Borůvková bublanina bez mouky

V naší lednici nesmí chybět tvaroh. Je to úžasná potravina, se kterou se dá čarovat donekonečna. Naslano, nasladko, chutná prostě vždy. U nás oblíbené moučníky, koláče? S tvarohem, ten prostě nic nezkazí. Bývá také často doporučován v rámci redukční diety pro své příznivé hodnoty a vysoký obsah bílkovin. Řada lidí si s ním však neví rady, jak jej upravit, protože jim jen tak samotný nechutná (pro nás doma nepochopitelné :-)) Odpůrci tvarohu, snad si k němu najdete cestu prostřednictvím této "bublaniny". Do klasické bublaniny má sice daleko, ale chtěla jsem zachovat původní název receptu, na který jsem narazila v rok starém Gurmetu. 

Borůvková bublanina bez mouky (2 porce)

Inspirace: Gurmet 7/2011

  • máslo
  • mleté mandle
  • 125g tvaroh
  • 125g bílý jogurt (ne odtučněný!)
  • 1 vejce
  • 1 lžička třtin. cukru
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • kapka vanilkového extraktu
  • ovoce

Mističky jsem vymazala máslem a vysypala mandlemi (můžete nahradit např. strouhaným kokosem). V jedné misce jsem smíchala vejce s cukrem, medem, vanilkovým extraktem a vyšlehala. V druhé jsem smíchala tvaroh s jogurtem a přimíchala "vaječnou směs". Nakonec jsem přidala škrob a ještě chvilku prošlehala.   Poté jsem nalila do připravených misek tak do 3/4. Posypala omytým a osušeným ovocem a dala péct asi na 40 minut. 


Dobrou chuť :-)



Z uvedeného množství jsem upekla  dvě misky o průměru 14 cm. Jednu jsem naplnila borůvkami, druhou fíky. Každá byla jiná, ale nedokážu říct, která mi víc chutnala. Borůvková byla míň sladká, ale na to že borůvky moc nemusím, celkem jsem si pochutnala. A musím se Vám s něčím přiznat, obě jsem snědla na posezení!






19 komentářů:

  1. Hmm jaká to dobrota, hned bych si ji dala :-)

    http://mamou-stylove.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Tvaroh taky miluji a mám ho doma pořád. A tvarohové koláče jsou nejlepší, s tím souhlasím. Takhel dorbůtka vypadá taky skvěle :)

    OdpovědětVymazat
  3. tak to je úplně recept jak pro mě :-)) Já mám tvaroh taky ráda, přes zimu jsem ho dávala snad do každé buchty, až jsem se z něho trochu i přejedla, takže v létě jsem to omezila. To ho jím ale pro změnu jen tak. :-) Ale myslím, že brzy se k němu už vrátím i do buchet a tento recept určitě vyzkouším. Ale vidím to tak na trojnásobnou dávku. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já už se snažím všeho s mírou, taky se mi párkrát stalo, že jsem se nějaké potraviny přejedla a na nějaký čas jí dala vale :-) jinak množství si uprav podle sebe, já zatím nemám moc pro koho vařit a nechci mé výtvory nikomu nutit, tak peču, vařím v malém :-)

      Vymazat
  4. Super recept...mimochodom Lucka, ja by som tiez nemala problem s takymi dvomi miskami:))) krasne fotecky... idem sa tu porozhliadnut, som tu dnes prvykrat...

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, na kolik stupňů jsi to pekla? Děkuju za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadá to fenomenálně. Ostatně i s jiným ovocem by tohle muselo být božské. Třeba švestky, skořice. Vždycky si vzpomenu na páje s ovocem, co dělají v Praze u Hájků, jemná vrstva piškotu a kopa ovoce :-) http://www.cukrarna-hajek-hajkova.cz/produkty/paje/ Těším se na borůvky, to do tvého receptu půjdu. Kolik těch mletých mandlí prosím?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji :-) nemusí to být jen s borůvkami, hodí se tam v podstatě každé ovoce, prostě co je právě v sezóně. Mandlí stačí pár, zhruba lžíce, klasika jako když se vysypává plech strouhankou či moukou.

      Vymazat
  7. Ahoj Luci, máš nádherný blog, moc rada sem chodím, recepty jsou úžasné a fotečky nádherné.
    Nájdu tady vždy recept, dle své chuti... Andrea

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)