Pšenično-žitné bagely

Na 1. září mě nenapadlo nic lepšího než recept na domácí pečivo, které využijete jako svačinu do školy :-) Já mám sice ještě nějaký ten týden volno, ale dětem v pondělí začíná škola a maminkám každodenní vymýšlení svačinek. Ty by měly dodat dětem dostatek energie, ale také musí být pestré a zdravé a hlavně musí dětem chutnat. Stejně tak je třeba brát v potaz spolužáky. Děti se vzájemně nehodnotí jen podle toho, jak mají dobrý mobil, oblečení...ale i svačiny. Vzpomínám, jak jsem se styděla a tajně jídávala párek pod lavicí, aby se mi dětska nesmály, co to mám :-(


Je ovšem třeba pamatovat, že výživové požadavky dětí jsou trochu jiné. Zatímco my saháme výhradně po celozrnném pečivu, pro malé děti není příliš vhodné kvůli vysokému obsahu vlákniny. Obvykle se doporučuje podávat celozrnné pečivo až po 3. roce věku dítěte, proto můžete v klidu školákům namazat to celozrnné, pokud to nebude každý den.





Domácí pšenično-žitné bagely (asi 5 kusů)



  • 7g sušeného droždí
  • 100ml teplé vody
  • 1 lžička třtinového cukru

  • 200 ml teplé vody
  • 150 g žitné chlebové mouky
  • 250 g celozrnné pšeničné mouky
  • 2 lžičky soli

  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 1 bílek
  • sezamová semínka, sůl, kmín, mák...

Nejprve jsem si udělala kvásek. Droždí jsem smíchala s třtinovým cukrem, promíchala s teplou vodou a čekala, až se "probudí". Mezitím jsem si smíchala mouky se solí. Přidala kvásek a zbytek vody. Zpracovala v těsto, pořádně prohnětla a přemístila do čisté mísy vytřené olivovým olejem. Mísu jsem přikryla potravinářskou fólií a dala kynout na teplé místo (do peřin :-)) na hodinu. Poté jsem rozdělila na pět dílků (záleží na vás, jak chcete velké bagely). Rukama vytvarovala v bochánky. Vařečkou jsem uprostřed propíchla a trochu roztáhla. Bagely jsem pokladla na plech a nechala ještě chvíli kynout. Dala jsem vařit vodu, do které jsem přimíchala 2 lžičky třtinového cukru. Poté jsem asi na  minutu vložila bagely. Vylovila, osušila, potřela bílkem, posypala, semínky, solí, kmínem...a dala péct na 30-40 minut.



To se tak stalo, že jsem dostala chuť na nějaké pečivo, nejlépe domácí. Strašně dlouho si maluju, jak si vyrobím pravý kvásek a udělám poctivé pečivo, a ne a ne se k němu dokopat. Proto jsem dnes opět sáhla po droždí. I tak nebyly bagely špatné. Připomínaly mi trochu dalamánky nebo žitné kostky, které se prodávají v tesku. Byly trochu tužší, takže babičce, bych je určitě nepodávala. Na druhou stranu, myslím, že z žitné mouky nikdy nevyjde nadýchané pečivo jako bílé. Měla jsem z toho trochu strach, protože jsem strašně dlouho žádné pečivo nepekla, ale nakonec se celkem povedly.


Otázka pro Vás: Máte nějaký originální nápad na svačinu?


12 komentářů:

  1. Jsi šikovná! :)
    Nikdy mě nenapadlo si péct pečivo doma, bojím se toho..
    Zvu tě ke mě na menší, uvítací giveaway :) http://zrzunka.blogspot.cz/2012/09/giveaway.html.
    A co se týče svačin do školy.. U mě to vidím na bílé jogurty s ovocem, nebo tmavé pečivo se šunkou a tak.. Nic extra. :)
    Btw.. proč by se ti někdo smál za to, že máš k svačině párek???:O

    OdpovědětVymazat
  2. Luci, tvoje fotky, mmmmmm! :)
    A je to opravdu dokonale zdravý recept, kterému nelze nic vytknout, smekám:-*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Sofi :-) ale pořád nejsu 100 % spokojená, musím zkoušet dál péct :-)

      Vymazat
  3. Tak takové houstičky mám moc ráda,jsi šikovná i ta náplň mňam! A máš pravdu, svačina je vždy trohu problém pro děti do školy, ale mám na ní milé vzpomínky, tak například moje kamarádka si nosila na svačinu velmi často karbanátky, svačinka věru dietní a musím přiznat, že nám dělala chutě...:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji :-) já mívala nejradši, když se jelo na výlet, to byl vždy řízek mezi chleby :-) dnes by mě nepotěšil, ale tehdy měl své kouzlo.

      Vymazat
  4. to vypadá naprosto nááádherně! děkuju za tip :)

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadají moc pěkně:) určitě super zdravější varianta těch obyčejných, musím vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
  6. Moc krásný web, Lucie. Smekám. Jsem výživová poradkyně a jídlo je i mým koníčkem, také si ráda vymýšlím vlastní recepty, ty běžné přetvářím do zdravých podob, ale inspirace jinde nikdy neuškodí :-)

    OdpovědětVymazat
  7. včera jsem vyzkoušela, moc nám chutnaly!!

    OdpovědětVymazat
  8. Taky jsem vyzkoušela a musím říct, že jsou moc dobré :o)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)