Důležitá informace na úvod, hrášek nejím. Tedy nejedla jsem až do té chvíle, kdy jsem ochutnala tuto polévku. Krémové polévky mě prostě poslední dobou baví. A kde je domácí bazalkové pesto, to prostě musí být skvělé.
Hráškový krém s bazalkovým pestem (2-3 porce)
- máslo
- 1 menší cibule
- 400g mraženého hrášku
- 750ml vody
- 1 kostka bio bujonu
- sůl, pepř
- 1 lžíce bazalkového pesta
Na másle jsem zpěnila cibuli, přidala hrášek a zalila vodou. Přidala jsem bujon a nechala jsem vařit. Poté jsem rozmixovala a přidala pesto. Nakonec jsem dosolila a opepřila. Do horké polévky jsem si ještě přidala kozí sýr a byla dokonalá :-)
Bazalkové pesto dělám zásadně domácí. Rozčiluje mě, když si přečtu složení kupovaných a najdu tam rostlinný olej, bramborový škrob, různá aromata v jednom dokonce brambory! Výrobci už neví, jak spotřebitele ošidit a ušetřit. Možná si řeknete, že to přeháním, vždyť kolik toho pesta použiji na jednu porci, že se to jednou nezblázní, ale jde o princip. Nemám prostě ráda podvody. Pesto dělám podle bezvadné bloggerky Anetky.
- 1 květináč bazalky
- menší stroužek česneku
- 25g piniových semínek*
- sůl, pepř
- pár kapek citr. šťávy
- 60ml olivového oleje
- 15g parmazánu
Lístky jsem otrhala, omyla a osušila. Důkladně rozmixovala spolu s česnekem, poté přidala oříšky a opět mixovala. Nakonec jsem přidala citrónovou šťávu, olivový olej, sůl, pepř a parmazán.
* použít lze mandlové plátky, protože piniová semínka nejsou vždy k sehnání
hrachovku já můžu, mńam
OdpovědětVymazatjá už taky :-)
VymazatTaky hrášek nejím až na hráškovou polévku :D
OdpovědětVymazatstejné chutě :-)
VymazatHrachovka je moje oblíbená polévka. A s bazalkou? Hmm, to zní dobře!
OdpovědětVymazatmě mrzí, že jsem našla odvahu ji zkusit až teď, je výborná :-)
VymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazat
OdpovědětVymazatbarunka0026. října 2012 11:05
Hmmmmm zrovna jsem přemejšlela, co si udělat o víkendu k večeři za polívku. Už vim! :-)
tak co jaká byla? :-)
VymazatTak jsem udělala pesto a je prostě vynikající! :) Jen mě napadá otázka, jak dlouho to asi vydrží?
OdpovědětVymazatObvykle týden v lednici, maximálně dva...
Vymazat