Hráškový krém s bazalkovým pestem

Důležitá informace na úvod, hrášek nejím. Tedy nejedla jsem až do té chvíle, kdy jsem ochutnala tuto polévku. Krémové polévky mě prostě poslední dobou baví. A kde je domácí bazalkové pesto, to prostě musí být skvělé.


Hráškový krém s bazalkovým pestem (2-3 porce)


Inspirace: zde



  • máslo
  • 1 menší cibule
  • 400g mraženého hrášku
  • 750ml vody
  • 1 kostka bio bujonu
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce bazalkového pesta 




Na másle jsem zpěnila cibuli, přidala hrášek a zalila vodou. Přidala jsem bujon a nechala jsem vařit. Poté jsem rozmixovala a přidala pesto. Nakonec jsem dosolila a opepřila. Do horké polévky jsem si ještě přidala kozí sýr a byla dokonalá :-)




Bazalkové pesto dělám zásadně domácí. Rozčiluje mě, když si přečtu složení kupovaných a najdu tam rostlinný olej, bramborový škrob, různá aromata v jednom dokonce brambory! Výrobci už neví, jak spotřebitele ošidit a ušetřit. Možná si řeknete, že to přeháním, vždyť kolik toho pesta použiji na jednu porci,  že se to jednou nezblázní, ale jde o princip. Nemám prostě ráda podvody. Pesto dělám podle bezvadné bloggerky Anetky.


Bazalkové pesto

  • 1 květináč bazalky
  • menší stroužek česneku
  • 25g piniových semínek*
  • sůl, pepř
  • pár kapek citr. šťávy
  • 60ml olivového oleje
  • 15g parmazánu


Lístky jsem otrhala, omyla a osušila. Důkladně rozmixovala spolu s česnekem, poté přidala oříšky a opět mixovala. Nakonec jsem přidala citrónovou šťávu, olivový olej, sůl, pepř a parmazán.


* použít lze mandlové plátky, protože piniová semínka nejsou vždy k sehnání


11 komentářů:

  1. Taky hrášek nejím až na hráškovou polévku :D

    OdpovědětVymazat
  2. Hrachovka je moje oblíbená polévka. A s bazalkou? Hmm, to zní dobře!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mě mrzí, že jsem našla odvahu ji zkusit až teď, je výborná :-)

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat

  4. barunka0026. října 2012 11:05
    Hmmmmm zrovna jsem přemejšlela, co si udělat o víkendu k večeři za polívku. Už vim! :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak jsem udělala pesto a je prostě vynikající! :) Jen mě napadá otázka, jak dlouho to asi vydrží?

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)