Minestrone

Myslím, že minestrone je už i u nás poměrně rozšířená polévka, proto není třeba ji nějak zvlášť představovat. Úžasné na ní je, že neexistuje jediný originální recept. Každý ji dělá trochu jinak. Proto Vám přináším moji verzi. Základem jsou různé druhy zeleniny, fazole a parmazán. Někdo přidává i těstoviny, slaninu, zeleninu podle sezóny, proto v ní můžete objevit například brokolici, růžičkovou kapustu, pórek, hrášek, cuketu, zelí, kapustu, mangold, různé druhy luštěnin...


Minestrone (4 porce)
  • 100g bílých fazolí
  • 1 lžíce oliv. oleje
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 stonky řapík. celeru
  • 2 brambory
  • 2 stroužky česneku
  • 1 plechovka loup. rajčat
  • 2 rajčata
  • 1 l zeleninového vývaru (vody)
  • pár lístků šalvěje
  • 100g špenátových listů
  • sůl, pepř
  • petrželka
  • parmazán

Přes noc jsem si dala namočit fazole. Ve stejné vodě jsem je dala vařit, trvá to zhruba půl hodiny. Kdo si chce práci ulehčit, použije fazole z plechovky. Mezitím co se vaří fazole jsem na olivovém oleji osmahla nadrobno nakrájenou cibulku, poté přidala mrkev, celer, po chvíli brambory a zalila vývarem. Rajčata jsem nařízla do kříže a spařila, zbavila slupky, nakrájela na menší kousky a přidala spolu s rajčaty z plechovky, česnekem na tenké plátky. Ještě jsem přidala pár lístků šalvěje, přivedla k varu a snížila plamen a vařila asi 30 minut. Asi 15 minut před koncem jsem přidala fazole včetně vody, ve které se vařily. Asi pět minut před dokončením polévky jsem přidala omytý špenát zbavený tuhých stonků. Kdo chce, může část polévky propasírovat. Na závěr jsem osolila a opepřila a přidala petrželku. Podávala jsem s posypaným parmazánem.



Dobrou chuť :-)




12 komentářů:

  1. Minestrone je nejlepší polévka, ale schválně ji zatím sama nevařím a vždycky si ji přeji od maminky když přijedu ze školy, pak se na ní strašně těším:)Ale jím ji bez sýra:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mně právě ten rozpuštěný sýr chutná nejvíc :-)

      Vymazat
  2. Tuhle polívku miluji! Strašně jsem si ji oblíbila. Líbí se mi, že tam je fakt hodně zeleniny a dalších surovin, ale zároveň to všechno k sobě dokonale chuťově ladí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přesně tak, ať tam dáš jakoukoliv zeleninu, bude vynikající :-)

      Vymazat
  3. Moje úplně nej nej polévka!!:) zbožňuju jí, mohla bych jí mít obden

    OdpovědětVymazat
  4. Taky uz se do ni konecne musim pustit :) Diky za pripomenuti!

    OdpovědětVymazat
  5. Sem tam chodíme s mamkou na polévku a vždycky si dám buď tomatovou nebo brokolicovou, ale už hrozně dlouho chci ochutnat minestrone. Jak to vidím, sama si ji uvařím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. určitě se do toho pusť, je hrozně jednoduchá a přitom dobrá :-)

      Vymazat
  6. Tak ta je vynikající, moc chutnala dětem i mě. Výborně ochucená a maso v ní vůbec nechybí. :) Děkuji za recept

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji za komentář, jsem ráda, že chutnalo :-)

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)