Špaldové kernotto se špenátem a kozím sýrem

Člověk by měl být otevřený novým věcem. Nebát se zkoušet nové suroviny a dělat si tak jídelníček pestřejší. Proto jsem šla statečně do tohoto receptu, i když mám od dětských let averzi na kroupy. Kroupová polévka, to byl trest. Ovšem tohle bylo jiné "kafe"...

Špaldové kernotto se špenátem a kozím sýrem (2 porce)

Inspirace: Bioabecedář Hanky Zemanové


  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100g špaldového kornetta*
  • 200ml vody
  • 1 lžička soli


  • 150g špenátových listů
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 100g čerstvého kozího sýra
  • hrst vlašských ořechů
  • sůl, pepř na dochucení

Kroupy si můžete naložit přes noc pro lepší stravitelnost, v tom případě kroupy propláchněte, zalijte vodou a vařte pod pokličkou asi 15 minut. 

Já je nenamáčela, jen jsem je opražila na lžíci olivového oleje pro lepší chuť. Poté je zalila vodou, přikryla pokličkou a nechala vařit asi půl hodiny, dokud se voda nevypařila. Mezitím jsem si opražila ořechy. Oloupala cibuli, česnek a nakrájela. Na lžíci oleje opražila a přidala opláchnutý špenát zbavený tuhých stonků. Přidala uvařené kroupy, kozí sýr a nakonec ořechy. Chvíli prohřála. Na závěr jsem dochutila solí a pepřem. Podávala jsem s mrkvovým salátem.



Dobrou chuť :-)




*špaldové kernotto - špaldové kroupy koupíte např. v Kauflandu (500g vyšlo na 20 Kč), DM drogerii (jsou dražší, pokud si dobře vzpomínám, mají je za 80 Kč)

16 komentářů:

  1. Špaldové kroupy jsem objevila asi před měsícem a staly se mou nejoblíbenější přílohou. Jsou výborné! A jejich výhodou je, že jsou i rychle uvařené a bez nějakého namáčení, na které u jiných luštěnin často zapomínám.

    OdpovědětVymazat
  2. vyzerá to úžasne a určite aj chutí :-) Inak, veľmi inšpiratívny blog, robíš to skvelo!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. komu nevadí kozí sýry, tak si musí pochutnat :-) jinak děkuji za pochvalu :-)

      Vymazat
  3. Já ze špaldových krup dělala snídaňovou kaši :) Jsou děsně dobré! Už se těším až je zkusím naslano :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nasladko si je nějak nedokážu představit, ale asi zkusím :-)

      Vymazat
    2. Zkus, je to moc dobré..hlavně s mákem :-)

      Vymazat
    3. už jsem zkoušela s džemem a burákovým máslem, moc dobré :-)

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. zkusím se pozeptat doma, jestli mě propustí :-)

      Vymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Špaldové kroupy mi už strašně dlouho leží ve skříni, tak asi je brzy udělám :) Vypadá to dost chutně :)

    OdpovědětVymazat
  7. hm Lucka, toto aj ja mozem, ved asi vies :-) az na ten kozi syr.. ja sa chystam na sampinonovo spenatove, len co dojeme uz navarene zasoby :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D že my se vždycky trefíme do chutí, už strašně dlouho chci udělat hříbkové risotto se špenátem a konečně včera jsme dovezly košík hříbků, tak snad se k němu co nejdřív dostanu :-)

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)