Kapr na černo

A je to tu zas. Zítra nám začíná prosinec, v neděli zapálíme první svíčku na adventním věnci, v řadě měst se rozsvítí vánoční stromy a oficiálně budou zahájeny vánoční trhy, budeme postávat s blízkými okolo svařáku...

A když jsme u toho, už jste pomalinku přemýšleli, co budete letos podávat na štědrovečerním stole? Na mě dnes ráno čekal vzkaz, abych nějakým způsobem zpracovala rybku. A tak jsem se po krátkém přemýšlení pustila do kapra načerno. Věděli jste, že je to vůbec nejstarší český recept na štědrovečerní rybu?

Kapr na černo

  • 1 lžíce másla
  • 1 větší cibule
  • 1 mrkev
  • 1/2 celeru
  • 1 petržel
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 2 hřebíčky
  • 5 kuliček pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • snítka tymiánu
  • 1 kolečko citrónu
  • 15ml vinného octa
  • 350ml vody
  • sůl
  • 2 kousky kapra (já měla tolstolobika)
  • 2 lžíce povidel (nejlépe domácích)
  • 50g sušených švestek
  • 10g rozinek
  • 25g mandlových plátků
  • 1 lžíce strouhaného perníku

Na lžíci másla jsem si osmahla cibuli, poté jsem přidala nahrubo nastrouhanou mrkev, celer a petržel. Zaprášila lžící cukru a nechala zkaramelizovat. Koření (hřebíček, pepř, nové koření, bobkový list, tymián) jsem vložila do sítka a přidala k zelenině. Přidala jsem citrón a ocet, který jsem nechala vypařit, zalila vodou a nechala povařit asi 10 minut. Rybu jsem omyla,  pořádně osolila a pokladla na zeleninu. Párkrát jsem rybu otočila, než byla udělaná, vyjmula a odložila stranou. K omáčce jsem vmíchala povidla. V kastrůlku jsem si ve vodě povařila švestky, rozinky a mandle zhruba 5 minut. Omáčku jsem si přepasírovala a přidala svařené ovoce včetně vody, zahustila perníkem. 



Dobrou chuť :-)

Když jsem hledala recept, našla jsem více variant, některé používají pivo, jiné víno, namísto mandlí vlašské ořechy, rybí krev atd. já sáhla po receptu mého milého  Apetitu. Rybka byla sladší, na druhou stranu, já sama nemám ráda nasladko upravená masa, ale tohle mi vážně chutnalo. Správně by se měla ryba podávat s knedlíkem, který tu samozřejmě nenajdete, takže přílohu volte podle svých preferencí :-)


3 komentářů:

  1. takhle jsem kapra ještě nikdy neměla, ale věřím že by mi chutnal:)
    ale stejně už se těším na pořádně mastnýho v trojobale :D jednou za rok si to opravdu užívám:D

    OdpovědětSmazat
  2. Kapra na černo chci ochutnat už dlouho a to hlavně proto, že kapra celkově moc nemusím ale tahle úprava mě dost láká...no jednou si ho někde musím dát,ale do vaření se asi pouštět nebudu nemám kolem sebe nikoho kdo má kapříka rád:(( Chudák rybka...Ale ty jsi šikulka, vypadá mooc pěkně

    OdpovědětSmazat
  3. co ho zkusit příště třeba na modro?
    vypadá dobře!

    OdpovědětSmazat

Děkuji za komentář :-)