Cizrnové burgery

Tak svátky máme pomalu za sebou. Pro většinu populace je to období hojnosti, přejídání se... kapr, salát, spousta cukroví, masa, málo pohybu, proto určitě nezaškodí trocha odlehčení ještě před oslavou silvestra a 1.lednem. Snad Vás potěší tento recept na cizrnové burgery :-) 


Cizrnové burgery (4 porce)


  • 100g cizrny v suchém stavu (1 konzerva)
  • 1/4 hrnku oves. vloček
  • 1/8 hrnku slun. semínek
  • 1 lžíce sezam. semínek
  • 1 střední mrkev
  • hrst petrželky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • chilli

Cizrnu jsem si přes noc namočila a uvařila doměkka. Pro usnadnění práce můžete vzít plechovku, ale dávám přednost suchým luštěninám. Je to levnější a zdravější. V mixéru jsem rozmixovala vločky se semínky, přidala cizrnu, nahrubo nastrouhanou mrkev, petrželku, olivový olej, prolisovaný česnek, sůl, pepř, chilli a umixovala dohladka. Rukama jsem uplácala placičky do tvaru burgrů a opekla na pánvi. Kdo chce, může upéct. Doporučuji dělat menší, tenčí placičky, aby se propekly a nebyly uvnitř syrové. Podáváme s pečivem, salátovými, různými dipy, grilovanou zeleninou, co Vás napadne.... Já měla žitný chléb rukolu, špenát a grilovanou papriku, mňam.




Dobrou chuť :-)


34 komentářů:

  1. mmm..přemýšlela jsem co si dnes udělat na oběd..ještě mám plechovku cizrny, takže už asi vím! :)
    děkuju za recept :))

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam to vypadá skvěle! O víkendu zkusím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. doufám, že jsi zkusila a chutnalo :-)

      Vymazat
  3. Ještě si musím pořídit cizrnu a vyzkouším ho! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. cizrnu určitě pořiď, je zdravá a v podstatě univerzální, vyčaruješ z ní spoustu skvělého jídla :-)

      Vymazat
  4. skvělej recept:) cizrnu mám mooc ráda, ale přiznám se že jsem lenoch a kupuju tu v konzervě - nejsem schopná si nikdy večer vzpomenout a dát si ji namočit, takže potom další den běžím hladová do Billy pro konzervu:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já donedávna cizrnu taky kupovala plechovkovou, ale pořídila jsem si konečně suchou, a už nechci měnit :-) i když občas, když je na spěch...

      Vymazat
  5. Mňam, tak ty musím udělat! To bude mít zase přítel radost :-))

    Mamou-stylove.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  6. Dnes jsem je vařila a jsou výborné. Všem moc chutnaly. =) Děkuju za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. není vůbec zač, já děkuji za odezvu :-)

      Vymazat
  7. Robila som ich cez víkend a nedopadlo to najlepšie. Chuťovo boli vynikajúce, ale pri opekaní sa mi drobili. Koľko oleja si dávala na pánvicu? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. kapičku, ani lžička to nebyla. to mě mrzí, že ti nevyšly, nevím kde mohla být chyba :-(

      Vymazat
  8. I mě se to rozpadlo. Není tam nic na spojení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. na fotkách je výsledek :-)

      Vymazat
    2. A je mi záhadou :) Určitě jsi nic nezapomněla dopsat? Vždy mi jiné recepty od Tebe vyšly :)
      Ségra mi tvrdí, že minimálně jsem měla přidat vejce.

      Vymazat
    3. podívej se na recept, ze kterého jsem vycházela, opravdu jsem na nic nezapomněla.

      Vymazat
    4. možná přidat příště trošku víc olivového oleje, raději to tam dopíšu

      Vymazat
    5. Možná zkusit i více mixovat. Ještě to někdy zkusím a uvidím, díky :)

      Vymazat
  9. dneska jsem zkoušela, mně moc chutnaly, jen byly málo udělané, mamka se moc netvářila, brácha taky ne, ale mamčinýmu přítelovi chutnaly tak aspoň něco :D
    příště vyzkouším fazolové :)

    OdpovědětVymazat
  10. dneska budu dělat k večeři..těším ;)

    OdpovědětVymazat
  11. úžasnýýýýýý! Velká mňamka :)

    OdpovědětVymazat
  12. Hledala jsem co z cizrny a zkusila bych, jen si nejsem jistá .. prosím tě, ty vločky se dávají namočené nebo v suchém stavu? Osobně bych je asi nejdřív namočila .. díky za doplnění ..Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Suchém, namočené budou moc rozblemcané a zde funkci pojidla, v podstatě místo strouhanky jako do klasického karbenátku

      Vymazat
  13. pecene jsou vyborne ale smazene nasakly olejem takze mi moc nechutnali.....pecene jsou mnamka

    OdpovědětVymazat
  14. Dnes jsem je připravila k obědu sobě a dcerce a oběma nám chutnaly - s chlebem, ledovým salátem a dýňovým chutney. Kupodivu se mi při pečení ani nerozpadly, takže moc díky za recept! Hanka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)