Na úvod dnešního příspěvku bych Vám chtěla popřát vše nejlepší v novém roce :-) Přála bych si, abyste prožili rok plný krásných zážitků, splněných přání, lásky, přátelství, pracovních, studijních úspěchů a vnitřní pohody...
Nový rok je pro řadu lidí symbolem něčeho nového, šance, jak začít žít zdravěji, změnit stravovací návyky, začít se sportem... Já se s tímto postojem příliš neztotožňuji, a když už doufám, že to nebude pouze nějaké krátkodobé nadšení, které za týden, měsíc vyprchá a navrátí se ke svým starým návykům. Že když už se pro změnu člověk rozhodne, má to v hlavě natolik srovnané, že to nebude pouze o pevné vůli, ale o přesvědčení, odhodlání...ale dost povídání, teď už k vaření, kvůli tomu tady jsme...
Příloha nemusí být jen klasická rýže, brambory, knedlík, těstoviny... ani "módnější" kuskus, bulgur, quinoa....
Po svátcích je většina z nás tak přesycena, že věřím, že jako příloha bohatě stačí zelenina. Nemyslím tím syrovou zeleninu, ta mi postačí tak večer, ale k obědu by mě příliš nenasytila, proto občas sáhnu po různě tepelně upravené zelenině. Ať už pečené, či třeba pyré (hráškové, celerové, dýňové...). Jako další variantu dnes přináším kapustu.
Inspirace: http://www.apetitonline.cz
- 1/2 hlávky kapusty
- 1 lžíce másla
- 50g sušené šunky
- 50g lískových oříšků
- sůl, pepř
Nejprve jsem si omyla kapustu a nakrájela na tenké proužky. Dala jsem vařit osolenou vodu, jakmile začala vřít, dala jsem listy kapusty povařit asi na 5 minut. Listy jsem vyjmula a dala okapat. Na másle jsem opražila šunku, po chvilce jsem přidala oříšky a hlídala, aby se nepřipálily. Až byly krásně zlatavé a šunka voňavá, přidala jsem kapustu a míchala asi 10 minut, záleží, jak moc chcete mít kapustu "hotovou". Na závěr jsem osolila a opepřila. Takto upravenou kapustu můžete jíst jen tak nebo třeba k pečenému kuřeti...
vím, že kapusta chutná určitě mnohem lépe, než jak si ji pamatuju ze školní jídelny, ale od té doby jsem ještě nikdy nenašla odvahu ji zkusit :D tak moc mi ji ta škola zprotivila..:D
OdpovědětVymazatto je právě škoda, ty přetrvávající předsudky z jídelen/dětství... Stejně to tak má spoustu lidí s řepou, dýní. Znali jedinou úpravu a bylo.
VymazatNádherná paleta zelených odstínů a k tomu ta růžová šunka... No, křičí to sněz mě!
OdpovědětVymazatJedno z mých tajných předsevzetí je začít se více věnovat mnou jinak přehlíženým druhům zeleniny, třeba kapustě, nebo zelí, tedy takové to nadýmavé nenóbl lupení :-) a pak také zelenině, kterou neznám a nepoužívám, třeba čekanka, nebo chřest, proboha! Jsem snad poslední na téhle planetě, kdo nepoužívá chřest... jsem ostuda...
Pipi,
Vymazatnebudeš věřit, ale přesně proto jsem sáhla po kapustě, protože je přehlížená (i z mé strany) a náš jídelníček není nikdy dost pestrý. Na čekanku si taky pěkně dlouho brousím zuby a chřest jsem měla minulou sezónu snad dvakrát, ale v té nejjednodušší úpravě (zabalený v sušení šunce a na páře), ale hned jak začne sezóna, chci zkusit risotto a spoustu dalších receptů.
já na kapustu nedám dopustit
OdpovědětVymazat