Tip na dárek: Domácí oříškovo-kokosové máslo

Mám v záloze pár receptů, se kterými bych se s Vámi chtěla podělit, ale přijde mi to až nevhodné v těchto dnech přispívat čímkoliv, co nesouvisí s vánoční tématikou, tak snad později.





Věřím, že většina z nás, má plnou hlavu Vánoc (já se tomu plně oddám až zítra, po zkoušce). Proto Vám přináším nápad na doma vyrobený dárek, protože ten udělá přece největší radost (vzpomínáte Pelíšky? :-)) Tento dárek najde zalíbení u milovníků burákového másla či jiných oříškových másel, mě by teda rozhodně potěšil. Smůla je, že v mém okolí nikdo tuto zálibu nevyznává a tak si ho sobecky nechám pro sebe, ale třeba někoho inspiruje k vyrobení dárku na poslední chvíli...



Oříškovo-kokosové máslo (cca 250g)




  • 1 1/2 hrnku lískových oříšků
  • 1/3 hrnku kokosu
  • (med či jiné sladidlo)






Oříšky jsem dala péct do rozehřáté trouby zhruba na 10 minut, raději kontrolujte, abyste oříšky nespálily. Nechala jsem je chvilku vychladnout a poté většinu zbavila slupky. Pomocí papírové utěrky jsem je třela dlaněmi. Kokos jsem si chvilku opražila na pánvi, až začal chytat barvičku, zhruba 2 minuty. Oříšky i kokos jsem poté rozmixovala. Pokud nemáte nějaký super mixér, raději mixujte s přestávkami, aby se nezavařil.




Komu by připadlo máslo málo sladké, může doplnit medem, či jiným sladidlem. Pochopitelně lze použít nejrůznější druhy ořechů. Luxusní může být máslo z kešu oříšků, mandlí....



Vyberte si nějakou hezkou skleničku, naplňte, hezky ozdobte dle fantazie, doplňte cedulkou, o co se vůbec jedná, můžete přiložit složení či možnosti servírování a těšte se na radost obdarovaného :-)




Máslo můžete mazat na toust s banánem, doplnit ovesnou kaši, použít do koláče nebo jen tak mlsat ze sklenice. 




Vyrábíte domácí dárky? :-) Já loni dělala likér a sypkou směs na muffiny. Máte nějaké tipy na doma vyrobené dárky?


24 komentářů:

  1. mňa by zaujímalo, že ako dlho také maslo vydrží?...možno by som ho spravila kamarátke, ktorá je vegánka :-)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. oříšková másla skladuji v lednici a půl roku určitě vydrží, ale stejně se vždy sní mnohem dřív :-)

      Smazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Smazat
  2. tak já to zkusím v nějaké menší dávce(zatim na ochutnání) až budu doma sama ,od mikuláše tu mám spoustu oříškův .Díky za tip :)Jinak chci říct že jsem dělala ty tvoje perníkové lívanečky a byly moc dobrý :)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. :-D taky mě Mikuláš bohatě obdaroval, takže se můžu vyžívat :-)
      jsem ráda, že chutnaly, do tohoto období jak dělaný co :-)

      Smazat
  3. no skvely napad,ale u nas tiez len ja "vyznavam" lasku k tymto maslam,takze mozno si spravim aspon ochutnavku :)))

    OdpovědětSmazat
  4. myslím, že tenhle dárek vyrobím...sama pro sebe!:D

    OdpovědětSmazat
  5. Já bohužel taky neznám nikoho z okolí, kdo by se o takové recepty nějak zajímal, teda kromě mě, samozřejmě :D Oříšková másla jsou u mě na denním pořádku, taková malá závislost. Jen mi je líto těch 2 mixérů, který jsem tím už jaksi odrovnala :D ale tak, vždy to za to stálo :D Nyní na výrobu používám 20 let starý mamčin mixér, ještě zalepený izolepou, a ten se zatím drží nejdéle a snad to ještě dlouho ustojí :D Jinak ještě malá otázečka. Zítra bych chtěla zkusit si udělat cuketové těstoviny, vím, že jsi je taky už dělala, a chtěla bych vědět, jestli to chutná nějak moc po zelenině a tak :D Já teď poslední dobou vynechala všechnu mouku, ale těstovin bych se nerada vzdala, mě jde hlavně o to, to tak namotávat a tak, víš :D a s nějakou dobrou omáčkou na to, myslíš, že to ty těstoviny i trochu chuťově připomíná? :) Moc děkuju za odpověď :)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. no tak přece jenom těstoviny zeleninou nenahradíš, co si budem povídat. Ale pokud si cuketu nastrouháš na dlouhé tenké plátky, tak si při konzumaci určitě vyhraješ. A posypaná parmazánem a sušenou šunkou byly opravdu skvělé.

      Smazat
  6. Děkuji za inspiraci, určitě vyzkouším!:)

    OdpovědětSmazat
  7. Pěkný nápad:) to bude úplně náádherně vonět, mnam:))

    OdpovědětSmazat
  8. Ach, to je taková lahoda, že zkrátka nemůžu, no prostě nemůžu, chvíli vydržet, abych prstíkem nezalovila ve skleničce :D

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. jak ti rozumím :-D já si nejradši naberu velkou lžící a lížu jak zmrzku :-)

      Smazat
    2. Přesně! A říkám si - na lžičku a dost! Haha :D

      Smazat
  9. mám asi hloupý dotaz, ale '1 1/2' znamená 1 a půl hrníčku, že? :-)

    OdpovědětSmazat
  10. jak dlouho se to tak mixuje? pořád mám spíš strouhanku :-/ jako chutná to dobře, ale nedokážu se představi, e by to chytlo tu kondistenci, co máš na obrázku...

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. dlouho, nedokážu říct, každý mixér má jiný výkon...

      Smazat
    2. Tak já tomu ještě dám čas. Díky :)

      Smazat
  11. Je vynikajúce! Ľutujem, že som si spravila iba polovičnú dávku :)

    OdpovědětSmazat
  12. Opravdu výborné :o) Oli

    OdpovědětSmazat
  13. Jaký konkrétně máte prosím mixér? :) díky moc

    OdpovědětSmazat

Děkuji za komentář :-)