Carrot cake byl moje láska na první pohled (ochutnání). Vím, že jsem ho dělala kdysi hodně dávno a byl prostě úžasný. Měl jedinou vadu, nenapsala jsem si nikam recept. Tak co teď. Brouzdala jsem a snažila se najít recept, který by se podobal mým chuťovým vzpomínkám na ten úžasný koláč. Nic. A tak jsem zaimprovizovala a vymyslela si svůj.
Správně by měl být carrot cake pomazaný polevou z tzv. "cream cheese", kde dobře poslouží Philadephie, případně lučina. Ale mně osobně přijdou tyto sýry moc těžké, takže používám tvaroh. Aby nepopraskal, přidávám kousek másla.
Správně by měl být carrot cake pomazaný polevou z tzv. "cream cheese", kde dobře poslouží Philadephie, případně lučina. Ale mně osobně přijdou tyto sýry moc těžké, takže používám tvaroh. Aby nepopraskal, přidávám kousek másla.
Carrot cake (koláčová forma 15 cm)
Připravila jsem si dvě velké mísy. V jedné jsem smíchala pomleté mandle s moukou, práškem do pečiva, solí, skořicí, muškátovým oříškem a pomerančovou kůrou. Poté jsem přidala rozinky, ořechy a nakonec mrkev. V druhé misce jsem rozšlehala vejce se zlatým sirupem a kokosovým olejem. Mokré přísady jsem přimíchala do mísy se suchými. Vyplnila jsem těstem koláčovou formu a dala péct na 200 stupňů asi na 40 minut.
Poleva
- 250g tvarohu
- šťáva z půl citrónu
- 1 lžíce másla
- 2 lžičky medu
- vlašské ořechy
Zatímco se korpus pekl, umíchala jsem si náplň z tvarohu, citrónové šťávy, rozpuštěného másla a medu. Jakmile byl korpus upečený, dala jsem jej vychladnout. Prořezala na dvě části, které jsem promazala. Zbytkem jsem pomazala povrch korpusu. Nakonec jsem dozdobila půlkami vlašských ořechů.
Dobrou chuť :-)
I když byl koláč moc dobrý, ta chuť byla prostě jiná, než si vybavuji. Zkusím mu dát ještě čas na uležení a třeba změním názor a pasuji jej na ten nejlepší carrot cake :-) možná to bylo zlatým sirupem, který má tak specifickou chuť (zkusím vyměnit za jiné sladidlo, příště). Každopádně budu dál pokračovat v hledání. Máte osvědčený recept na nejlepší carrot cake?
právě jeden peču! :) miluju tu vláčnou chuť a vůni
OdpovědětVymazatTak a je rozhodnuto! K narozeninám peču tenhle! :-)
OdpovědětVymazat:-D tak hlavně, že sis vybrala, dobrá volba.
VymazatTak je v troube :-) Priste bys mohla napsat jak dlouho a na kolik si pekla :D a v jak velke forme... :D
Vymazatforma je tam napsaná v úvodu (15 cm) pekla jsem na 200 stupňů asi 40 minut, doplním.
VymazatTak ten musím udělat!
OdpovědětVymazaturčitě zkus, stojí za to :-)
Vymazattiez patri medzi nase oblubene, uz sme ho davno nemali...budem musiet tiez jeden upiect ;o)
OdpovědětVymazatmáme stejnou lásku, taky ho miluju:D a zrovna zítra ho budu asi péct, chtěla jsem dneska, ale mamka pekla vánočku, tak až se sní...:D
OdpovědětVymazattu polevu dělám z tvarohu a lučiny nebo žervé, a zdobím skořicí...a dělám ho bez ořechů- mám je sice ráda, ale sestra je nejí tak ho tam nedávám, abych ho celý nemusela sníst sama ( i když bych to zvládla...:D )
mě k němu ty ořechy prostě patří, i rozinky, i když je spousta lidí nevyhledává :-)
Vymazattak ten vypadá parádně!! :)
OdpovědětVymazatděkuji :-)
Vymazatto mi připomělo jak jsem pekla bílkový koláč a ten měl na hoře smetanu :D:)
OdpovědětVymazatMrkvový koláč jsem taky dělala, byl výtečný, ale trochu moc sladký :)
A to s tím tvarohem je geniální, dodá to tomu šťávu :D:)
tenhle určitě přeslazený nebyl :-) tak akorát. A s tím tvarohem máš pravdu, jak se to přes noc uleží, super.
VymazatTak ten vyzkouším. :P
OdpovědětVymazatbudu ráda :-)
VymazatUrčitě v brzké době vyzkouším ,vypadá božsky :-)
OdpovědětVymazaturčitě zkus, doufám, že dáš vědět, jak chutnal :-)
Vymazatmůj nejoblíbenější :) peču ho trochu jinak, ale možná vyzkouším i ten tvůj ;)
OdpovědětVymazatklidně napiš recept na ten tvůj :-)
VymazatTak ten nejspíš vyzkouším...:)
OdpovědětVymazatAno!!Já ho vždycky jedla u kamarádky akorát ona ho nazývala Afrika řezy. ale byl teda výbornej ! :)
OdpovědětVymazatjá ho znám jako carrot cake, ani ho nepřekládám, prostě carrot cake :-)
VymazatCarrot cake teda môžem :) Chutné, vláčne, žiadna "suchár-torta", a ešte ako bonus si môžeme nahovárať, že nehrešíme, keďže mkrva je zdravá :P
OdpovědětVymazatpřesně tak, mrkev jej krásně zvláční a tím, že je promazaný, nemůže být suchý. Ale on je opravdu zdravý :-)
VymazatDort vypadá velmi dobře a navíc mrkvových receptíků není nikdy dost!:)A tenhle ráda zkusím
OdpovědětVymazatmnam mnam mnam! Muzu prijet ochutnat? Prosim ;)
OdpovědětVymazaturčitě se stav, udělám další :-)
VymazatMoc hezký článek!:)
OdpovědětVymazatPS: Moc ráda bych tě pozvala na svůj nový blog, který je věnován hlavně fotografování. Dále u mě můžeš najít už i první proměnu! A brzy i recenze, outfity a tak podobně.
Pokud se ti u mě bude líbit, tak budu moc ráda, když se staneš pravidelným čtenářem.
Přeji hezké ráno!:)
Bud sis vzala priklad z Cross Cafe a nebo oni od tebe :D:)...Nwm jestli ve vsech, ale TOTAL stejny dortik tedka predstavili v Cross Cafe na Florenci v Praze:P
OdpovědětVymazatkavárnu vůbec neznám. asi to bude shoda náhod. pochybuju, že kavárny budu inspirovat :-)
VymazatV CrossCafe se velmi podobný dort dělá od roku 2007:)
OdpovědětVymazatcarrot cake je klasika...
VymazatAhoj,
OdpovědětVymazatmůžu se zeptat, jestli je tento carrot cake vůbec sladký? Trochu se bojím, aby má rodina, která není úplně do 100% zdravé výživy tento recept nezavrhla, takže jestli je sladký?
Děkuji :)
tak si ho přislaď, není nic jednoduššího :-)
VymazatTvaroh jsi pouzýila asi tučný, že ano? :)
OdpovědětVymazatTo je snad jedno.... Pouzij, jaky chces. Ja mela nizkotucny
VymazatOno to neni moc jedno,chutove jsou na uplne jine urovni...
VymazatSamozřejmě, že každý chutná jinak. Není to ale typ receptu, který by se pokazil použitím různého tvarohu. Předpokládám, že každý čtenář už někdy ochutnal nízkotučný, polotučný a tučný tvaroh, proto nechávám výběr na něm.
VymazatMyslis že bude dobrý a povede se i z celozrne žitné mouky?
OdpovědětVymazatmožná bude krapet tužší a lepivější. do koláčů nepoužívám žitnou mouku samostatně, ale míchám...
VymazatDěkuji za tento recept, dnes jsem upekla a je vynikající! Miluju carrot cake, oblíbila jsem si ho ve Starbucks a tento je rovněž skvělý! Jenom jsem špaldovou mouku nahradila celozrnnou žitnou a místo zlatého sirupu jsem použila agávový. Určitě jsem nepekla naposled! :)
OdpovědětVymazattak to ráda slyším, že recept funguje i s žitnou moukou, agávový bude určitě lepší...
VymazatPrávě chládne a já jsem musela zkusit první drobečky, které zůstaly na pečícím papíře a musím říct, že je vynikající!! Nemůžu se dočkat, až si ho dám zítra na snídani! :-)
OdpovědětVymazatPředem ti musím pochválit moc krásný blog, na kterém už sedím asi půl hodiny, pořád objevím něco dalšího a dalšího... :-D Mrkvový dort peču také, i když není asi tak zdravý, ale troufnu si říct, že je opravdu skvělý, tak se kdyžtak mrkni :-) Mám už delší dobu zkusit ho také s tvarohovou obměnou, tak když to teď vidím u tebe, nejspíš to hecnu a zkusím to :-)
OdpovědětVymazatDělám tenhle z Apetitu, jen dávám méně cukru a oleje. http://www.apetitonline.cz/recepty/5773-carrot-cake-mrkvovy-dort.html
OdpovědětVymazatAhoj, zítra se chystám na carrot cake podle tvého recrptu, už jsi nějak doladila to slazení? Co dát místo zlatého sirupu? :) Asi dám med, ale pokud máš lepší tip, prosím, sem s ním!
OdpovědětVymazatBára
PS: už těď mám na něj chuť :D
nedoladila, je tolik aktivit a nových receptů... zkusila bych agávový sirup, ten je takový neutrální a dost sladivý
VymazatAHoj. Nejdříve musím pochválit blog - je naprosto ÚŽASNÝ :-) Doporučila mi jej kamarádka a tak zkouším co se dá. Taky jsem včera vyzkoušela tenhle carrot cake - přidala jsem jedno strouhané jablíčko ( pro zvlhčení) a sladila jsem javorovým sirupem...výsledek je geniální :)Děkuji za inspiraci
OdpovědětVymazat