Carrot cake byl moje láska na první pohled (ochutnání). Vím, že jsem ho dělala kdysi hodně dávno a byl prostě úžasný. Měl jedinou vadu, nenapsala jsem si nikam recept. Tak co teď. Brouzdala jsem a snažila se najít recept, který by se podobal mým chuťovým vzpomínkám na ten úžasný koláč. Nic. A tak jsem zaimprovizovala a vymyslela si svůj.
Správně by měl být carrot cake pomazaný polevou z tzv. "cream cheese", kde dobře poslouží Philadephie, případně lučina. Ale mně osobně přijdou tyto sýry moc těžké, takže používám tvaroh. Aby nepopraskal, přidávám kousek másla.
Správně by měl být carrot cake pomazaný polevou z tzv. "cream cheese", kde dobře poslouží Philadephie, případně lučina. Ale mně osobně přijdou tyto sýry moc těžké, takže používám tvaroh. Aby nepopraskal, přidávám kousek másla.
Carrot cake (koláčová forma 15 cm)
Připravila jsem si dvě velké mísy. V jedné jsem smíchala pomleté mandle s moukou, práškem do pečiva, solí, skořicí, muškátovým oříškem a pomerančovou kůrou. Poté jsem přidala rozinky, ořechy a nakonec mrkev. V druhé misce jsem rozšlehala vejce se zlatým sirupem a kokosovým olejem. Mokré přísady jsem přimíchala do mísy se suchými. Vyplnila jsem těstem koláčovou formu a dala péct na 200 stupňů asi na 40 minut.
Poleva
- 250g tvarohu
- šťáva z půl citrónu
- 1 lžíce másla
- 2 lžičky medu
- vlašské ořechy
Zatímco se korpus pekl, umíchala jsem si náplň z tvarohu, citrónové šťávy, rozpuštěného másla a medu. Jakmile byl korpus upečený, dala jsem jej vychladnout. Prořezala na dvě části, které jsem promazala. Zbytkem jsem pomazala povrch korpusu. Nakonec jsem dozdobila půlkami vlašských ořechů.
Dobrou chuť :-)
I když byl koláč moc dobrý, ta chuť byla prostě jiná, než si vybavuji. Zkusím mu dát ještě čas na uležení a třeba změním názor a pasuji jej na ten nejlepší carrot cake :-) možná to bylo zlatým sirupem, který má tak specifickou chuť (zkusím vyměnit za jiné sladidlo, příště). Každopádně budu dál pokračovat v hledání. Máte osvědčený recept na nejlepší carrot cake?
právě jeden peču! :) miluju tu vláčnou chuť a vůni
OdpovědětSmazatTak a je rozhodnuto! K narozeninám peču tenhle! :-)
OdpovědětSmazat:-D tak hlavně, že sis vybrala, dobrá volba.
SmazatTak je v troube :-) Priste bys mohla napsat jak dlouho a na kolik si pekla :D a v jak velke forme... :D
Smazatforma je tam napsaná v úvodu (15 cm) pekla jsem na 200 stupňů asi 40 minut, doplním.
SmazatTak ten musím udělat!
OdpovědětSmazaturčitě zkus, stojí za to :-)
Smazattiez patri medzi nase oblubene, uz sme ho davno nemali...budem musiet tiez jeden upiect ;o)
OdpovědětSmazatmáme stejnou lásku, taky ho miluju:D a zrovna zítra ho budu asi péct, chtěla jsem dneska, ale mamka pekla vánočku, tak až se sní...:D
OdpovědětSmazattu polevu dělám z tvarohu a lučiny nebo žervé, a zdobím skořicí...a dělám ho bez ořechů- mám je sice ráda, ale sestra je nejí tak ho tam nedávám, abych ho celý nemusela sníst sama ( i když bych to zvládla...:D )
mě k němu ty ořechy prostě patří, i rozinky, i když je spousta lidí nevyhledává :-)
Smazattak ten vypadá parádně!! :)
OdpovědětSmazatděkuji :-)
Smazatto mi připomělo jak jsem pekla bílkový koláč a ten měl na hoře smetanu :D:)
OdpovědětSmazatMrkvový koláč jsem taky dělala, byl výtečný, ale trochu moc sladký :)
A to s tím tvarohem je geniální, dodá to tomu šťávu :D:)
tenhle určitě přeslazený nebyl :-) tak akorát. A s tím tvarohem máš pravdu, jak se to přes noc uleží, super.
SmazatTak ten vyzkouším. :P
OdpovědětSmazatbudu ráda :-)
SmazatUrčitě v brzké době vyzkouším ,vypadá božsky :-)
OdpovědětSmazaturčitě zkus, doufám, že dáš vědět, jak chutnal :-)
Smazatmůj nejoblíbenější :) peču ho trochu jinak, ale možná vyzkouším i ten tvůj ;)
OdpovědětSmazatklidně napiš recept na ten tvůj :-)
SmazatTak ten nejspíš vyzkouším...:)
OdpovědětSmazatAno!!Já ho vždycky jedla u kamarádky akorát ona ho nazývala Afrika řezy. ale byl teda výbornej ! :)
OdpovědětSmazatjá ho znám jako carrot cake, ani ho nepřekládám, prostě carrot cake :-)
SmazatCarrot cake teda môžem :) Chutné, vláčne, žiadna "suchár-torta", a ešte ako bonus si môžeme nahovárať, že nehrešíme, keďže mkrva je zdravá :P
OdpovědětSmazatpřesně tak, mrkev jej krásně zvláční a tím, že je promazaný, nemůže být suchý. Ale on je opravdu zdravý :-)
SmazatAhojda. Ráda bych Tě pozvala na můj web, který je zaměřen především na poruchy příjmu potravy, ale pozor- ne thinspo, ba právě naopak.Najde tam recepty, které nikde jinde nenajdeš..převážně clean eating, tipy, články postřehy...a v brzké době se rozjede projekt na pomoc lidem s PPP, jen čekáme s kamarádkou, kdy ho schválí krasna.cz. Na blog určitě mrkni, každopádně si tam najdeš to "svoje". A pokud by se ti u mě opravdu moc líbilo, můžeš se přidat mezi mé Followers aneb pravidelné čtenáře (v levém sloupci mého blogu). Přeju krásný zbytek dne. Andie xoxoxox
OdpovědětSmazatDort vypadá velmi dobře a navíc mrkvových receptíků není nikdy dost!:)A tenhle ráda zkusím
OdpovědětSmazatmnam mnam mnam! Muzu prijet ochutnat? Prosim ;)
OdpovědětSmazaturčitě se stav, udělám další :-)
SmazatMoc hezký článek!:)
OdpovědětSmazatPS: Moc ráda bych tě pozvala na svůj nový blog, který je věnován hlavně fotografování. Dále u mě můžeš najít už i první proměnu! A brzy i recenze, outfity a tak podobně.
Pokud se ti u mě bude líbit, tak budu moc ráda, když se staneš pravidelným čtenářem.
Přeji hezké ráno!:)
Bud sis vzala priklad z Cross Cafe a nebo oni od tebe :D:)...Nwm jestli ve vsech, ale TOTAL stejny dortik tedka predstavili v Cross Cafe na Florenci v Praze:P
OdpovědětSmazatkavárnu vůbec neznám. asi to bude shoda náhod. pochybuju, že kavárny budu inspirovat :-)
SmazatV CrossCafe se velmi podobný dort dělá od roku 2007:)
OdpovědětSmazatcarrot cake je klasika...
SmazatAhoj,
OdpovědětSmazatmůžu se zeptat, jestli je tento carrot cake vůbec sladký? Trochu se bojím, aby má rodina, která není úplně do 100% zdravé výživy tento recept nezavrhla, takže jestli je sladký?
Děkuji :)
tak si ho přislaď, není nic jednoduššího :-)
SmazatTvaroh jsi pouzýila asi tučný, že ano? :)
OdpovědětSmazatTo je snad jedno.... Pouzij, jaky chces. Ja mela nizkotucny
SmazatOno to neni moc jedno,chutove jsou na uplne jine urovni...
SmazatSamozřejmě, že každý chutná jinak. Není to ale typ receptu, který by se pokazil použitím různého tvarohu. Předpokládám, že každý čtenář už někdy ochutnal nízkotučný, polotučný a tučný tvaroh, proto nechávám výběr na něm.
SmazatMyslis že bude dobrý a povede se i z celozrne žitné mouky?
OdpovědětSmazatmožná bude krapet tužší a lepivější. do koláčů nepoužívám žitnou mouku samostatně, ale míchám...
SmazatDěkuji za tento recept, dnes jsem upekla a je vynikající! Miluju carrot cake, oblíbila jsem si ho ve Starbucks a tento je rovněž skvělý! Jenom jsem špaldovou mouku nahradila celozrnnou žitnou a místo zlatého sirupu jsem použila agávový. Určitě jsem nepekla naposled! :)
OdpovědětSmazattak to ráda slyším, že recept funguje i s žitnou moukou, agávový bude určitě lepší...
SmazatPrávě chládne a já jsem musela zkusit první drobečky, které zůstaly na pečícím papíře a musím říct, že je vynikající!! Nemůžu se dočkat, až si ho dám zítra na snídani! :-)
OdpovědětSmazatPředem ti musím pochválit moc krásný blog, na kterém už sedím asi půl hodiny, pořád objevím něco dalšího a dalšího... :-D Mrkvový dort peču také, i když není asi tak zdravý, ale troufnu si říct, že je opravdu skvělý, tak se kdyžtak mrkni :-) Mám už delší dobu zkusit ho také s tvarohovou obměnou, tak když to teď vidím u tebe, nejspíš to hecnu a zkusím to :-)
OdpovědětSmazatDělám tenhle z Apetitu, jen dávám méně cukru a oleje. http://www.apetitonline.cz/recepty/5773-carrot-cake-mrkvovy-dort.html
OdpovědětSmazatAhoj, zítra se chystám na carrot cake podle tvého recrptu, už jsi nějak doladila to slazení? Co dát místo zlatého sirupu? :) Asi dám med, ale pokud máš lepší tip, prosím, sem s ním!
OdpovědětSmazatBára
PS: už těď mám na něj chuť :D
nedoladila, je tolik aktivit a nových receptů... zkusila bych agávový sirup, ten je takový neutrální a dost sladivý
SmazatAHoj. Nejdříve musím pochválit blog - je naprosto ÚŽASNÝ :-) Doporučila mi jej kamarádka a tak zkouším co se dá. Taky jsem včera vyzkoušela tenhle carrot cake - přidala jsem jedno strouhané jablíčko ( pro zvlhčení) a sladila jsem javorovým sirupem...výsledek je geniální :)Děkuji za inspiraci
OdpovědětSmazat