Máte občas chuť na něco slaného k filmu, ale máte výčitky, že jsou brambůrky nezdravé? Dělají Vám Vaši blízcí chutě a nakrájená zelenina Vás neuspokojí? Našla jsem řešení :-) (zní to jako teleshopping)
Jsem z výsledku nadšená a hned se s ním s Vámi musím podělit. Pro mě je to třeba ideální svačinka. Občas řeším problém, co na cestu za jídlo, nechci se otravovat s jogurtem, na studený kefír nemám chuť v zimě, ovoce pořád dokola jíst nechci. Proto si nadělám tento slaný mls a můžu zobat :-)
A o co vlastně jde? Kořeněná cizrna. Příprava je naprosto jednoduchá a těch variant, co se dá vymyslet.... Jedna z mála...
Pečená kořeněná cizrna (asi 2 porce)
- 100g cizrny v suchém stavu (1 plechovka)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička uzené papriky
- špetka chilli
Cizrnu jsem si přes noc namočila a druhý den uvařila, zcedila a řádně vysušila. Zakápla jsem olivovým olejem a promíchala s kořením, aby se každá kulička obalila. Dala jsem péct do trouby asi na 40 minut. Můžete jíst rovnou teplé či po vychladnutí.
Dobrou chuť :-)
Jak jsem říkala, příchuť si můžete vymyslet, jaká Vás jen napadne. Tady jen pár tipů..
- sůl + rozmarýn + citrónová kůra + česnek
- sůl + pepř + provensálské bylinky
- sůl + pepř + balsamico
- sůl + pepř + chilli
- sůl + garam masala
A kdo by měl chuť na něco sladkého...
- skořice + javorový sirup
- skořice + med
Bezva nápad! :) Musím zaúkolovat tetu, aby mi zítra koupila cizrnu a určitě to vyzkouším! :)
OdpovědětVymazatani náhodou neváhej, je to fakt pecka :-) cizrna bude mizet rychlostí blesku :-)
VymazatMňam! Už pár dní se přesně na tohle těším a ne a ne v přilehlých krámech sehnat cizrnu... Až dneska se mi poštěstilo, takže v neděli si chroupneme ;) Asi se směsí kari a soli.
OdpovědětVymazatkari zní zajímavě, já plánuju spoustu kombinací, teď je na řadě garam masala :-)
VymazatGaram masala je geniální - uzobávám a držím se, aby zbylo na zítřejší sraz s kolegyněmi z knihovny :-P
Vymazattaky mi jela :-)
VymazatJak dlouho se ta cizrna asi vaří?
OdpovědětVymazatjej, to záleží, asi zhruba 30 minut. to poznáš, zkoušej vidličkou. a pokud si chceš ulehčit, kup plechovku, tu jenom sliješ a osušíš
VymazatA má být po upečení křupavá? Já jsem ji totiž už několikrát zkoušela, jak nejdřív ve vodě, tak i kupovanou z plechovky a zrovna z té plechovky byla pořád taková měkká...a jednou jsem ji zase asi vařila málo, protože taky moc nekřupala...:-D
Vymazattak já chtěla křupavou a křupavá byla. možná jsi tu plechovkovou málo vysušila nebo pekla krátkou dobu.
VymazatTomu říkám supr nápad! :P
OdpovědětVymazatdíky, v zahraničí je to celkem rozšířené mlsání :-)
VymazatNéééé, to jsme si chtěla dát na blog já! :) (ale vzhledem k tomu, že mám momentálně fotící nechuť a že mi přítel pytlík s cizrnou stejně ukradl a snědl, tak je fajn, že se to dostalo do českého světa, protože je to hrozně super zobání! :)
OdpovědětVymazatJinak jsem dělala: asi 20 minut po uvaří péct jen tak samotné (na 180°C), dalších 30 minut už obalené v oleji a koření.
promiiiň :-) šak si ji tam taky dej, zdravých pokrmů není nikdy dost :-)
VymazatSkvělý nápad!
OdpovědětVymazatMamou-stylove.blogspot.com
děkuji :-)
VymazatJééé to je dobré, to udělám večer k vínku :) Díky za tip
OdpovědětVymazat:-D taky budu péct ve velkém, tak mě to nadchlo. K vínu ideální.
Vymazatno to je super nápad, zrovna mám doma cizrnu a přemýšlela jsem co s ní, tak tohle uričtě vyzkouším. Jinak já jsem zkoušela péct i sojové boby a ty jsou super taky;)
OdpovědětVymazatsojové boby jsem teda ještě nezkoušela, ale taky možou být dobré.
Vymazatjsou
VymazatNo tak tohle musím vyzkoušet! Cizrnu miluju, zítra slaví manžel narozeniny, tak se tam bude zobat kořeněná cizrna. Skvělý nápad!
OdpovědětVymazatNa oslavu ideální, určitě lepší než brambůrky :-)
Vymazattohle by mě nikdy nenapadlo! cizrnu mám moc ráda, takže tohle si stoprocentně udělám:)
OdpovědětVymazatvěřím, že sklidí úspěch :-)
VymazatAhoj, moc ráda bych tě pozvala na svůj nový blog, který je věnován fotografování.
OdpovědětVymazatTaké jsem začala rozjíždět takový malý menší projekt, tak pokud máš zájem určitě mě navštiv... :)
Pokud se ti u mě zalíbí, samozřejmě budu moc ráda, když se staneš mým pravidelným čtenářem!:)
Přeji příjemný sobotní večer, Jíťa :)
To je božííí napád :-)Určitě brzy vyzkouším a přesně jako ty i já řeším kolikrát ,co na cesty za jídlo :-)
OdpovědětVymazatMíša
tak snad jsem ti trochu poradila :-) já už namáčím další várku na zítra :-)
VymazatNaadherne fotky! Tenhle recept znam a vysledek si oblibil i muj muz /jen mu nerikam, ze je to cizrna/ .-)))
OdpovědětVymazatděkuji :-) to je mazané s tím mužem :-)
VymazatJá mu naopak říkám, že je to cizrna, aby mi ji nesnedl :D
VymazatZbylo mi spousty cizrny po burgrech, takže jsem si rovnou upekla i tuhle dobrotu s indickym korenim! Zitra pecu druhou davku, tentokrat zkusim sladkou! Super napad :-)
OdpovědětVymazatna mě zítra čeká garam masala :-)
Vymazatsuper! tiež skúsim tie indické :)
OdpovědětVymazattak co? mně osobně chutnala asi víc ta paprika :-)
VymazatDokonalost! Tak na tohle muzes vsadit krk ze se na to vrhnu!
OdpovědětVymazatjá dělala v týdnu 2x, to mluví za vše :-)
VymazatTento recept se chystám taky vyzkoušet. Nestačím se divit, co lze vše z cizrny chutného udělat. Nedávno jsem narazila na cizrnové cookies...
OdpovědětVymazathttp://www.texanerin.com/2012/04/grain-free-peanut-butter-chocolate-chip.html
Jedno zdravé mlsání mám i na svém blogu - lněné chipsy:-)))
tak to je celkem sranda, tyhle cookies jsem měla na seznamu na vánoce a nakonec jsem je neuskutečnila, ale plánuji co nejdříve :-)
Vymazatcizrnu jsem vyzkoušela a musím říct, DIKY za tento recept! je to pecka!
OdpovědětVymazatty jo super nápad! občas mě večer honí mlsná na nějaké takovéto "zobání" a tohle je naprosto ideální, určitě vyzkouším!!! :)
OdpovědětVymazatMonča
na tyto případy jako dělané bez pocitu odříkání :-)
VymazatJá tu mám cizrnu už nějakou dobu, ale neodhodlala jsem se s ní něco zkusit. Hodně mě to láká. :)
OdpovědětVymazatnení důvod otálet, dělala jsem několikrát a vždy byla perfektní :-)
VymazatVyzerá to úžasne! Vyskúšam. :)
OdpovědětVymazatbudu jen ráda :-)
VymazatÁáá to vypadá fakt skvěle! :)
OdpovědětVymazati chutná :-)
Vymazatnáhodou jsem narazila na tvůj blog a úplně tu slintám :) nádherný recepty a ještě lepší fotky :) úplně taju blahem :) tenhle recept vyzkouším hned zítra a určitě nebude poslední z tvýho blogu :)
OdpovědětVymazatmoc děkuji :-) snad bude vše chutnat a vydaří se
Vymazatvynikající to bylo :)jsem ráda, že jsem našla blog s takovýma inspiracema :) já pořád nevím co mám jíst :D děláš krásný fotky :) úplně žasnu :) a slintám :D
Vymazatjá zas nevím kdy to všechno jíst, vařila bych, pekla bych, ale nejsou strávníci, takže opačný problém :-)
VymazatAhojky, musela jsem navštívit tvůj blog, po přečtení článku na Generace 21. Máš ho fakt parádní a toto zdravé mlsání je úžasné a hlavně, ikdyž to k tomu moc nepatří, tak ta cizrna je v hrozně moc hezkém kornoutku - to mám ráda, takové stylové balení a tak. Tak přeji hodně štěstí, úspěchu a moc spokojených čtenářů :-) přidávám si tě do oblíbených, ať můžu rychleji nakukovat :-D Andy
OdpovědětVymazatděkuji, asi jde vidět, že ujíždím na způsobu servírování... super, že sleduješ, snad se budeš ráda vracet :-)
VymazatLuci, moc a moc pěkný. a dokonce se cizrna povedla. měla jsem strach, jak jsem četla, že to bude měkké a né křupavé, tak jsem jí ještě vysušila v horkovzdušné troubě a pak jen přepla na pečení. Dala jsem provencálské koření. měla jsem strach, aby to bylo dobré, příště přidám na chuti. ale zkusím tu uzenou papriku :-D Neboj vrátím se. Zdravé recepty mám ráda, hlavně, když jsou lehké a žádné složitosti. Prostě hrk - frk a je hotovo :-) tak ať se daří Andy
Vymazatta uzená paprika je super, dodá cizrně bezvadnou chuť :-) taky nejsu na nějaké složitosti, ani na to nemám tolik času, takže vyhledávám a vymýšlím co nejjednodušší recepty, v jednoduchosti je síla :-)
VymazatDokopávám se k nějakému receptu z cizny už nějaký ten pátek a dnes bude tedy den D. :D Jen se chci zeptat, jestli se příprava jiná, když mám cizrnu v sáčku :D
OdpovědětVymazatMusis ju najskor namocit a uvarit podla navodu. :)
VymazatTak jsem mámu poslala pro cizrnu a koupila mi cizrnu v plechovce... z toho to asi nepůjde, co ? :D
OdpovědětVymazatjasně že půjde, já jen dávám přednost luštěninám v suchém stavu. Tak cizrnu slij a pořádně vysuš.
VymazatSuper recept! Zítra si hned poběžím pro cizrnu a zkusím to! Jinak jak dlouho to tak vydrží? Jestli se dá udělat i třeba do zásoby :)
OdpovědětVymazatto nevím, já to uchovávala max 2 dny. Ono je to stejně tak dobrý, že dlouho nevydrží, radši udělat čerstvý.
VymazatMoc díky :) Tak jsem na to zvědavá :)
VymazatAhojte, super recept. dělala sem ze sladké papriky,a trochu pálivé.. No vsadím boty že to může být mnohem lepší.. jen se chci zeptat,kde se dá sehnat uzená paprika nebo ta garam masala?(slyším to poprvé) já koukala v tescu a nic..
OdpovědětVymazatv běžných marketech tohle koření zatím nemají, prodává například Marks and Spencer nebo různé menší obchůdky s kořením, na trzích stánky s kořením...
Vymazatmyslím, že garam masala jsem dnes zahlídla ve velkým Tescu, každopádně na 100% to mají ve zdravých výživách
VymazatVynikající to bylo :) určitě budu dělat častěji :)
OdpovědětVymazatVýborné :D
OdpovědětVymazatPoradí někdo nějakou tu sladkou variaci?Já sem zkoušel 200gr suché a dal sem na plech půl na půl sladké a slané.Slané super ale sladké se nepovedly vůbec.Možná to bylo tím že tam jsem ten oliváč vůbec nedal což myslím že byla asi chyba.Zalil jsem to asi 1,5 lžíce javorového sirupu a k tomu přisypal tu skořici a musím říct že to bylo celkem spálené od žáru a to co nebylo bylo i tak skoro bez chuti.Na druhé půlce ta slaná byla perfekt.Chtěl jsem něco skusit pro malou,má ráda sladké tak proč ji občas nedat sladké a k tomu zdravější.Díky za odpověd a nějaký typ i s návodem :-) Tom
OdpovědětVymazat1 lžička olivového oleje + 1 lžíce javorového sirupu + troška skořice
VymazatDnes som vyskusala, perfektné, určite to urobím na nejakú oslavu k vínku, ...Dakujem, Gabi.
OdpovědětVymazatk vínu jako stvořené :-)
VymazatGeniální! Díky moc za tip.
OdpovědětVymazatnení zač :-)
VymazatTento recept už taky odzkoušen :-) a vynikající. Všem chutnalo. Fakt doporučuji.
OdpovědětVymazatChystám se vyzkoušet, jen bych se ráda zeptala, zda při přípravě ze suché cizrny po uvaření loupete či nikoliv (třeba i u jiných receptů)? Děkuji, Magda
OdpovědětVymazatneloupu
VymazatTenhle recept jsem cetla v casopisu Dieta a delala jsem z konzervovane cizrny a bylo to luxusni!
OdpovědětVymazatJo akorat jsem celou plechovku snedla sama na posezeni!
OdpovědětVymazatAhoj, chtěla bych se zeptat jak cizrnu sušíte? Já ji zatím rozprostřela na plech s pečícím papírem, leží tam už dve hodinky a příjde mi, že je pořád mokrá. Nebo jak dlouho jí mam takto nechat?
OdpovědětVymazatnesuším, peču, viz recept
VymazatAno, v receptu také píšou, že po uvaření cizrnu řádně vysušit - a to nevím, jak udělat
Vymazatkdo píšou?
VymazatNevím, co jsem udělala špatně, ale cizrnu jsem měla strašně tvrdou. Možná jsem ji nechala dlouho v troubě, nebo pekla moc zprudka ? Konzistenci měla asi jako nevypukaný popcorn :D :/ přitom po uvaření byla klasicky měkká.. .. třeba to příště vyjde lépe :)
OdpovědětVymazattěžko soudit takhle na dálku, mohla být málo uvařená, přesušená, připečená...
VymazatMohla bych se zeptat na to sušení?:) Když jste tedy psala v receptu "řádně vysušit", myslela jste funkci trouby nebo rozprostřít na plech a nechat třeba den na vzduchu normálně?:) Už jí mám v hrnci a vařím, tak abych něco nezmotala :( :) Předem děkuji
OdpovědětVymazatpo uvaření jsem nechala na cedníku okapat, případně můžete osušit papírovou utěrkou :-)
VymazatMusím vyzkoušet!! Mňam!
OdpovědětVymazatDneska jsem připravovala tuhletu pochoutku, ale protože jsem měla strach, že nám to nebude chutnat, tak jsem z poloviny cizrny udělala hummus...ale byla to chyba, protože hned jak jsem ochutnala pečenou cizrnu, tak jsem musela dát namočit další :D ale menší problém jsem měla, jak jsem jí pekla, tak mi začala v troubě bouchat a zasvinilo mi to celou troubu :D dělalo to tobě taky? případně, na kolik stupňů si je pekla? Děkuji za odpověď
OdpovědětVymazatPS.: na tuhle stránku jsem narazila včera a už jsem stihla udělat tři recepty: Granolu, tuhle cizrnu a lučinu :-) jsi vážně skvělá
Zdravím všetkých ... a hlavne tých, kterým sa to podarilo :) Prosím Vás, ako ste dosiahli, že to bolo chrumkavé? Moje má výbornú chut, ale je to suché a makké ... poradíte mi? Ďakujem ... a nielen za tento recept, celý blog je úžasný ... Denisa
OdpovědětVymazatparádní recept :-) chtěla bych se jeno zeptat na kolik cizrnu pečete? Děkuju moc. Terez
OdpovědětVymazatzhruba 170 stupňů.
VymazatDnes jsem zkoušela poprvé a teď s mamkou zobeme. Výborné! Děkuji za inspiraci :)
OdpovědětVymazatOdzkouseno na lidech :-) sladka varianta se skorici a javorovym sirupem zatim vede. Diky ;-)
OdpovědětVymazatBože můj! Jdu namočit na noc cizrnu...! :) skvělý nápad, myslím že vyzkouším variantu: paprika + timián + kmín :) http://corculum.blogspot.cz/ :)
OdpovědětVymazatnechci rýpat, jen mě to mlátí do očí, ale tymián bude určitě lepší :-)
VymazatJe to moc dobre i na sladko :) ja to zkousela s kokosovym olejem a hnedym cukrem.. jen jsou pak trochu lepivejsi
OdpovědětVymazatja mám pocit, že som to ešte nikdy nejedla v žiadnom stave, takže by som to rada už ochutnala a toto sa mi tiež pozdáva ako aj iné recepty, ktoré som našla:)
OdpovědětVymazatprídi sa pozrieť:)
Hledala jsem alternativu slaným lupínkům a oříškům a tohle chutná celé rodině :-). Děkuji za inspiraci.
OdpovědětVymazatAhoj :) můžu se zeptat na kolik stupňů se má péct? Děkuju moc :)
OdpovědětVymazatsamozřejmě můžeš, ale stačí rolovat nahoru... pekla jsem zhruba na 170 stupňů, ale každá trouba peče jinak... :-)
VymazatTak to je naprostá úžasnost :D Dokonce přítel to baští,z toho mám asi největší radost :D Ikdyz možná ještě větší radost mám z toho, že se mi to vůbec napoprvé povedlo ;) A jinak tedy fakt klobouk dolů... Uzasnej blog a diiiiky moc za tolik inspirace ;) Alča
OdpovědětVymazatTeď to s maminou zobáme u Tv a nemá to vůbec chybu!! :)))
OdpovědětVymazatTento recept vypadá báječně a chci ho vyzkoušet. Jen by me zajímalo jak dlouho takto připravená cizrna vydrží. ??? Za odpověď děkuji.
OdpovědětVymazatCizrnu neskladuji, nejlepší je čerstvá, takže spotřebovávám do následujícího dne.
VymazatDělala jsem je jednou z vařené cizrny a byly měkké, ted z plechovky a zase měkké... Co dělám špatně? Pecu 40 min na 170°
OdpovědětVymazatto se opravdu těžko radí takhle na dálku, ale nezapomínejte, že každá trouba peče trošku jinak, takže předpokládám, že byla málo upečená...
Vymazatpřeji pěkný den :) ...chci se zeptat jakou konzistenci má mít cizrna uvnitř? je celá křupavá, nebo uvnitř mazlavá ? děkuji
OdpovědětVymazatspíše křupavá
VymazatAhoj, ráda bych se zeptala jestli a jak nejlépe cizrnu loupete? Předem děkuji.
OdpovědětVymazatCizrnu cíleně neloupu, pouze propláchnu, promnu v rukách.
Vymazat