Slané zobání - cizrna

Máte občas chuť na něco slaného k filmu, ale máte výčitky, že jsou brambůrky nezdravé? Dělají Vám Vaši blízcí chutě a nakrájená zelenina Vás neuspokojí? Našla jsem řešení :-)  (zní to jako teleshopping)

Jsem z výsledku nadšená a hned se s ním s Vámi musím podělit. Pro mě je to třeba ideální svačinka. Občas řeším problém, co na cestu za jídlo, nechci se otravovat s jogurtem, na studený kefír nemám chuť v zimě, ovoce pořád dokola jíst nechci. Proto si nadělám tento slaný mls a můžu zobat :-)





A o co vlastně jde? Kořeněná cizrna. Příprava je naprosto jednoduchá a těch variant, co se dá vymyslet.... Jedna z mála...



Pečená kořeněná cizrna  (asi 2 porce)

  • 100g cizrny v suchém stavu (1 plechovka)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička uzené papriky
  • špetka chilli


Cizrnu jsem si přes noc namočila a druhý den uvařila, zcedila a řádně vysušila. Zakápla jsem olivovým olejem a promíchala s kořením, aby se každá kulička obalila. Dala jsem péct do trouby asi na 40 minut. Můžete jíst rovnou teplé či po vychladnutí.




Dobrou chuť :-)




Jak jsem říkala, příchuť si můžete vymyslet, jaká Vás jen napadne. Tady jen pár tipů..

- sůl + rozmarýn + citrónová kůra + česnek
- sůl + pepř + provensálské bylinky
- sůl + pepř + balsamico
- sůl + pepř + chilli
- sůl + garam masala



A kdo by měl chuť na něco sladkého...
- skořice + javorový sirup
- skořice + med


111 komentářů:

  1. Bezva nápad! :) Musím zaúkolovat tetu, aby mi zítra koupila cizrnu a určitě to vyzkouším! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ani náhodou neváhej, je to fakt pecka :-) cizrna bude mizet rychlostí blesku :-)

      Vymazat
  2. Mňam! Už pár dní se přesně na tohle těším a ne a ne v přilehlých krámech sehnat cizrnu... Až dneska se mi poštěstilo, takže v neděli si chroupneme ;) Asi se směsí kari a soli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. kari zní zajímavě, já plánuju spoustu kombinací, teď je na řadě garam masala :-)

      Vymazat
    2. Garam masala je geniální - uzobávám a držím se, aby zbylo na zítřejší sraz s kolegyněmi z knihovny :-P

      Vymazat
  3. Jak dlouho se ta cizrna asi vaří?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jej, to záleží, asi zhruba 30 minut. to poznáš, zkoušej vidličkou. a pokud si chceš ulehčit, kup plechovku, tu jenom sliješ a osušíš

      Vymazat
    2. A má být po upečení křupavá? Já jsem ji totiž už několikrát zkoušela, jak nejdřív ve vodě, tak i kupovanou z plechovky a zrovna z té plechovky byla pořád taková měkká...a jednou jsem ji zase asi vařila málo, protože taky moc nekřupala...:-D

      Vymazat
    3. tak já chtěla křupavou a křupavá byla. možná jsi tu plechovkovou málo vysušila nebo pekla krátkou dobu.

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. díky, v zahraničí je to celkem rozšířené mlsání :-)

      Vymazat
  5. Néééé, to jsme si chtěla dát na blog já! :) (ale vzhledem k tomu, že mám momentálně fotící nechuť a že mi přítel pytlík s cizrnou stejně ukradl a snědl, tak je fajn, že se to dostalo do českého světa, protože je to hrozně super zobání! :)
    Jinak jsem dělala: asi 20 minut po uvaří péct jen tak samotné (na 180°C), dalších 30 minut už obalené v oleji a koření.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. promiiiň :-) šak si ji tam taky dej, zdravých pokrmů není nikdy dost :-)

      Vymazat
  6. Skvělý nápad!

    Mamou-stylove.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  7. Jééé to je dobré, to udělám večer k vínku :) Díky za tip

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D taky budu péct ve velkém, tak mě to nadchlo. K vínu ideální.

      Vymazat
  8. no to je super nápad, zrovna mám doma cizrnu a přemýšlela jsem co s ní, tak tohle uričtě vyzkouším. Jinak já jsem zkoušela péct i sojové boby a ty jsou super taky;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. sojové boby jsem teda ještě nezkoušela, ale taky možou být dobré.

      Vymazat
  9. No tak tohle musím vyzkoušet! Cizrnu miluju, zítra slaví manžel narozeniny, tak se tam bude zobat kořeněná cizrna. Skvělý nápad!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na oslavu ideální, určitě lepší než brambůrky :-)

      Vymazat
  10. tohle by mě nikdy nenapadlo! cizrnu mám moc ráda, takže tohle si stoprocentně udělám:)

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj, moc ráda bych tě pozvala na svůj nový blog, který je věnován fotografování.
    Také jsem začala rozjíždět takový malý menší projekt, tak pokud máš zájem určitě mě navštiv... :)
    Pokud se ti u mě zalíbí, samozřejmě budu moc ráda, když se staneš mým pravidelným čtenářem!:)
    Přeji příjemný sobotní večer, Jíťa :)

    OdpovědětVymazat
  12. To je božííí napád :-)Určitě brzy vyzkouším a přesně jako ty i já řeším kolikrát ,co na cesty za jídlo :-)

    Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak snad jsem ti trochu poradila :-) já už namáčím další várku na zítra :-)

      Vymazat
  13. Naadherne fotky! Tenhle recept znam a vysledek si oblibil i muj muz /jen mu nerikam, ze je to cizrna/ .-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji :-) to je mazané s tím mužem :-)

      Vymazat
    2. Já mu naopak říkám, že je to cizrna, aby mi ji nesnedl :D

      Vymazat
  14. Zbylo mi spousty cizrny po burgrech, takže jsem si rovnou upekla i tuhle dobrotu s indickym korenim! Zitra pecu druhou davku, tentokrat zkusim sladkou! Super napad :-)

    OdpovědětVymazat
  15. super! tiež skúsim tie indické :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak co? mně osobně chutnala asi víc ta paprika :-)

      Vymazat
  16. Dokonalost! Tak na tohle muzes vsadit krk ze se na to vrhnu!

    OdpovědětVymazat
  17. Tento recept se chystám taky vyzkoušet. Nestačím se divit, co lze vše z cizrny chutného udělat. Nedávno jsem narazila na cizrnové cookies...
    http://www.texanerin.com/2012/04/grain-free-peanut-butter-chocolate-chip.html

    Jedno zdravé mlsání mám i na svém blogu - lněné chipsy:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to je celkem sranda, tyhle cookies jsem měla na seznamu na vánoce a nakonec jsem je neuskutečnila, ale plánuji co nejdříve :-)

      Vymazat
  18. cizrnu jsem vyzkoušela a musím říct, DIKY za tento recept! je to pecka!

    OdpovědětVymazat
  19. ty jo super nápad! občas mě večer honí mlsná na nějaké takovéto "zobání" a tohle je naprosto ideální, určitě vyzkouším!!! :)
    Monča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. na tyto případy jako dělané bez pocitu odříkání :-)

      Vymazat
  20. Já tu mám cizrnu už nějakou dobu, ale neodhodlala jsem se s ní něco zkusit. Hodně mě to láká. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. není důvod otálet, dělala jsem několikrát a vždy byla perfektní :-)

      Vymazat
  21. Vyzerá to úžasne! Vyskúšam. :)

    OdpovědětVymazat
  22. Ááá to vypadá fakt skvěle! :)

    OdpovědětVymazat
  23. náhodou jsem narazila na tvůj blog a úplně tu slintám :) nádherný recepty a ještě lepší fotky :) úplně taju blahem :) tenhle recept vyzkouším hned zítra a určitě nebude poslední z tvýho blogu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. moc děkuji :-) snad bude vše chutnat a vydaří se

      Vymazat
    2. vynikající to bylo :)jsem ráda, že jsem našla blog s takovýma inspiracema :) já pořád nevím co mám jíst :D děláš krásný fotky :) úplně žasnu :) a slintám :D

      Vymazat
    3. já zas nevím kdy to všechno jíst, vařila bych, pekla bych, ale nejsou strávníci, takže opačný problém :-)

      Vymazat
  24. Ahojky, musela jsem navštívit tvůj blog, po přečtení článku na Generace 21. Máš ho fakt parádní a toto zdravé mlsání je úžasné a hlavně, ikdyž to k tomu moc nepatří, tak ta cizrna je v hrozně moc hezkém kornoutku - to mám ráda, takové stylové balení a tak. Tak přeji hodně štěstí, úspěchu a moc spokojených čtenářů :-) přidávám si tě do oblíbených, ať můžu rychleji nakukovat :-D Andy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji, asi jde vidět, že ujíždím na způsobu servírování... super, že sleduješ, snad se budeš ráda vracet :-)

      Vymazat
    2. Luci, moc a moc pěkný. a dokonce se cizrna povedla. měla jsem strach, jak jsem četla, že to bude měkké a né křupavé, tak jsem jí ještě vysušila v horkovzdušné troubě a pak jen přepla na pečení. Dala jsem provencálské koření. měla jsem strach, aby to bylo dobré, příště přidám na chuti. ale zkusím tu uzenou papriku :-D Neboj vrátím se. Zdravé recepty mám ráda, hlavně, když jsou lehké a žádné složitosti. Prostě hrk - frk a je hotovo :-) tak ať se daří Andy

      Vymazat
    3. ta uzená paprika je super, dodá cizrně bezvadnou chuť :-) taky nejsu na nějaké složitosti, ani na to nemám tolik času, takže vyhledávám a vymýšlím co nejjednodušší recepty, v jednoduchosti je síla :-)

      Vymazat
  25. Dokopávám se k nějakému receptu z cizny už nějaký ten pátek a dnes bude tedy den D. :D Jen se chci zeptat, jestli se příprava jiná, když mám cizrnu v sáčku :D

    OdpovědětVymazat
  26. Tak jsem mámu poslala pro cizrnu a koupila mi cizrnu v plechovce... z toho to asi nepůjde, co ? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jasně že půjde, já jen dávám přednost luštěninám v suchém stavu. Tak cizrnu slij a pořádně vysuš.

      Vymazat
  27. Super recept! Zítra si hned poběžím pro cizrnu a zkusím to! Jinak jak dlouho to tak vydrží? Jestli se dá udělat i třeba do zásoby :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to nevím, já to uchovávala max 2 dny. Ono je to stejně tak dobrý, že dlouho nevydrží, radši udělat čerstvý.

      Vymazat
    2. Moc díky :) Tak jsem na to zvědavá :)

      Vymazat
  28. Ahojte, super recept. dělala sem ze sladké papriky,a trochu pálivé.. No vsadím boty že to může být mnohem lepší.. jen se chci zeptat,kde se dá sehnat uzená paprika nebo ta garam masala?(slyším to poprvé) já koukala v tescu a nic..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. v běžných marketech tohle koření zatím nemají, prodává například Marks and Spencer nebo různé menší obchůdky s kořením, na trzích stánky s kořením...

      Vymazat
    2. myslím, že garam masala jsem dnes zahlídla ve velkým Tescu, každopádně na 100% to mají ve zdravých výživách

      Vymazat
  29. Vynikající to bylo :) určitě budu dělat častěji :)

    OdpovědětVymazat
  30. Poradí někdo nějakou tu sladkou variaci?Já sem zkoušel 200gr suché a dal sem na plech půl na půl sladké a slané.Slané super ale sladké se nepovedly vůbec.Možná to bylo tím že tam jsem ten oliváč vůbec nedal což myslím že byla asi chyba.Zalil jsem to asi 1,5 lžíce javorového sirupu a k tomu přisypal tu skořici a musím říct že to bylo celkem spálené od žáru a to co nebylo bylo i tak skoro bez chuti.Na druhé půlce ta slaná byla perfekt.Chtěl jsem něco skusit pro malou,má ráda sladké tak proč ji občas nedat sladké a k tomu zdravější.Díky za odpověd a nějaký typ i s návodem :-) Tom

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 1 lžička olivového oleje + 1 lžíce javorového sirupu + troška skořice

      Vymazat
  31. Dnes som vyskusala, perfektné, určite to urobím na nejakú oslavu k vínku, ...Dakujem, Gabi.

    OdpovědětVymazat
  32. Geniální! Díky moc za tip.

    OdpovědětVymazat
  33. Tento recept už taky odzkoušen :-) a vynikající. Všem chutnalo. Fakt doporučuji.

    OdpovědětVymazat
  34. Chystám se vyzkoušet, jen bych se ráda zeptala, zda při přípravě ze suché cizrny po uvaření loupete či nikoliv (třeba i u jiných receptů)? Děkuji, Magda

    OdpovědětVymazat
  35. Tenhle recept jsem cetla v casopisu Dieta a delala jsem z konzervovane cizrny a bylo to luxusni!

    OdpovědětVymazat
  36. Jo akorat jsem celou plechovku snedla sama na posezeni!

    OdpovědětVymazat
  37. Ahoj, chtěla bych se zeptat jak cizrnu sušíte? Já ji zatím rozprostřela na plech s pečícím papírem, leží tam už dve hodinky a příjde mi, že je pořád mokrá. Nebo jak dlouho jí mam takto nechat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nesuším, peču, viz recept

      Vymazat
    2. Ano, v receptu také píšou, že po uvaření cizrnu řádně vysušit - a to nevím, jak udělat

      Vymazat
  38. Nevím, co jsem udělala špatně, ale cizrnu jsem měla strašně tvrdou. Možná jsem ji nechala dlouho v troubě, nebo pekla moc zprudka ? Konzistenci měla asi jako nevypukaný popcorn :D :/ přitom po uvaření byla klasicky měkká.. .. třeba to příště vyjde lépe :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. těžko soudit takhle na dálku, mohla být málo uvařená, přesušená, připečená...

      Vymazat
  39. Mohla bych se zeptat na to sušení?:) Když jste tedy psala v receptu "řádně vysušit", myslela jste funkci trouby nebo rozprostřít na plech a nechat třeba den na vzduchu normálně?:) Už jí mám v hrnci a vařím, tak abych něco nezmotala :( :) Předem děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. po uvaření jsem nechala na cedníku okapat, případně můžete osušit papírovou utěrkou :-)

      Vymazat
  40. Dneska jsem připravovala tuhletu pochoutku, ale protože jsem měla strach, že nám to nebude chutnat, tak jsem z poloviny cizrny udělala hummus...ale byla to chyba, protože hned jak jsem ochutnala pečenou cizrnu, tak jsem musela dát namočit další :D ale menší problém jsem měla, jak jsem jí pekla, tak mi začala v troubě bouchat a zasvinilo mi to celou troubu :D dělalo to tobě taky? případně, na kolik stupňů si je pekla? Děkuji za odpověď
    PS.: na tuhle stránku jsem narazila včera a už jsem stihla udělat tři recepty: Granolu, tuhle cizrnu a lučinu :-) jsi vážně skvělá

    OdpovědětVymazat
  41. Zdravím všetkých ... a hlavne tých, kterým sa to podarilo :) Prosím Vás, ako ste dosiahli, že to bolo chrumkavé? Moje má výbornú chut, ale je to suché a makké ... poradíte mi? Ďakujem ... a nielen za tento recept, celý blog je úžasný ... Denisa

    OdpovědětVymazat
  42. parádní recept :-) chtěla bych se jeno zeptat na kolik cizrnu pečete? Děkuju moc. Terez

    OdpovědětVymazat
  43. Dnes jsem zkoušela poprvé a teď s mamkou zobeme. Výborné! Děkuji za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
  44. Odzkouseno na lidech :-) sladka varianta se skorici a javorovym sirupem zatim vede. Diky ;-)

    OdpovědětVymazat
  45. Bože můj! Jdu namočit na noc cizrnu...! :) skvělý nápad, myslím že vyzkouším variantu: paprika + timián + kmín :) http://corculum.blogspot.cz/ :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nechci rýpat, jen mě to mlátí do očí, ale tymián bude určitě lepší :-)

      Vymazat
  46. Je to moc dobre i na sladko :) ja to zkousela s kokosovym olejem a hnedym cukrem.. jen jsou pak trochu lepivejsi

    OdpovědětVymazat
  47. ja mám pocit, že som to ešte nikdy nejedla v žiadnom stave, takže by som to rada už ochutnala a toto sa mi tiež pozdáva ako aj iné recepty, ktoré som našla:)
    prídi sa pozrieť:)

    OdpovědětVymazat
  48. Hledala jsem alternativu slaným lupínkům a oříškům a tohle chutná celé rodině :-). Děkuji za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
  49. Ahoj :) můžu se zeptat na kolik stupňů se má péct? Děkuju moc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. samozřejmě můžeš, ale stačí rolovat nahoru... pekla jsem zhruba na 170 stupňů, ale každá trouba peče jinak... :-)

      Vymazat
  50. Tak to je naprostá úžasnost :D Dokonce přítel to baští,z toho mám asi největší radost :D Ikdyz možná ještě větší radost mám z toho, že se mi to vůbec napoprvé povedlo ;) A jinak tedy fakt klobouk dolů... Uzasnej blog a diiiiky moc za tolik inspirace ;) Alča

    OdpovědětVymazat
  51. Teď to s maminou zobáme u Tv a nemá to vůbec chybu!! :)))

    OdpovědětVymazat
  52. Tento recept vypadá báječně a chci ho vyzkoušet. Jen by me zajímalo jak dlouho takto připravená cizrna vydrží. ??? Za odpověď děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cizrnu neskladuji, nejlepší je čerstvá, takže spotřebovávám do následujícího dne.

      Vymazat
  53. Dělala jsem je jednou z vařené cizrny a byly měkké, ted z plechovky a zase měkké... Co dělám špatně? Pecu 40 min na 170°

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to se opravdu těžko radí takhle na dálku, ale nezapomínejte, že každá trouba peče trošku jinak, takže předpokládám, že byla málo upečená...

      Vymazat
  54. přeji pěkný den :) ...chci se zeptat jakou konzistenci má mít cizrna uvnitř? je celá křupavá, nebo uvnitř mazlavá ? děkuji

    OdpovědětVymazat
  55. Ahoj, ráda bych se zeptala jestli a jak nejlépe cizrnu loupete? Předem děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cizrnu cíleně neloupu, pouze propláchnu, promnu v rukách.

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)