100% celozrnný špaldový chléb s vlašskými ořechy

Moje nadšení z nové kuchařky se stupňuje. Nevím, jestli je to moukou (chléb ze špaldové mouky jsem zatím nepekla) nebo metodikou, které jsem se striktně držela (jsem amatér, žádný pekař, takže každá rada vítána), ale podařilo se mi upéct zatím nejnadýchanější chléb v mé "pekařské kariéře" :-) 




Nutno dodat, že povětšinou jsem dělávala čistě žitný či v kombinaci s celozrnnou pšeničnou moukou, takže tam je na místě hutný chléb, ale i tak mám prostě radost, jak se povedl, i když jsem chtěla dělat verzi s poctivým kváskem. Jenže, byly koupené čerstvé kvasnice a ty dlouho nevydrží, takže volba byla jasná a příště už snad s kváskem. 




Tentokrát jsem použila vlašské ořechy, příště určitě zkusím dýňová semínka. Protože se snažím o co nejdravější výtvory, nedržela jsem se striktně receptu a použila výhradně celozrnnou mouku na místo kombinace s "obyčejnou".


100% celozrnný špaldový chléb s vlašskými ořechy

Inspirace: Biokuchařka Hanky Zemanové


  • 10 g čerstvého droždí
  • 350 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté
  • 150-180 ml vody
  • 1 lžička soli
  • hrst vlašských ořechů (či jiných ořechů, semínek...)



Začala jsem kváskem. Droždí jsem rozdrobila, zalila 2 lžícemi vlažné vody a zasypala 2 lžícemi mouky. Vše jsem zamíchala a čekala, až začne droždí pracovat. Mezitím jsem si odvážila mouku do velké mísy, přidala sůl, ořechy, vodu a nakonec vzešlý kvásek. Těsto jsem zpracovávala rukama a hnětla asi 10 minut. Dala do čisté mísy, posypala moukou a zakryla čistou utěrkou. Odložila jsem na teplé místo asi na 45 minut, dokud těsto nezdvojnásobilo objem. Poté jsem opět hnětla 10 minut. Vytvarovala bochánek, který jsem přenesla do chlebíčkové formy a dala na dalších 45 minut kynout. Opět jsem poprášila moukou. Dala jsem péct do rozpálené trouby na 220 stupňů a po 15 minutách jsem stáhla na 180 stupňů a dopekla dalších 30 minut. Po vytažení jsem potřela studenou vodou a dala na mřížku vychladnout. 




 I když je chléb 100% celozrnný, zůstává vláčný a poměrně nadýchaný. Špaldová mouka je typická svou oříškovou chutí, která je podpořena ještě vlašskými ořechy uvnitř (krásně křupou). Kromě toho je  lepek stravitelnější než pšeničný a působí příznivě na náš imunitní systém, což se teď víc než hodí :-). Ze všech mých chlebů se nejvíce podobá světlému chlebu, takže myslím, že s ním nebudou mít problém ani "nemilovníci" zdravé stravy. 




Chléb jsem snídala s oříškovým máslem, skrojky jablíček zasypané skořicí, mňam. Neodolala jsem a musela si dát i kousek se sýrem k obědu. Takže pokud Vás už nebaví stále stejné pečivo, jděte do špaldového chleba, je to zas něco trošku jiného a rozšíříte obzory svým chuťovým pohárkům. 






28 komentářů:

  1. vypadá jak od profesionální pekařky:)
    chleba jsem zatím nepekla, ale housky už umím, tak je čas se posunout o "level výš" a zkusit to :D

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. ooo děkuji, do pekařky mám daleko :-) ale musím říct, že mě to domácí pečivo baví, aspoň mám pod kontrolou, co jím. Náhodou housky jsou super, ty jsem zas ještě nedělala já.

      Smazat
  2. Vypadá vážně parádně! Moc se ti povedl. :))
    A s těma ořechama, jako bych ho cítila, jak se mi rozplývá na jazyku. Mňam. ♥

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. děkuji, děkuji, chutná parádně, oříšky super.

      Smazat
  3. Tak to gratuluji k úspěchu! vypadá úžasně :)

    OdpovědětSmazat
  4. Wau, tak ten musím udělat, vypadá i celkem jednoduče na přípravu, žádné zakládání kvásku apod., do toho půjdu :-)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. nebylo to opravdu nic těžkýho, zvládla jsem to i já :-)

      Smazat
  5. tak to je super recept!píšu si do seznamu Musím vyzkoušet;)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. :-D taky mám takový seznam. I když furt vařím, seznam se stále prodlužuje.

      Smazat
  6. Dneska ho vyzkouším, tvůj recept přišel jako na zavolanou!

    OdpovědětSmazat
  7. Tak ten se ti určitě moc povedl! Vypadá krásně nadýchaně (úplně jako z pekárny!) a s vlašskými ořechy, které miluji to musí ýt kombinace naprosto skvělá! Děkuji za inspiraci, rozhodně ho musím někdy vyskoušet!:)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. ta nadýchanost mě moc mile překvapila, na to že je čistě z celozrnné mouky :-) určitě dej vědět, jestli se povedl, chutnal...

      Smazat
  8. Domácí chleba miluji a jelikož dávám přednost celozrnným, tenhle určitě zkusím :)

    OdpovědětSmazat
  9. Mouka je jemně mletá? :) Lucie

    OdpovědětSmazat
  10. :P zrovna dneska jsem plánovala něco upéct :P už kyne krasavec :)

    OdpovědětSmazat
  11. Chleba je naprosto výborný! Musela jsem ho péct hned druhý den znova... nějak nevydržel :)
    Ve středu se hodlám pustit do kváskového, tak jsem zvědavá na výsledek :)

    Terka

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. kéž by u nás taky tak všechno ubývalo, abych mohla víc péct a vařit :-) snad se kvásek povedl.

      Smazat
  12. Udělala jsem zelenou konopnou variantu (2 vrchovaté lžíce konopné mouky a asi 50 g loupaných konopných semínek) a moc se povedl :-) děkuji.

    OdpovědětSmazat
  13. malý příspěvek: Irský špaldový chléb: 450g špaldové mouky hladké, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička třtinového cukru, 1 lžička soli a nakonec velký bílý jogurt. Vše opatrně promíchat, nechat odpočinout cca 10 min. Dát na pečící papír a v předehřáté troubě na 180 stupňů 1 hodinu péct. Samozřejmě co přidáte, ať už jakékoliv semínka nebo cibulku je na vašich chuťových buňkách. :)

    OdpovědětSmazat
  14. Vypadá úžasně, ráda bych zkusila, můžeš mi prosím napsat, jestli je možné použít i sušené droždí a kolik? Moc děkuji..Jana

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. neměl by být problém, poměr by měl být uvedený obalu droždí.

      Smazat
  15. Uuuuf, ten vypadá báječně, přidávám do svého TO COOK listu, zkusím taky jiný recept, než ten můj oblíbený.

    https://korbielle.wordpress.com/2016/01/22/chleba-s-maslem-zn-zdrave/

    OdpovědětSmazat
  16. Mám moc mouky, kterou potřebuju postupně likvidovat, takže volba jasná.
    P.S. Mi kvásek chcípl víc než před rokem a jelikož na víkendy nejsem doma, tak na další si netroufám :(

    OdpovědětSmazat

Děkuji za komentář :-)