Perníková granola

I když jsem neměla nikdy ráda perníčky, vše ostatní s perníkovou příchutí mi chutná. Perníkové lívance byly prostě super. Nebo naopak, miluji kávu, ale cokoliv s kávovou příchutí mi nejede. Taky to tak máte?




Proto jsem se pustila do granoly s vůní perníčků. Možná by se víc hodila k Mikuláši, na Vánoce ale co, chutím neporučíte....





Jeden z mých prvních příspěvků byly domácí musli tyčinky, které se staly vůbec nejnavštěvovanějším receptem. Pokud si vzpomínáte, jako pojivo jsem použila jablečné pyré, zpočátku jsem k receptu přistupovala nedůvěřivě. Má představa byla taková, že musli tyčinka bude držet pohromadě pouze s hromadou medu, másla či oleje. Pletla jsem se. A tak jsem tento "trik" využila i u granoly a opět perfektně zafungoval. Chtěla jsem granolu, která by se co nejvíc podobala té kupované, takové ty velké hrudky, a právě ty mi vykouzlilo pyré :-)



Perníková granola

(cca 4 porce)

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • hrst lískových oříšků
  • hrst rozinek
  • 1 lžíce chia semínek
  • 1 lžíce lněných semínek
  • 1 lžička perníkového koření*
  • 1 lžíce jablečného pyré**
  • 1 lžíce melasy



V míse jsem si smíchala vločky s oříšky, semínky, rozinkami a kořením. Přidala jsem jablečné pyré, melasu a promíchala. Rozprostřela jsem na pečícím papírem vyložený plech a dala jsem péct asi na 30 minut. Sem tam můžete promíchat, a kontrolovat, aby se oříšky nespálily. 





* kdo není líný dá špetku skořice, hřebíčku, muškátového oříšku, nového koření, badyánu, anýzu, koriandru... 
** jablečné pyré získáte rozvařením jablka ve vodě

34 komentářů:

  1. Tak to se mi hodně líbí :) V poslední době se domácí musli na blozích rozmáhá (resp právě v posledních dnech už jsem viděla minimálně 5 receptů :D). Ale celkem se mi to hodí, protože taky nějaké domácí plánuji a inspirace není nikdy dost. A perníkové mě rozhodně zaujalo! Vůni perníku miluji, takže uvažuji, že si to koření pořídím a něco podobného taky vykouzlím. A ten nápad s jablečným pyré je ještě lepší! To pak bude to musli aspoň ještě zdravější :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já moc ty české neprocházím, takže jsem si ani nevšimla :-( měla bych zabloudit do českých vod. Domácí je nejlepší, vyjde levněji a navíc máš složení pod kontrolou, ale to říkám pořád. A časově taky není náročný, za pět minut sem měla směs zamíchanou a mohla jít do trouby.

      Vymazat
  2. mám to úplně stejně, káva mi chutná, ale nic jiného s kávovou příchutí :D
    A mám jeden opravdu hloupý dotaz ( ale moje barva vlasů mě omluví ) . je mezi granolou a musli nějaký rozdíl, nebo to jsou jen dva názvy pro tutéž věc ?:D protože i ve zdravých výživách vídám buď granolu, nebo musli, a vypadá to stejně :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já si myslím, že v tom samotní producenti nemají jasno nebo spíš to zaměňují, jestli tedy mezi nimi rozdíl je. Co jsem googlila, tak někde píšou, že granola by měla být právě ta zapékaná s hrudkami a musli jen sypané. já to beru jako synonymum, ale je mi sympatičtější granola, aspoň nemusím psat přehlásku nad u jako u müsli :-D na to sem líná

      Vymazat
  3. Máš to zas tak krásně vyfocené!
    Docela dlouho vymýšlím kamarádce k narozkám dáreček, tak asi už vím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky mě to hned napadlo, když jsem to nandala do nádobek, že by to byl krásný dárek :-)

      Vymazat
  4. Perník miluju na všechny způsoby, ale s kávou to mám stejně - miluju ji a zároveň nesnáším kávovou příchuť... A u jahod mám to samé. Úplně jsem zapomněla na perníkové lívance, budu je muset zkusit!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já si vzpomínám na kávový nanukáč od babičky, to byl děs. za lívance se přimlouvám :-)

      Vymazat
  5. Minulý týden jsem také dělala granolu s velkými spečenými hrudkami, jen jsem místo jablečného pyré použila rozmačkaný banán- vééélká dobrota! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. s banánem určitě vyzkouším, děkuji za tip :-) úplně si představuju v kombinaci s arašídy, mňam.

      Vymazat
  6. No páni, tak ta je přesně pro mě! Moc děkuji za recept, tuhle musím vyzkoušet. Akorát rozinky tam přidám asi až po upečení, mám špatnou zkušenost - hned se mi spálily. A jablečné pyré na to je vážně nejlepší, také s ním dělám granoly a hrudky se udělají báječně :D

    Jinak máš to krásně nazdobené, jak ty to jen děláš! Máš asi hodně ráda různé serepetičky do kuchyně, mísy, dózičky, talíře a ostatní náčiní, že? Moc se mi tvůj styl servírování líbí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mně se zatím nespálily, ťuk ťuk :-) jj pyré je zázrak do všech buchet, chlebíčků, tyčinek....
      no asi to jde vidět, že mě to různý nádobí celkem baví a jíme i očima přece :-)

      Vymazat
  7. oh dear, you're killing me!..vypadá to naprosto super..ještě tak roztomile naservírované a nafocené! :)

    OdpovědětVymazat
  8. Až dojím to ošklivé (ne, není ošklivé, jen mi nechutná) jablkovo-skořicové , které už tam leží sto let a já si pořád říkám, že ho dojím, tak si ho určitě udělám! :) Perníčky, perník, perníkovou příchuť...miluju! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak udělej perníkové a dojídej půl na půl, jablka k perníku celkem ladí :-)

      Vymazat
  9. S tou kávou to mám naprosto stejně - bez kávy si neumím představit den, ale kávovou příchuť u jogurtů nebo zmrzliny nesnáším... Ale u perníku teda ne, tam miluju jak perníčky, tak kupované perníky i perníkové lívance a perníková granola by mi rozhodně taky chutnala :)

    OdpovědětVymazat
  10. Já tedy miluji perníčky a všechno s nimi, též kávu a všechno s její příchutí :)
    Ale mám stejný "problém" s jahody :) Samotné či s čokoládou je sním, ale cokoliv jahodového je pro mě fujtajbl :D
    Granoly si doma také dělám a tuhle určitě vyzkouším, protože prostě perník! :))

    OdpovědětVymazat
  11. hned jak přijedu za týden domů, dělám tohle:)) Jeden z mála receptů, na které narazím a mám doma všechny ingredience :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to je ideální :-) dej vědět, jak se povedla.

      Vymazat
  12. zrovna mám všechny suroviny doma, tak to vyzkouším, vypadá to super!

    OdpovědětVymazat
  13. Kam na ty napady chodis? To vypada opet dokonale.

    OdpovědětVymazat
  14. Milá Luci, plech této voňavé dobroty jde právě do trouby a chystám se na buchtu z červené řepy. Červenou řepu miluju ve všech podobách, ale buchtu jsem z ní ještě nejedla a mám tak ráda sladké a snažím se hlídat. Děkuju za úžasné recepty!!!
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
  15. tento nápad mě velice zaujal. Jen se chci zeptat musí tam být ta melasa nebo se to obejde bez ní.
    Díky za odpověd

    OdpovědětVymazat
  16. Dobry den,da se melasa necim nahradit ? Dekuji MF

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nenahrazovala bych, má svou specifickou kořeněnou vůni, kterou lze jen těžko nahradit a do perníkové granoly zkrátka patří

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)