Kaše...nejen ovesná

Rozhodně se nepovažuji za žádnou kašičkovou královnu, na to jsou jiní adepti. Popravdě si ji dám na snídani v průměru jednou do měsíce a to je moc, ale nashromáždilo se mi pár receptů, které by mohly ozvláštnit Vaši každodenní ovesnou klasiku....



Kroupová kaše + PBJ


  • 40 g (špaldových) krup (kernotto)
  • 150-200 ml mléka 
  • lžička burákového másla
  • lžička domácího džemu







Kroupy jsem si předem namočila a uvařila ve vodě dle návodu (doporučuji den předem). Poté jsem je ráno  pouze povařila s mlékem jako klasickou ovesnou kaši. Naservírovala jsem do misky, pokladla lžičkou burákového másla a domácího džemu (doporučuji kyselejší, např. rybízový). Kdo chce, může přisladit, ale myslím, že je to zbytečné. 






Kernotto jsem připravovala na sladko vůbec poprvé, obvykle z něj dělám různé variace risotta, proto jsem byla sama zvědavá na výsledek tohoto pokusu. Kdysi jsem už psala, jaký mám vztah ke kroupám, takže jsem vůbec nečekala, že mi kaše bude tolik chutnat, velký podíl přičítám kombinaci burákového másla a džemu (PBJ), tu prostě zbožňuji.


Jáhlová kaše s mákem a švestkami


  • 30 g jáhel
  • 200 ml mléka
  • 1 lžička vanil. extraktu
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce máku
  • švestky
  • pár mandlí



Jáhly je důležité spařit, abychom je zbavili hořkosti, alespoň třikrát. Pak už jsem jen vařila jako klasikou kaši. Do rendlíku jsem nalila mléko, přidala vanilkový extrakt, skořici, jáhly a míchala, dokud se mi nevytvořila hustá kašička. Trvalo to asi 15 minut. Těsně před odstavením z plotny jsem přimíchala lžíci máku. V jiném kastrůlku jsem si ohřála mražené švestky, pokud by se Vám připalovaly, podlijte trochou vody. Kdo chce, přisladí. Kaši jsem naservírovala do misky, pokladla horkými švestkami a posypala nakrájenými mandlemi.






Švestky s mákem k sobě prostě sedí a dohromady chutnají skvěle, co si budeme povídat. Takže věřím, že s nimi Vám budou chutnat i jáhly.


Ovesná kaše s bílkem


  • 1 banán
  • 2 lžíce ovesných vloček
  • 2 lžíce lněných semínek
  • 150-200 ml mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 bílek





3/4 banánu jsem si rozmačkala vidličkou. Spolu s mlékem jsem dala do kastrůlku, přisypala vločky, pomleté lněné semínko, vanilkový extrakt a míchala. Po chvilce jsem přidala bílek a míchala dál až do požadované konzistence. Odstavila jsem z ohně, naservírovala do misky, ozdobila zbytkem banánu a pustila se do snídaně.





Díky bílku byla kaše úžasně nadýchaná, jako peříčko. Pro mě úplně nová konzistence kaše, které jsem zatím nedosáhla. Připomíná mi trošku ovocnou pěnu.


Doufám, že jste si alespoň jednu verzi vybrali a brzy vyzkoušíte, protože všichni víme, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne, tak ji nezanedbávejme :-)



21 komentářů:

  1. Kaši s bílkem už chci vyzkoušet dlouho:) Jen se bojím té chuti..ale asi to ani není cítit?:)

    OdpovědětVymazat
  2. To jsou krasavice :) Nejvíce mě zaujala jáhlová s mákem a švestkami.
    Můžu se zeptat na tvé snídaně? Co nejradši snídáš?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jej nejčastěji je to nějaká moje sladkost, koláč, k tomu bílý jogurt/tvaroh, ovocný salát s oříšky, lívance, domácí pečivo, smoothie, vejce, chia pudink, granola...

      Vymazat
  3. Tomu říkám pořádné snídaně na neděli:)

    OdpovědětVymazat
  4. Kroupy jsem ještě nikdy neměla, asi... Ale všechny ty kaše vypadají dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já je jako dítě nenáviděla, rozvařený v polévce brrr, ale, co vařím, přicházím jim na chuť :-)

      Vymazat
  5. Ta poslední mě zaujala nejvíc, asi pak někdy zkusím:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. na chuť kaše s bílkem jsem byla taky moc zvědavá :-)

      Vymazat
  6. Milá Lucie, v prvé řadě děkuji za Tvůj blog. Každý den nahlížím a těším se na další inspirace na zdravé vaření. U tohoto článku jsem se ale s úsměvem zasnila. Kornetto jsem si kdysi moc ráda dala, ale špaldové kroupy jsou kernotto :o) Pěkný den, Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji za milý komentář :-) vím, že jsou špaldové kroupy kornetto, proto ten název v závorce, někteří výrobci používají označení kroupy, jiní kornetto, tak kdyby někdo náhodou hledal v obchodě, aby zbytečně nebloudil :-)

      Vymazat
  7. Kaše z kernetta, to by mě nenapadlo :) Skvělé inspirace :) A moc se mi líbí Tvé fotečky ingrediencí!:) Kombinaci švestek a máku taky ráda používám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já ani nevím, jak mě to napadlo. Měla jsem chuť na kaši a nic jiného jsem na bytě neměla :-) jinak ses Pastelko ptala na tu tabuli, tak ta byla pořízena v Baumaxu :-)

      Vymazat
    2. Díky:) Tak po nich někdy mrknu :)

      Vymazat
  8. já kašičkuju docela pravidelně, hlavně když je venku škaredě a zima. Kaši s bílkem jsem ještě neviděla, tak to ji hned ráno vyzkouším. Super tipy;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. za hranicemi jsou celkem populární, tak snad se rozšíří i tady :-)

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)