Květákové risotto

Co si budeme povídat, italské risotto je úžasné, lahodné, krémové, plné chutí, na jazyku se rozplývající... a mohla bych pět ódy do aleluja, prostě jsem mu propadla, ale i když je z poctivých surovin, není to žádná "dietka". Proto je tu jeho lehčí variace, o nic méně chutnější. Vhodná třeba pro ty, co se večer vyhýbají přílohám, nemají rádi nebo nechtějí jíst pořád saláty, touží po změně nebo prostě hlídají linii do plavek...



Květákové risotto (2 porce)



  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 menší cibule
  • 1 menší květák
  • 50 ml bílého vína
  • 500 ml vývaru
  • 4-5 žampionů
  • sůl
  • parmazán
  • pažitka



Nejdříve jsem si na struhadle nastrouhala syrový květák (na hrubo). Na olivovém oleji jsem si dozlatova osmahla cibuli a přidala květák, míchala jsem, aby se květák obalil olejem s cibulkou. Vlila jsem víno a chvíli míchala, dokud jej nevsákl květák. Poté jsem přidala první várku horkého vývaru. Opět míchala, dokud se nevstřebal a tak pokračovala, dělala jsem asi šest "koleček", dokud jsem nespotřebovala všechen vývar. V polovině jsem přidala žampiony očištěné a nakrájené na tenké plátky. Nakonec jsem osolila a odstavila z plotny. Přidala parmazán, pažitku a přiklopila pokličkou, aby se chutě propojily. Servírovala jsem ozdobené pažitkou a hoblinkami parmazánu. 





Risotto doporučuji spíše jako přílohu k masu, rybě..., přece jen je květák zelenina a příliš nezasytí. Mně osobně risotto chutnalo, ale mám ráda obecně květák. Můj spolustrávník ho nechtěl ani ochutnat, protože je to prostě květák. Tak zkuste zahodit předsudky a třeba Vám zachutná v této podobě :-)




Dobrou chuť :-)



23 komentářů:

  1. vypadá moc dobře, někdy si to večer udělám, protože přílohy ani pečivo si na večeři moc nedávám:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já taky ne, ale jsem salátová, takže večeře mám většinou vyřešené :-)

      Vymazat
  2. šla by i brokolice místo květáku? zbyla mi a o víkendu vařím pro jednoho, tak bych ji mohla zužitkovat:) jinak recept vypadá moc pěkně, musím zkusit

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jasný, taky na mě ještě jedna čeká, tak jsem přemýšlela, že zkusím s brokolicí :-)

      Vymazat
  3. jé...zrovna dneska jsem si taky udělala, ale podle jiného receptu :) Tenhle vypadá hodně lákavě, určitě musím někdy vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ja nemám rada ryžu, ale vždy som tak trochu závidela ostatným, keď ju pripravovali, že to ide na milión spôsobov. Nahradiť ju květákom je famózna myšlienka a určite to raz skúsim

    OdpovědětVymazat
  5. och mnam,to vyzera vyborne!milujem rizoto vseho druhu!:)))

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadá báječně... Risottu jsme taky poslední dobou podlehli :) České "rizoto" už nechci nikdy vidět! :P

    OdpovědětVymazat
  7. Dobře, tak chvilku mi trvalo, než jsem si uvědomila, že tu rýži tam asi nenajdu..:D

    OdpovědětVymazat
  8. To vypadá skvěle, brzy vyzkouším ;)

    OdpovědětVymazat
  9. Italský risotta miluju, narozdíl od takových těch českých napodobenin-patlanin ve stylu "co dům dal". Určitě to vyzkouším, vypadá to moc dobře!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. těm českým jsem po ochutnání italského dala sbohem :-)

      Vymazat
  10. nedávno jsem dělala rizoto s červenou řepou a byla to lahůdka. Květák taky miluju, takže se určití na můj seznam brzo uvařených receptů. :D:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. s řepou mám taky ráda, je tu i někde recept :-)

      Vymazat
  11. tak zrovna objedvam tve rizoto a musim rict ze je naprosto dokonale :)

    OdpovědětVymazat
  12. Dnes jsem ho udělala celé rodině k večeři a strašně moc jsme si všichni pochutnali, bylo to výborné. Díky moc za skvělé recepty, mnoho jsem jich už zkusila a ještě plánuju zkusit:)

    OdpovědětVymazat
  13. Já tě prostě asi miluju:-)...a květák taky,zítra na véču je to jasný....škoda,že jsem na tebe nenarazila dřív:-(...moooc děkuju za tvoje recepty...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)