Sezamové sušenky

Znáte takové ty tenké, strašně přeslazené, sezamové plátky? Tak tyhle sušenky mi je velmi připomínají. Jejich rozdíl? Tyhle jsou samozřejmě podstatně zdravější :-)




Váhala jsem, jestli recept publikovat, protože se nevydařily přesně podle mých představ (jak můžete vidět i na fotkách). Ale nakonec jsem z nedostatku udělala přednost. Byly totiž drobivější, než jsem předpokládala. A v originálním receptu taky vypadaly úplně jinak. Takže jsem nakonec vyrobila tyčinky plus granolu, kterou si někdy nasypu do jogurtu, až bude chuť. A to se vyplatí :-)



Sezamové sušenky

Inspirace: zde


  • 75 g mandlí (jiných ořechů)
  • 75 g sezamových semínek
  • 20 goji (kustovnice čínská)
  • 35 g brusinek
  • 2 lžíce medu (javor. sirupu)
  • 3 lžíce kokosového oleje*
  • 25 g strouhaného kokosu
  • špetka sol



Mandle jsem si opražila nasucho na pánvi. Poté jsem je pomlela na mouku. Stejně tak jsem si opražila sezamová semínka. Dávejte pozor, aby se nepřipálily, stačí opravdu krátce (5 minut), aby "zavoněla". Brusinky a goji jsem si také krátce rozmixovala a spolu s mandlovou moukou přimíchala k pražícím se sezamovým semínkům. Přidala jsem med, kokosový olej, strouhaný kokos, špetku soli a míchala, až se mi vše spojilo. Poté jsem přendala do nádoby vyložené pečícím papírem, nechala chvíli vychladnout a dala ztuhnout do lednice, alespoň na 2 hodiny. Pak už jsem jen krájela na tyčinky. 







Sušenky byly moc dobré, nepřeslazené jako ty kupované. Jejich největší výhodou je absence vloček, takže budou vhodné i pro ty, kteří se snaží nebo musí vyhýbat lepku.





* použila jsem 2 lžíce kokosového oleje, ale doporučuji 3 i více pro menší drobivost sušenek. 



6 komentářů:

  1. sezam mám moc ráda! akorát tomu goji nějak nemůžu přijít na chuť

    OdpovědětVymazat
  2. už se mi chladí v lednici.:-)) Super recept.

    Helča

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, sušenky jsou vynikající, ale měla jsem problém s konzistencí - nedařilo se mi vytvořit kompaktní hmotu, hrozně se mi drobily. Oleje jsem přidávala dle receptu. Napadlo mě třeba přidat bílek a zapéct? Co myslíte? Jaké máte zkušenosti vy s konzistencí? Děkuji moc za tipy a nápady :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dobrý den, jak jsem psala ve článku, taky se mi více drobily. Bohužel jsem je zatím nezkoušela vylepšit, ale pokusím se a recept případně upravím. Já bych bílek nevolila, protože dávám přednost veganské variantě, ale klidně vyzkoušejte...

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)