Celerové hranolky s "kečupem"

Tak co už plníte piknikové koše? Naposledy jsme tam uložili celozrnný koláč s žampiony a gorgonzolou. Dnes přihodíme nějaké to slané zobání. Samozřejmě by to šlo, řekněme snadněji, pohodlněji.., koupit brambůrky a hodit do košíku. Ale proč si neudělat radost domácí výrobou hranolek a "kečupu".




Kečup nejím x let. A upřímně, absolutně mi nechybí, ale vždy to tak nebylo. Jako dítě jsem měla období, kdy jsem vše vylepšila kečupem a bylo. Vůbec mi nevadilo, že pak vše chutná úplně stejně. Nestydím se za to, i já jsem se musela ke "zdravé stravě" propracovat. Neříkám, že jsme měli na stole každý den řízek, ale "zdravý jídelníček" to zdaleka nebyl, i když to mamka nerada slyší. Dnes jím mnohem, mnohem více zeleniny, ovoce, luštěnin, ořechů, semínek a vychutnávám si jejich pravou chuť.... 




Ale zpět k pikniku. Dalším chodem budou tedy celerové hranolky s "kečupem". Uvozovky napovídají, že nepůjde o klasický kečup a skutečně. Milovníci sušených rajčat se zaradují. Jsou to prostě rozmixovaná sušená rajčata, dochucená bazalkou. 


Celerové hranolky s "kečupem"

Inspirace: http://www.earthsprout.com


  • 1 celer
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky uzená paprika
  • 1 lžička olivového oleje

Kečup

  • 3 sušená rajčata
  • 1/2 lžičky bazalky
  • (sůl), pepř
  • 1/2 lžičky třtinového cukru


Celer jsem si ostrouhala a nakrájela na tenké špalíčky. Přendala jsem jej do mikrotenového sáčku, dochutila solí, uzenou paprikou a kapkou olivového oleje. Sáček důkladně zavázala, protřepala a rukama promnula, aby se každý kousek celeru obalil kořením a olejem. Pak už jsem jen vysypala na pečícím papírem vyložený plech a pekla asi 30 minut. Občas jsem promíchala. 

Na "kečup" jsem si předem namočila sušená rajčata v trošce vody. Poté jsem jen dochutila bazalkou, třtinovým cukrem, pepřem a rozmixovala dohladka. Můžete i přisolit, ale mně přijdou sušená rajčata hodně slaná, tak jsem nedosolovala. 




Hranolky jsou samozřejmě nejlepší ještě teplé, proto doporučuji vyrobit těsně před piknikem nebo si je prostě udělat doma :-) Pokud by Vám zbyl kečup, využijte jej třeba do sendvičů, zeleninového salátu jako součást zálivky...



19 komentářů:

  1. Hranolky som robila minulý piatok a nemohla som sa ich nabažiť. Už nikdy viac zemiaky :D

    OdpovědětVymazat
  2. no tak to je nádhera! To musím někdy udělat večer k telce :) Sušená rajčata miluju, takže i tenhle "kečup" mi určo bude moc chutnat :)

    OdpovědětVymazat
  3. celer moc ráda nemám, ale sušená rajčata naopak miluju :)
    jako malá jsem napřed kečup nesnášela, tak moc, že mě mamka dokonce strašila, že když budu zlobit, odnese mě Polednice a bude mě krmit kečupem....a fakt to na mě platilo :D a potom jako trošku starší, tak na základce jsem ho jíst začala a cpala ho taky úplně všude, gurmánský zážitek pro mě byly tětsoviny s eidamem a kečupem :D a teď ho moc nejím, když už, tak protlak..

    OdpovědětVymazat
  4. tenhle kečup by mi určitě chutnal, ingredience se mi líbí :). Jen ten celer nemůžu ani cítit, je to u mě na špičce spolu s křenem :D.

    OdpovědětVymazat
  5. Odpovědi
    1. my ji kdysi pořídily na trzích ve stánku s kořením, ale vím, že ji vede i Marks and Spencer.

      Vymazat
  6. Celerové hranolky jsou super! Jsou "sladké", lepší než z brambor!
    Kdysi jsem je vařila, když mě držela "Mačingová" a jedla jsem je spolu se salátem z červené řepy, ten miluji do dnes, jen uvařená řepa,nastrouhat nahrubo, osolit, opepřit a zakapat oliv.olejem, může se přidat česnek, křen, vajíčko, hrášek s mrkví, fakt moc variant a lahoda!
    Zítra si je snad udělám, jak to vidím ... :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Celerové hranolky jsou u nás doma stálicí :) V létě jsem byla vařit klukům na sportovním táboře, tak jeden den dostali "na zob" taky celerové hranolky - moc se ale netvářili :D

    OdpovědětVymazat
  8. Hranolky už dělám snad z každé kořenové zeleniny - a jsou skvělé! Moc mě zaujal ten kečup, mám tu sušených rajčat jak pro regiment, tak jsem moc ráda za tenhle nápad! Tutově vyzkouším! :)

    OdpovědětVymazat
  9. Tyjo na celerové hranolky se chystám už nějaký ten měsíc a né a né je udělat :D už se k tomu musím dokopat, jak to tak vidím :))

    OdpovědětVymazat
  10. škoda že nemám ráda celer, vypadají báječně. Každopádně recept na kečup vyzkouším, jelikož na sušených rajčatách si teď doma pěstujeme závislost;)

    OdpovědětVymazat
  11. Celerové jsem ještě nedělala, vypadají velmi lákavě ...:))

    OdpovědětVymazat
  12. Mňaaaaam, to dělávám taky, celerové hranolky s domácí majonézou ;)

    OdpovědětVymazat
  13. Ňam, utírám slinu :)
    U tebe není recept, po kterém bych po přečtení nežhavila papír a tužku, super! :)

    OdpovědětVymazat
  14. Tak tenhle recept musím zkusit až budu dělat hamburgera:)) Díky za tip

    OdpovědětVymazat
  15. Celerové hranolky se mi zrovna připravují na zítřejší oběd a protože sušená rajčata miluji, tak tenhle "kečup" si určitě taky někdy udělám.
    Just be yourself by Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "kečup" se hodí skoro ke všemu, škoda že jsi nezkusil k těm hranolkám.

      Vymazat
  16. Skoda ze nepises na akej teplote treba piect..tento udaj mi chyba aj pri inych receptoch

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nepíšu to záměrně, každá trouba peče jinak :-)

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)