Doma se mi už smějí, že mi koupí máselnici, abych mohla stloukat máslo doma. To netuší, že to máslo jednou doma vyrábět budu! Kdo jednou něco vyrobil doma poctivě, nebudu-li počítat klasiku jako oběd, koláč, ví, jak obrovskou radost to udělá. Proto když se ke mně dostal recept na lučinu bez použití speciálního vybavení, zaradovala jsem se. Už si nevzpomínám, kde jsem dostala první impuls. Nedávno mi mamka poslala odkaz na webovku s recepty na domácí produkci snad všeho, na co si jen vzpomenete. Ale jak to tak bývá, těch informací kolem nás je takové množství, že jsem na lučinu zkrátka a dobře zapomněla. Pak ale s receptem přišla Kačka Žvýkačka, Markéta, Věruška... proto jsem ani já nelenila a šla konečně do toho.
Lučina je prostě úúúúúžasná. Promiňte, ale nevím, jak víc vyjádřit nadšení. Pominu-li fakt, že je to recept pětiminutový, je mnohem jemnější a lahodnější než kupovaná. Cenově vyjde taky lépe než kupovaná. Dejme tomu, že 500 g bílého jogurtu + kelímek zakysané smetany vyjde cca na 30 Kč. Já si schválně zvážila, že z uvedeného množství jsem získala 244 g lučiny. Za takovou cenu lučinu v obchodě opravdu nepořídím.
Domácí lučina
- 500 g bílého jogurtu
- 190 g zakysané smetany
- 1/2 - 1 lžička soli
V míse jsem si pořádně promíchala jogurt se smetanou a solí. Sítko jsem vystlala čistou bavlněnou plenou a položila do dostatečně vysoké misky, aby mohla odkapávat syrovátka. Do pleny jsem přendala směs jogurtu se smetanou a opatrně překryla plenou, aby se dovnitř nedostaly nečistoty. 12 hodin jsem nechala lučinu v pokojové teplotě. Po této době ji již můžete konzumovat. Kdo se chce ještě více přiblížit konzistenci té kupované, dá ji na dalších pár hodin do lednice.
A jak jsem s lučinou naložila? část jsem použila do gnocchů a zbytek jsme už klasicky mazaly na pečivo. Upřímně mě recept okouzlil i všechny, kteří lučinu ochutnali. Neříkám, že už nikdy nekoupím v obchodě lučinu, ale vzhledem ke snadnosti přípravy, dávám jednoznačně přednost té domácí. Plánuji pokusy s bylinkami, česnekem a spousta dalších příchutí, receptů.... I když to může vypadat složitě, opravdu se nemusíte ničeho bát a věřím, že budete stejně nadšeni z výsledku jako já.
máš pravdu, je úžasná a hlavně tak jednoduchá ! :)
OdpovědětVymazatta moje už pomalu dochází, a tak si co nejdřív připravím novou :)
tu musím vyzkoušet!:)
OdpovědětVymazatTo je nápad z nejskvělejších! Seberu doma plínu a jdu do toho!
OdpovědětVymazatNo taky ji už konečně musím zkusit, když ji všichni tak chválíte :)
OdpovědětVymazatTo je úžasný nápad, a přitom se to zdá tak jednoduché! :)
OdpovědětVymazat(Mimochodem, ty pobavené narážky od rodiny, to znám taky. Mně se zase směje máma, že prý už jen recept na zubní pastu a jsme samostatní :D)
i na zubní pastu jsem našla tady: http://www.home-made.cz/2013/04/domaci-mentolova-zubni-pasta-bez-cukru.html
VymazatIvana
Recept na zubní pastu :
Vymazat2 hrsti listů čerstvé šalvěje lékařské, 300g mořské soli - smícháme na pekáči a dáme do trouby na 40st.
Pomali sušíme, dokud se listy šalvěje nescvrknou. Po vychlazení vše rozemeleme v mixéru a uchováme v dobře uzavřené dóze. Používá se menší množství na kartáček. Zbaví zubního plaku a skvěle vyčistí naše zuby. Šalvěj je úžasná bylina, má protizánětlivé účinky! Pastu už vůbec nepoužívám.
Koukala jsem na ní už u Markétky a říkala jsem si, že jsem moc líná a nešikovná...ale asi seberu odvahu a pustím se do toho, protože jsem moc zvědavá na výsledek, vypadá opravdu krásně :)
OdpovědětVymazattu musím taky vyzkoušet
OdpovědětVymazatA myslíš, že se rychle kazí?
OdpovědětVymazatměla by týden vydržet, ale pochybuju, že ji nesníte :-) já ji udělala ve čtvrtek a zatím "drží" :-)
Vymazatta zakysaná smetana mě trochu odrazuje, ještě pořád mám menší odpor k tukům v této formě (ovšem oříšky, avokáda, semínka atd. jim na tuny :D)
OdpovědětVymazatto je podle mě zbytečné, kolik si té lučiny na pečivo mažeme :-) ale to si musí člověk sám v sobě utřídit nějaké zábrany...
VymazatLucka, môžem potvrdiť, že takáto domáca Lučina je výborná. Ja som ju prvý krát robila asi pred mesiacom. Skúšala som aj so sladkou smotanou na varenie (nie trvanlivou) a s ňou mi asi chutí viac. Aj u nás zatiaľ každému táto domáca Lučina chutila.
OdpovědětVymazattu musím vyzkoušet!! Souhlasím s tebou doma vyrobené věci jsou nejlepší!! Teda pokud nám na ně stačí schopnosti! :-D
OdpovědětVymazatAhoj, já "lučinu" dělám jen z bílého jogurtu + sůl a třeba ty bylinky, chutná to jinak než kupovaná, je to takové kyselejší, ale dobré. Smetanu jsem do toho zatím nezkoušela, ale zkusím, jaký v tom bude chuťový rozdíl.
OdpovědětVymazatChtěla jsem Tě poprosit, nemůžeš sem napsat ten odkaz na webovku s recepty na domácí produkci, co jsi zmiňovala v článku? Díky. Evča
ahoj, ten odkaz je: http://www.home-made.cz/
VymazatVynikající!! Děkuji za recept!! :)
OdpovědětVymazatMáselnici máme doma. Děda ještě nedávno stloukával máslo z domácího mléka.
OdpovědětVymazat.
Líbilo by se ti stloukat máslo, vyrábět tvaroh a sýry? :)
(Mimochodem krásný blog, jeden z nejlepších, co jsem kdy našla :) )
Nezlobte se, ja jsem uplne blba...ja jsem nepochopila, co se pak konzumuje...jestli ta skapana syrovatka nebo ten zbytek v sitku :-) Diky za odpoved
OdpovědětVymazatsyrovátku můžete vypít, na pečivo si namažte lučinu ze sítka.
VymazatNemáš nějaký tip, co pak udělat s vykapanou syrovátkou? Vylívat je škoda..
OdpovědětVymazatDíky za odpověď
vypít jen tak nebo přidat do smoothie :-)
VymazatHolky,lučina je v lednici.Držte palce :)
OdpovědětVymazatJa Lučinu robievam už dlhšiu dobu našla som recept na Vareche veľmi sa to oplatí.Olga
OdpovědětVymazatProsím, jaké je na to potřeba sítko? Mám doma takové to sítko na mouku, které je dost husté, bude to stačit? Nebo je potřeba něco s většími otvory?
OdpovědětVymazatjá používám s většími, jako na těstoviny, ale nemělo by vadit ani to tvé...
VymazatTéda, je výborná !!!! děkuji
OdpovědětVymazatTak jsem se na ni vrhla. Použila jsem 400g jogurtu a 190g zakysané smetany. Na tu hmotu v cedníku jsem ještě přiložila závaží, abych z toho dostala co nejvíc syrovátek. Výsledek 185g lučiny za 40 kč. (Jogurt stál 20 a smetana taky 20)
OdpovědětVymazatTakže to zase tak levná záležitost není :( a myslím, že 200g lučinu dostanu levněji než za 40kč, nevím, kolik přesně stojí....
Vymazatpříspěvek byl publikován více než před rokem, cenová hladina roste... ale jestli Vám jde skutečně pouze o úsporu nákladů, pak asi pro Vás nemá smysl se patlat s domácí
Vymazat90g lučiny koupíte kolem 20kč. Dělám lucinu již několik let a myslím že rozhodně přijde levněji než kupovaná a je chutnější
Vymazatneee, o úsporu nákladů mi vůbec nejde :) to byl jenom poznatek z dnešních cen. Nicméně, když jsem v druhé várce nedala závaží, tak jsem měla hnedka o 50g víc, nicméně ta konzistence mi víc chutná tužší, takže budu používat tu "zatěžkávací" variantu :)
OdpovědětVymazatjá jen, že jste poukazovala na vyšší cenu domácí verze...
VymazatJa myslim, ze jde hlavne o to, ze vime, co si do toho dame.... Lucinu si uz dlouho delam pravidelne, jen soli davam jen spetku, pouzivam ji i na sladko,je jemnejsi nez tvaroh. A pokud potrebuji, muzu ji vzdy dosolit pozdeji. Syrovatku pak pouzivam na zadelani chleba nebo do jinych test misto mleka :-)
VymazatLučinu jsem dělala už několikrát a je doopravdy výborná, ale nemůžu se vynadívat na ten chlebík, jestli je domácí nedala bys sem prosím odkaz na recept?
OdpovědětVymazathttp://delicious-blog-lucie.blogspot.cz/2013/02/100-celozrnny-spaldovy-chleb-s.html
VymazatNemáte tip co místo pleny? Tu zatím fakt nevedu :( :-)
OdpovědětVymazatněco jako gázu, obvaz velikosti pleny, případně jinou látku, šátek, vyvařený...
VymazatJá používám obyč utěrku...
OdpovědětVymazatNaše malá dcerka (4 roky) je na Lučině s čerstvým pečivem dosova závislák, takže toto je přesně recept, který u nás najde uplatnění. Jak vyzkouším, dám určitě vědět. Napadá mě i pár variací, jak by to šlo samozřejmě poupravit. Vyzkouším a případně i přispěji na https://www.pomodo.cz kde dáváme vyzkoušené a inspirativní recepty. Dám vědět :)
OdpovědětVymazat