Celozrnná ciabatta

I když se mi strašně líbí všemožné chleby, bulky bez mouky, ať už ze lněných, slunečnicových semínek, oříšků, květáku, oříškových másel a dalších, které teprve na svůj velký den čekají... občas dostanu chuť na "to pravé" pečivo. 





Marně pátrám v paměti, kdy jsem pekla z mouky, asi to bude špaldový chléb někdy v lednu, to je dobrého čtvrt roku, není divu, že se mi po celozrnném pečivu zastesklo. Jako na zavolanou jsem zabrousila do DM, kde vždy mlsně vyhlížím nový letáček od Alnatury plný receptů. Vždy mě tam minimálně jeden zaujme. A kdo se tam na mě tentokrát smál? 


Celozrnná ciabatta


  • 300 g cel. žitné mouky
  • 200 g cel. pšenič. mouky
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička oregana
  • 300 ml vody
  • 10 sušených rajčat
  • 50 g černých oliv




V míse jsem si smíchala mouky s droždím, solí a oreganem. Poté jsem přilila vodu a zpracovala v celistvé těsto. Případně můžete přidat trošku vody či mouky, tak aby se Vám s těstem dobře pracovalo. Nakonec jsem zapracovala na proužky nakrájená rajčata a rozpůlené olivy. Mísu jsem přikryla čistou utěrkou a dala kynout na hodinu na teplé místo. Poté jsem vytvarovala do podlouhlého bochníku, uprostřed jsem nožem naznačila čárku, dala na pečícím papírem vyložený plech a nechala ještě 20 minut kynout. Poté jsem pekla zhruba 45 minut na 180 stupňů. 






Kdo má rád celozrnné pečivo a je zvyklý na tmavou mouku, ten si zaručeně pochutná, obzvlášť ten, kdo miluje sušená rajčata (jáááá). Podávat můžete, jak máte rádi. Výhodou je, že ciabatta je výborná sama o sobě a nepotřebuje nic víc, proto je ideální třeba k salátu. 






27 komentářů:

  1. teda to vypadá báječně! určitě vyzkouším :))

    OdpovědětVymazat
  2. vypadá krásně, opravdovýmu čerstvýmu domácímu pečivu se jen tak něco nevyrovná :)
    připomíná mi to chleba se sušenými rajčaty co jsem dvakrát pekla a doma měl obrovský úspěch, plánuju ho udělat taky s olivama, a potom ještě úplně bez ničeho, aby se hodil i k burákovému máslu :)

    OdpovědětVymazat
  3. tak to vypadá úžasně:))

    OdpovědětVymazat
  4. Ukládám do oblíbených ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak tohle vyzkouším, to nám bude chutnat. Rajčaty a olivami plníme i focacciu;-)

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadá náádherně:) a ještě ta šunčička na chlebíku, no hned bych si dala:)

    OdpovědětVymazat
  7. Přesně na tento recept mám také zálusk, v letáčku od Alnatury jsou vždy povedené. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky se mi jich spousta líbí, jenom kde na to brát čas a strávníky :-)

      Vymazat
  8. Ty sušený rajčata tomu dodají krásnou barvu :). A poslední fotka je obzvlášť vydařená, mám teď děsný chutě :D.

    OdpovědětVymazat
  9. Moc se ti to povedlo! Vážně jak z nějaké italské pekárny :) Já se chleba pokoušela péct víckrát, ale jsem na to nějak marná :D Tahla ciabatta s rajčaty se mi ale líbí natolik, že tomu dám ještě jednu šanci :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. určitě dej, tohle byl asi vůbec nejjednodušší recept na kynuté pečivo, co jsem kdy pekla.

      Vymazat
  10. Vypadá to úžasně :) škoda, že na kynuté věci jsem levá, nikdy se mi nepovedou :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tohle je fakt primitivní a věřím, že by se povedlo

      Vymazat
  11. no to je perfektní recept! taky miluju sušená rajčata!

    OdpovědětVymazat
  12. Akorát, kdyby se neupsaly v množství soli. U mého vydání bylo napsáno 2 lžíce soli. Jelikož jsem začátečník tak postupuju přesně podle návodu... Tak ještě jednou a lépe.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak už jsem pár chlebů napekla, vím, že bohatě stačí lžička. I tady stačila, navíc olivy i rajčata jsou slaná :-)

      Vymazat
  13. Dnes jsem pekla. Je uzasny :) . Kdybych si nehlidala linii, tak ho snim cely :)

    OdpovědětVymazat
  14. Dnes jsem upekla a právě jsem jí ochutnala... a je boží! naprosto boží! mňam!!! Díky za tip! :-)

    OdpovědětVymazat
  15. lze místo rajčat a oliv použit např. opečená cibulka?

    OdpovědětVymazat
  16. Mnaaam,uz jsem delala trikrat! Asi jsem si vytvorila zavislost :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Ahoj, teď jsem dopekla a kurka je teda tvrdá jak sutr. Zmekne? Nebo jsem někde udělala chybu....?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hmm, to nevím, takový problém jsem neměla, zkuste skladovat zabalené v utěrce...

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)