Celozrnná ciabatta

I když se mi strašně líbí všemožné chleby, bulky bez mouky, ať už ze lněných, slunečnicových semínek, oříšků, květáku, oříškových másel a dalších, které teprve na svůj velký den čekají... občas dostanu chuť na "to pravé" pečivo. 


Marně pátrám v paměti, kdy jsem pekla z mouky, asi to bude špaldový chléb někdy v lednu, to je dobrého čtvrt roku, není divu, že se mi po celozrnném pečivu zastesklo. Jako na zavolanou jsem zabrousila do DM, kde vždy mlsně vyhlížím nový letáček od Alnatury plný receptů. Vždy mě tam minimálně jeden zaujme. A kdo se tam na mě tentokrát smál? 





Celozrnná ciabatta

  • 300 g cel. žitné mouky
  • 200 g cel. pšenič. mouky
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička oregana
  • 300 ml vody
  • 10 sušených rajčat
  • 50 g černých oliv






V míse jsem si smíchala mouky s droždím, solí a oreganem. Poté jsem přilila vodu a zpracovala v celistvé těsto. Případně můžete přidat trošku vody či mouky, tak aby se Vám s těstem dobře pracovalo. Nakonec jsem zapracovala na proužky nakrájená rajčata a rozpůlené olivy. Mísu jsem přikryla čistou utěrkou a dala kynout na hodinu na teplé místo. Poté jsem vytvarovala do podlouhlého bochníku, uprostřed jsem nožem naznačila čárku, dala na pečícím papírem vyložený plech a nechala ještě 20 minut kynout. Poté jsem pekla zhruba 45 minut na 180 stupňů. 

Kdo má rád celozrnné pečivo a je zvyklý na tmavou mouku, ten si zaručeně pochutná, obzvlášť ten, kdo miluje sušená rajčata (jáááá). Podávat můžete, jak máte rádi. Výhodou je, že ciabatta je výborná sama o sobě a nepotřebuje nic víc, proto je ideální třeba k salátu. 

27 komentářů:

  1. teda to vypadá báječně! určitě vyzkouším :))

    OdpovědětSmazat
  2. vypadá krásně, opravdovýmu čerstvýmu domácímu pečivu se jen tak něco nevyrovná :)
    připomíná mi to chleba se sušenými rajčaty co jsem dvakrát pekla a doma měl obrovský úspěch, plánuju ho udělat taky s olivama, a potom ještě úplně bez ničeho, aby se hodil i k burákovému máslu :)

    OdpovědětSmazat
  3. Ukládám do oblíbených ;-)

    OdpovědětSmazat
  4. Tak tohle vyzkouším, to nám bude chutnat. Rajčaty a olivami plníme i focacciu;-)

    OdpovědětSmazat
  5. Vypadá náádherně:) a ještě ta šunčička na chlebíku, no hned bych si dala:)

    OdpovědětSmazat
  6. Přesně na tento recept mám také zálusk, v letáčku od Alnatury jsou vždy povedené. :)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. taky se mi jich spousta líbí, jenom kde na to brát čas a strávníky :-)

      Smazat
  7. Ty sušený rajčata tomu dodají krásnou barvu :). A poslední fotka je obzvlášť vydařená, mám teď děsný chutě :D.

    OdpovědětSmazat
  8. Moc se ti to povedlo! Vážně jak z nějaké italské pekárny :) Já se chleba pokoušela péct víckrát, ale jsem na to nějak marná :D Tahla ciabatta s rajčaty se mi ale líbí natolik, že tomu dám ještě jednu šanci :D

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. určitě dej, tohle byl asi vůbec nejjednodušší recept na kynuté pečivo, co jsem kdy pekla.

      Smazat
  9. Vypadá to úžasně :) škoda, že na kynuté věci jsem levá, nikdy se mi nepovedou :D

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. tohle je fakt primitivní a věřím, že by se povedlo

      Smazat
  10. no to je perfektní recept! taky miluju sušená rajčata!

    OdpovědětSmazat
  11. Akorát, kdyby se neupsaly v množství soli. U mého vydání bylo napsáno 2 lžíce soli. Jelikož jsem začátečník tak postupuju přesně podle návodu... Tak ještě jednou a lépe.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. tak už jsem pár chlebů napekla, vím, že bohatě stačí lžička. I tady stačila, navíc olivy i rajčata jsou slaná :-)

      Smazat
  12. Dnes jsem pekla. Je uzasny :) . Kdybych si nehlidala linii, tak ho snim cely :)

    OdpovědětSmazat
  13. Dnes jsem upekla a právě jsem jí ochutnala... a je boží! naprosto boží! mňam!!! Díky za tip! :-)

    OdpovědětSmazat
  14. lze místo rajčat a oliv použit např. opečená cibulka?

    OdpovědětSmazat
  15. Mnaaam,uz jsem delala trikrat! Asi jsem si vytvorila zavislost :-)

    OdpovědětSmazat
  16. Ahoj, teď jsem dopekla a kurka je teda tvrdá jak sutr. Zmekne? Nebo jsem někde udělala chybu....?

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. hmm, to nevím, takový problém jsem neměla, zkuste skladovat zabalené v utěrce...

      Smazat

Děkuji za komentář :-)