Jsou dny, kdy si každé jídlo užívám, hezky aranžuji (protože jíme přece i očima), fotím, dávám na Instagram. A pak jsou dny, kdy mám diář nabitý k prasknutí (to možná trošku zveličuji) a jsem ráda, když něco zobnu ve spěchu. Už jsem si kdysi "stěžovala", jak to nesnáším. Když do sebe něco nahážu, připadnu si, jako bych ani snad nejedla. I když jsem hladová jak vlk, radši to tu hodinu vydržím, než si něco nachystám, dostanu se domů, abych si v klidu sedla a pochutnala si. Jídlo nevnímám jen jako palivo, díky kterému fungujeme, ale i takový malý zážitek, který dělá náš život hezčí...
A tak přišel den, kdy jsem byla ochuzena o pořádný oběd. Proto jsem si chtěla alespoň dopřát dobrou večeři. V 99 případech ze 100 večer sáhnu po salátu. Tentokrát mi nepřišel dost dobrý, za to lososem jsem nepohrdla (ještě aby jo).
Chtěla jsem ho připravit nějak jinak, elegantněji. Tento recept mi k mým představám dokonale seděl. Lososa obvykle připravuji na pánvi, tentokrát tedy pečený. Doplnila jsem ho smetanovou omáčkou s vínem a restovanou zeleninou.
Pečený losos s pepřovou omáčkou (2 porce)
Inspirace: http://www.dailygourmet.co.uk
- 2 filety lososa po 100-150 g
- citrón
- sůl
- 50 ml bílého suchého vína
- 200 ml rostlinné smetany
- 2 lžičky kuliček zeleného pepře
- 1 lžička oliv. oleje
- 1 cuketa
- 1 mrkev
- tymián
Lososa jsem si omyla, osušila, pokapala citrónovou šťávou, osolila a dala péct do trouby asi na 20 minut na 180 stupňů. Mezitím jsem si připravila omáčku. Do rendlíku jsem dala vařit víno, až se mi zredukovalo na polovinu. Poté jsem přidala smetanu, pepř a osolila. Na lžičce olivového oleje jsem si ještě orestovala očištěnou cuketu a mrkev, které jsem osolila a dochutila tymiánem. Podávala jsem lososa přelitého omáčkou s restovanou zeleninou a skrojky citrónu. Komu by nestačila jako příloha zelenina, může doplnit třeba bramborem.
Dobrou chuť :-)
Marně přemýšlím, jestli jsem vůbec někdy měla lososa. Asi by stál za vyzkoušení.
OdpovědětVymazatneznám lepší rybu :-)
Vymazatto vypadá moc hezky,hned bych si to dala :)lososa jsem bohužel neměla už dlouho a pepřovou omáčku bych chtěla ochutnat :)
OdpovědětVymazatje to zas trošku nová chuť pro mě, ale určitě zajímavá :-)
VymazatMňaam!! :)
OdpovědětVymazatuž není :-D
VymazatMiluji lososa a miluju pepřovou omáčku ♥
OdpovědětVymazatjá už taky :-) teda láska k lososovi už trvá nějakej rok :-)
Vymazatzbožňuji LOSOSA :3
OdpovědětVymazatto jsme dvě :-)
VymazatRecept vypadá fakt lákavě, jsou v tom všechny ingredience, který miluju :).
OdpovědětVymazattak to ti musí chutnat :-)
Vymazatkrásné a farebné a navyše losos, to je niečo pre mňa :)
OdpovědětVymazatděkuji :-)
VymazatMoc se ti to povedlo! Očima teda jím:)
OdpovědětVymazatJá si jednu dobu kupovala plátek lososa co týden, ale musím říct, že už se mi tím častým jezením nějak přejedl a teď už ho "snesu" jen v uzené formě :( :D
Miluju lososa - mňam! :)
OdpovědětVymazatTaky se přidávám k milovníkům lososa! :D
OdpovědětVymazatUzasne recepty, nadherne fotky, velice inspirativni blog <3
OdpovědětVymazatděkuji, doufám, že se bude líbit i nadále a ráda se vrátíš :-)
VymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatLososa môžem!! Dokonca som našla aj návod, ako pripraviť lososa, pravdepodobne od nejakých šéfkuchárov. http://www.foodfest.sk/ako-na-to/ako-pripravit-lososa/
OdpovědětVymazatPosúďte sami
Super tak jednoduchá a tak zdravé jídlo. Taky si jednou za čas uvaříme tenhle recept jen ještě přidávám trochu zázvoru a timianu a skvělí recept. Jinak co se týká zdravého jídla mě poslední dobou zaujal tenhle koncept zdravého stravování. Jen škoda že mají rozvoz jen Praha.
OdpovědětVymazat