Pečený losos s pepřovou omáčkou

Jsou dny, kdy si každé jídlo užívám, hezky aranžuji (protože jíme přece i očima), fotím, dávám na Instagram. A pak jsou dny, kdy mám diář nabitý k prasknutí (to možná trošku zveličuji) a jsem ráda, když něco zobnu ve spěchu. Už jsem si kdysi "stěžovala", jak to nesnáším. Když do sebe něco nahážu, připadnu si, jako bych ani snad nejedla. I když jsem hladová jak vlk, radši to tu hodinu vydržím, než si něco nachystám, dostanu se domů, abych si v klidu sedla a pochutnala si. Jídlo nevnímám jen jako palivo, díky kterému fungujeme, ale i takový malý zážitek, který dělá náš život hezčí...





A tak přišel den, kdy jsem byla ochuzena o pořádný oběd. Proto jsem si chtěla alespoň dopřát dobrou večeři. V 99 případech ze 100 večer sáhnu po salátu. Tentokrát mi nepřišel dost dobrý, za to lososem jsem nepohrdla (ještě aby jo).






Chtěla jsem ho připravit nějak jinak, elegantněji. Tento recept mi k mým představám dokonale seděl. Lososa obvykle připravuji na pánvi, tentokrát tedy pečený. Doplnila jsem ho smetanovou omáčkou s vínem a restovanou zeleninou. 


Pečený losos s pepřovou omáčkou  (2 porce)

Inspirace: http://www.dailygourmet.co.uk


  • 2 filety lososa po 100-150 g
  • citrón
  • sůl
  • 50 ml bílého suchého vína
  • 200 ml rostlinné smetany
  • 2 lžičky kuliček zeleného pepře
  • 1 lžička oliv. oleje
  • 1 cuketa
  • 1 mrkev
  • tymián


Lososa jsem si omyla, osušila, pokapala citrónovou šťávou, osolila a dala péct do trouby asi na 20 minut na 180 stupňů. Mezitím jsem si připravila omáčku. Do rendlíku jsem dala vařit víno, až se mi zredukovalo na polovinu. Poté jsem přidala smetanu, pepř a osolila. Na lžičce olivového oleje jsem si ještě orestovala očištěnou cuketu a mrkev, které jsem osolila a dochutila tymiánem. Podávala jsem lososa přelitého omáčkou s restovanou zeleninou a skrojky citrónu. Komu by nestačila jako příloha zelenina, může doplnit třeba bramborem. 





Dobrou chuť :-)





21 komentářů:

  1. Marně přemýšlím, jestli jsem vůbec někdy měla lososa. Asi by stál za vyzkoušení.

    OdpovědětVymazat
  2. to vypadá moc hezky,hned bych si to dala :)lososa jsem bohužel neměla už dlouho a pepřovou omáčku bych chtěla ochutnat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je to zas trošku nová chuť pro mě, ale určitě zajímavá :-)

      Vymazat
  3. Miluji lososa a miluju pepřovou omáčku ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já už taky :-) teda láska k lososovi už trvá nějakej rok :-)

      Vymazat
  4. Recept vypadá fakt lákavě, jsou v tom všechny ingredience, který miluju :).

    OdpovědětVymazat
  5. krásné a farebné a navyše losos, to je niečo pre mňa :)

    OdpovědětVymazat
  6. Moc se ti to povedlo! Očima teda jím:)
    Já si jednu dobu kupovala plátek lososa co týden, ale musím říct, že už se mi tím častým jezením nějak přejedl a teď už ho "snesu" jen v uzené formě :( :D

    OdpovědětVymazat
  7. Taky se přidávám k milovníkům lososa! :D

    OdpovědětVymazat
  8. Uzasne recepty, nadherne fotky, velice inspirativni blog <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji, doufám, že se bude líbit i nadále a ráda se vrátíš :-)

      Vymazat
  9. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  10. Lososa môžem!! Dokonca som našla aj návod, ako pripraviť lososa, pravdepodobne od nejakých šéfkuchárov. http://www.foodfest.sk/ako-na-to/ako-pripravit-lososa/
    Posúďte sami

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)