Celozrnný koláč se žampiony a gorgonzolou

S přicházejícím teplem (i když to tak dnes nevypadá a nejradši bych zalezla pod peřinu s čajem) trávíme čím dál víc času venku...





Strašně se těším, až sbalím deku, nabalím proutěný košík dobrotami a strávíme hezké odpoledne venku a vychutnáme si oběd na čerstvém vzduchu. Ideálním pokrmem na různé pikniky jsou podle mého právě takové slané koláče. Jsou výborné i studené, nepotřebujete milion příborů, nádobí... K tomu přibalený zeleninový salát, zvlášť připravená zálivka, přimíchaná těsně před podáváním, aby salát mezitím nezavadl... a může se hodovat. S čím vyrážíte Vy na pikniky? :-)



Celozrnný koláč se žampiony 
a gorgonzolou (2 porce)

Těsto

  • 100 g celozrnné pšeničné mouky
  • 100 g celozrnné žitné mouky
  • 150 g bílého jogurtu
  • 30 ml olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli

Náplň

  • 1 lžička másla
  • 1/2 cibule
  • 400 g žampionů
  • sůl, pepř
  • tymián
  • 100 g gorgonzoly


Začala jsem těstem. Ve velké míse jsem si smíchala obě mouky se solí, přidala jsem olivový olej, jogurt a vypracovala v těsto. Zabalila jsem do potravinové fólie a dala odpočívat do lednice. Na másle jsem si opražila cibulku a přidala očištěné a na tenké plátky nakrájené žampiony. Ty jsem restovala do změknutí. Poté jsem je dochutila solí, pepřem a tymiánem. Těsto jsem si vyválela rovnou na pečícím papíře a lehce jej tak přenesla na plech. Pokladla žampiony, rozdrobeným sýrem a opatrně ohnula okraje těsta. Dala jsem péct do rozehřáté trouby na 180 stupňů asi na třicet minut. Podávat můžete jak teplý tak studený. Doporučuji doplnit salátem. Mně ke gorgonzole skvěle seděl salát s hroznovým vínem a vlašskými ořechy. 




Dobrou chuť :-)




20 komentářů:

  1. Tak tohle je něco pro mou sestru, miluje totiž žampionu a gorgonzolu :p. Vypadá to dobře :).

    OdpovědětVymazat
  2. S čím vyrážíme? Nebudete tomu věřit, ale zrovna včera jsme s kamarádkou plánovaly piknik, který si slibujeme několik let, asi tak 15 let, fakt a stále se nezadařilo ... máme v plánu kuřecí salát a rozpečené bagetky, zákusek si dáme jahodovou bublaninku :-) a velkou termosku s kafem :-)Teď budu mít dilema s Vaším žampionovým koláčem ... výborný nápad !!!! Krásný víkend Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem se trefila :-) Vaše menu zní taky lákavě, salát můžu kdykoliv.

      Vymazat
  3. Tak tohle vypadá opravdu moooc lákavě! Určitě si ho na takový piknikový obídek upeču :)

    OdpovědětVymazat
  4. Hmm tak tohle bych si dala dneska k večeři , prosím tedy jeden zaslat do Holešovic:))))

    OdpovědětVymazat
  5. aaaa tak to bych si hned dala!:)

    OdpovědětVymazat
  6. Mňam, též bych si hned dala, lákávé...:))

    OdpovědětVymazat
  7. zajímavá kombinace chutí, určitě vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  8. já tě prostě zbožňuju!

    nedramatizuju,když řeknu, že mi tenhleten tvůj koláč zlepšil život. já ho teda dělávám v tý verzi se zkaramelizovanou cibulkou a miluju ho ♥
    dneska si ho budu dělat na oběd a nemůžu se dočkat.

    keep on going,girl!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jé děkuji :-) jsem hrozně ráda, že ti taky tak zachutnal. U nás je taky děsně populární a chutná všem, co jej ochutnali. Vymýšlím různé varianty těsta i náplní, ale cibulka je prostě nejlepší :-) i když tahle verze taky nebyla marná

      Vymazat
  9. lákavé :) bohužel mouku vůbec nepoužívám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. také jsem ji výrazně omezila, ale jednou za čas ji zařadím :-) samozřejmě jde nahradit namletými ovesnými vločkami, ořechy, semínky...

      Vymazat
  10. Vypada skvele! Budu ho zkouset v nedeli na obed. Muzu se zeptat, jaky davas dresink na ten salat s hroznovym vinem a orechy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. olivový olej + bílý vinný ocet (občas citrón) + med + dijonská nebo jiná pikantní hořčice

      Vymazat
  11. Je výýýýborný...zrovna jsem ho dojedla v práci na svačinku. Mamka taky chtěla ochutnat, tak jsem jí kousek nechala, ale mám co dělat, abych to nesnědla:-). Lucka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)