Cizrnové blondies

Jakmile jsem upekla fazolové brownies, věděla jsem, že dojde i na cizrnové blondies. Pasují k sobě jako bílá k černé. Jen jsem netušila, že si dám tak na čas. Jo vždy se holt našel důležitější recept, který měl přednost a blondies musely vydržet na seznamu čekatelů.






O víkendu jsem ale měla chuť upéct něco dobrého k snídani, zásoby nevelké a tak se konečně i blondies dočkaly.



Cizrnové blondies


  • 100 g cizrny v suchém stavu - 1 plechovka
  • 1 banán
  • 2 lžíce burákového másla
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce chia semínek
  • 3 lžíce mletých mandlí (vloček)
  • 3/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • hrst mandlí (hořké čokolády)
  • trocha rostlinného mléka


Nejprve jsem si večer namočila cizrnu. Ráno jsem slila vodu, napustila novou a uvařila doměkka a zcedila. Použít lze i cizrna z plechovky, tím se výrazně zkrátí doba přípravy, ale já jsem pro první zdravější variantu :-) Uvařenou cizrnu jsem rozmixovala s banánem, burákovým máslem a medem. Během mixování jsem přilila trochu mléka, protože byla směs příliš tuhá. Přimíchala jsem chia semínka, mleté mandle, prášek do pečiva, sodu, vanilkový extrakt a hrst celých mandlí a důkladně promíchala. Pak už jsem plnila koláčovou formu vyloženou pečícím papírem a pekla zhruba 60 minut.






Jsem si vědoma, že by zřejmě blondies soutěž krásy mezi koláči nevyhrály. Ale to vůbec nevadí, o tom to vždy není. Byly takové mazlavější jako správné brownies, tentokrát tedy v "blond" podobě. Jestli je ale budu dělat někdy příště, určitě přidám hořkou čokoládu, s ní by byly dokonalé. Kdybych je měla srovnávat s fazolovými brownies, v této verzi jsem tu luštěninu trošku zaznamenala, což u brownies opravdu nehrozilo. Ale vynahradilo mi to burákové máslo, které se stává mojí malou velkou obsesí.



29 komentářů:

  1. No ty jsi zlatíčko, zrovna nedavno jsem taky pekla brownies a ségra mi řekla, že by ráda ochutnala i to blonďaté :D, takže moc děkuju za recept, víkendové pečení je nad slunce jasné :)

    OdpovědětVymazat
  2. složení receptu je super, snad si je brzo upeču :)

    OdpovědětVymazat
  3. Same dobroty ,ktere mam rada ,takze urcite vyzkousim :-)

    OdpovědětVymazat
  4. jee, to musím brzo upéct :))

    OdpovědětVymazat
  5. jee Blondies, tak to je něco pro mě! :)

    OdpovědětVymazat
  6. To musím zkusit! Vypadá to úžasně! :-) Hned o víkendu vyzkouším :-)

    OdpovědětVymazat
  7. o závislosti na arašídovém másle něco vím:)) na tvůj blog chodím moc ráda a už jsem i párkrát něco zkusila...strašně jsem si oblíbila tvůj lněný chleba. Jinak tento recept musím určitě také vyzkoušet:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to jsem ráda, že se chlebík ujal :-) snad se zalíbí i jiné recepty

      Vymazat
  8. ten rozpraskaný efekt je úžasný :) proč se tomu vůbec říká blondies? mě to pak příjde jak kdyby to mělo být upečené z blonďatých vlasů :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. blondies protože jsou přece blonďaté :-) brownies tmavší ségra :-)

      Vymazat
  9. A hořkou čokoládu bys tam dala rozpuštěnou nebo kousky? Z toho posledního odstavce mi není moc jasné, jestli bys je tedy doporučila nebo ne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no já dala jen mandle a chybělo mi tam něco, ta (hořká) čokoláda, určitě kousky, z rozpuštěné bys měla brownies :-)

      Vymazat
  10. To vypadá skvěle, kromě té cizrny tam nejsou žádné (pro mě) "exotické" ingredience, takže koupím cizrnu a jdu na to! :)

    OdpovědětVymazat
  11. Recept je ti zajímavý :), ještě víc mě zaujalo, jak jsi to nafotila na tabuli a s popiskem, kreativní nápad :).

    OdpovědětVymazat
  12. Úplně slintám. A včera jsem dělala cuketovo-mrkvové nudle odsud a sklidilo to velký úspěch, ještě teď mě rozněžňuje, když si na to jídlo vzpomenu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jé super, já všechny zeleninové nudle zbožňuji a ráda se k nim vracím.

      Vymazat
  13. Hmmm, pomalu čerpám inspiraci na velké bezlepkové pečení, které má u nás doma příští týden proběhnout, takže je to jasné, budou tyto blondies a taky vyzkouším tvé fazolové brownies. Díky moc všechny přirozeně bezlepkové recepty!

    OdpovědětVymazat
  14. Právě vloženo do trouby.. jsem zvědavá jaké to bude!! Díky za nápad!

    OdpovědětVymazat
  15. na kolik jsi pekla stupňů? mně to vůbec tak pěkně nepopraskalo, nepopraskalo to vůbec a ani to nevypadá jako blondies, na povrchu mi to ztmavlo :D

    OdpovědětVymazat
  16. Tak včera večer upečeny a dneska ráno sežrány! :) Jsou naprosto úžasný, vůbec by mě nenapadlo, že z cizrny (kterou teda máme moc rádi) může být i na sladko taková mňamka! A super blog, pečení bez mouky (a cukru, a vajíčka, a mléka..:) mě moc inspiruje, moc děkuju za paradní recepty! Bára

    OdpovědětVymazat
  17. Tak tohle byla pecka! Pekla jsem v "kokotkách" a vyšly mi krásné 4 kusy. Měla jsem trošku strach, protože fazolové brownies (z jiného blogu) mě teda vůbec nezaujaly, ale tohle byla lahoda. Dala jsem bílou čokoládu a skoro si myslím, že mandle jsem tam měla trochu zbytečně, nebo jsem měla přidat víc mléka, protože těsto jsem měla asi trochu hutnější, ale stejně to byla lahoda! Tohle naprosto uspokojilo mé chutě a bez výčitek :-) Děkuji za boží recept.

    OdpovědětVymazat
  18. Včera jsem upekla a dnes ráno měla k snídani, s tím, že jsem tam šoupla rovnou tu čokošku a ani jsem nečekala, že tam ta luštěnina ve finále bude tak málo znát :) Takže určitě doporučuji, akorát pro příště cizrnu musim namočit opravdu přes noc a aspoň na těch 12 hodin, po těch osmi jsem to musela vařit přes hodinu, ale tak hlavně jsem s cizrnou vařila doma prvně, tak pro příště :))

    OdpovědětVymazat
  19. Opět velký úspěch u návštěvy, děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
  20. Chtělo by to dodat informaci, na kolik stupňů péct.
    Z ingrediencí je toho taky opravdu hodně málo, určitě bych zdvojnásobila množství... můj koláč má ve výsledku na výšku cca půl cm, a to mám opravdu malou formu. Asi i proto je to takové vysušené (i když jsem pekla jen 45 minut). Příště zkusím z dvojnásobku a uvidíme :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)