Pečení bez mouky....Květákový chléb

Proč chléb v uvozovkách? Původní název receptu, ze kterého jsem vycházela, byl skutečně květákový chléb. Nicméně já jsem trošku na rozpacích, jestli šlo opravdu o chléb nebo něco jako květákový nákyp. To už nechám na Vás. O čem, ale nepochybuji, je jeho chuť. 


Také nechci být napadena konzervativnější skupinou populace, která považuje za chléb jedině klasický kmínový. Takže je jen na Vás, jak jej budete servírovat. Zda-li skutečně jako chléb obložený třeba šunkou (jako já), budete přikusovat jen tak třeba k zeleninovému salátu nebo podávat s bramborem či bramborovou kaší jako klasické květákové placičky či mozeček. "Chléb" nemá ani tak daleko k placičkám nebo mozečku. Podstatou je také květák a vejce, jen jsou upečené.



Květákový "chléb"


  • 1 menší květák (já měla necelých 400 g)
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 25 g parmazánu (Gran Moravia)
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce
  • 5 bílků
  • bylinky



Květák jsem si očistila a nastrouhala na hrubo. Ve velké míse jsem smíchala nastrouhaný květák s kokosem, parmazánem, sodou, solí, vejci a nadrobno nakrájenými bylinkami (měla jsem pažitku a petrželku). Přendala jsem do silikonové chlebíčkové formy a dala péct asi na hodinu na 180 stupňů. Abych měla chléb ze všech stran krásně opečený, po 45 minutách jsem jej ve formě překlopila a dopekla. Není to ale nutné. Nechala jsem zchladnout a krájela. 


Věřím, že se někdo pozastaví nad kombinací květáku a kokosu. Mně taky při prvním čtení receptu praštila do očí. Nicméně po vyzkoušení musím říct, že mě nijak nepohoršovala. Pokud jí však nedůvěřujete, můžete lehce nahradit pomletými oříšky, semínky nebo klasickou moukou, to už ale nebude pečení bez mouky... Chléb si samozřejmě můžete dochutit dle libosti, přidat koření, použít jiný sýr, vynechat bylinky....

47 komentářů:

  1. Miluju květák, takže recept přímo pro mě:-)

    OdpovědětSmazat
  2. Odpovědi
    1. to je, ale není můj, jen jsem jej vyzkoušela, krapet upravila :-)

      Smazat
  3. Chléb z květáku by mě fakt nenapadl, ale vypadá moc hezky a vláčně. Máš opravdu originální recepty a nápady...:)Jenom bych se zeptala, kde se dá sehnat taková forma na chleby?

    OdpovědětSmazat
  4. Mňam, to vypadá lákavě :) Ale prvně květákovou rýži, na tu už se chystám tak dlouho! :)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. taky mám ještě nějaké záměry s květákem, tak snad i recept přibude :-)

      Smazat
  5. Květák a kokos? No to bych si nevymyslela :-)

    OdpovědětSmazat
  6. to zní hodně zajímavě, tu chuť si neumím vůbec představit:)
    ale dneska jsem konečně sehnala květák za normální cenu v Lidlu, a tak plánuju tvou "květákovou pizzu" :)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. tak držím pěsti, ať se vydaří. Hlavně vymačkat přebytečnou vodu, ať to nemáš rozblemcaný :-)

      Smazat
  7. vypadá to krásně :) jako vždy :) i když teda kokos? :D to je dost podezřelý :D

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. no vypadá to na první pohled divně :-) ale psala jsem, kdo nemá dost odvahy, vymění za pomleté ořechy, semínka, mouku.... ale fakt to tam není nijak výrazně cítit.

      Smazat
  8. Vypadá opravdu krásně, už ho mám v záložkách. :) Myslím, že nahradím při pečení kokos mandlovou moukou nebo něčím podobným. :)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. klidně nahraď, budu ráda, když pak napíšeš, jak chutnalo :-)

      Smazat
  9. Tak to je hodně zajímavý recept :) Květák jsem měla snad jen obalovaný a zapečený, novému se ale nebráním, takže určitě vyzkouším :)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. s květákem se dá kouzlit... stejně jako s každou jinou surovinou :-)

      Smazat
  10. vypadá to opravdu pěkně :)

    OdpovědětSmazat
  11. Moc pěkné :) Máš zkušenost taky z pizzou? Je to podobné květákové těsto, jen placaté.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. jasně, je tu někde i recept :-)

      Smazat
    2. Skvělé! Konečně nějaký vyzkoušený recept :)

      Smazat
  12. Škoda, že květák, stejně jako brokolici, nemusím.

    OdpovědětSmazat
  13. Vypadá to zajímavě. Jen si nedokážu představit chuť květáku a kokosu! :)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. kokos můžeš vyměnit třeba za pomleté oříšky nebo jakoukoliv celozrnnou mouku. Toho kokosu je tam kousek, takže ho tam ani pomalu necítíš.

      Smazat
  14. Jako všechny holky se divím nad tím kokosem:D! Zajímavý nápad:).
    A hrozně mě potěšíl receptík:). Akorát hrozně nerada to potom dávám na svůj blog:D. Vždy přidávám zdroj, ale stejně mi přijde jako kdybych kradla:D! Ale tohle musím vyzkoušet-je to zdravé a určitě mega dorbé:)! Moc děkujuuu:). Miluju tvůj blog♥

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. když je přiložený odkaz, vůbec bych to neřešila a šířila dobrý recept dál :-) smutné je, že si tohle spousta lidí neuvědomuje a vesele kopíruje texty, obrázky, aniž by uvedly zdroj :-(

      Smazat
    2. Já víím:). Ale stejně si připadám blbě:/. Ale proč ho nešířit, pravda:).
      Jo taky mě nebaví tyhle kopírky! Neznají slovo zdroj!

      Smazat
    3. tak si nepřipadej, chceme, aby lidé vařili zdravě a kvalitně :-)

      Smazat
  15. To vypadá chutně už jenom díky tvaru :). Já mám teď speciální hubnoucí režim, kde je hlavně ovoce a zelenina, takže takovéhle recepty vítám :).

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. já sice nehubnu, ale připravuji většinu pokrmů ze zeleniny a ovoce, takže snad tu najdeš spoustu inspirace :-)

      Smazat
  16. Zajímavé.. a ten květák se nijak nevaří? Dává se tam syrový? Já se toho bojím :) Protože jsem zrovna nedávno chtěla dělat květákový kuskus a dopadlo to dost špatně.. dával se tam totiž taky skoro syrový květák (jen jsem ho povařila v omáčce) A i když jsem to pak dala zapéct, už to nepomohlo.. květák byl takový hořký..

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. ano syrový, já teda "chléb" hořký neměla. Jinak na kuskus se taky chystám :-)

      Smazat
    2. Možná, že jsi měla nějaký špatný kus Pastelko:).

      Smazat
  17. myslis, ze by sel vynechat parmezan? syry proste bohuzel nepozru a vypada to fakt nadherne :-)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. nebála bych se parmazánu, nejde tam cítit, ale když nechceš, nahradila bych jej kokosem.

      Smazat
  18. vyzkouším jej, ale bez parmezánu, snad vyjde :) supr tip!

    OdpovědětSmazat
  19. Chléb jsem nedávno zkoušela a moc jsem si pochutnala! Jen kombinace parmezánu s uvedeným množstvím soli, zapříčinila poněkud slanější chuť, příště množství soli snížím a bude to to tiptop! Děkuju za inspiraci:-)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. každý solí jinak, takže je třeba samozřejmě recept upravit dle vlastních chutí :-)

      Smazat
  20. Milion komentářů ale jen jeden člověk ochutnal a svůj dojem napsal. Jak mám pak vědět, jesi to celé nevyhodím do koše.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. to bohužel neovlivním, co čtenáři píší...

      Smazat
  21. Chutove skvělý. Ale vazne si na něj dáváte pomazánku? Spíš mi připomíná nákyp nebo přílohu k masu než "náhradu" za pečivo. Ty bílky šlehate do sněhu?

    OdpovědětSmazat

Děkuji za komentář :-)