Proč chléb v uvozovkách? Původní název receptu, ze kterého jsem vycházela, byl skutečně květákový chléb. Nicméně já jsem trošku na rozpacích, jestli šlo opravdu o chléb nebo něco jako květákový nákyp. To už nechám na Vás. O čem, ale nepochybuji, je jeho chuť.
Také nechci být napadena konzervativnější skupinou populace, která považuje za chléb jedině klasický kmínový. Takže je jen na Vás, jak jej budete servírovat. Zda-li skutečně jako chléb obložený třeba šunkou (jako já), budete přikusovat jen tak třeba k zeleninovému salátu nebo podávat s bramborem či bramborovou kaší jako klasické květákové placičky či mozeček. "Chléb" nemá ani tak daleko k placičkám nebo mozečku. Podstatou je také květák a vejce, jen jsou upečené.
Květákový "chléb"
Inspirace: http://chocolatechillimango.com
- 1 menší květák (já měla necelých 400 g)
- 50 g strouhaného kokosu
- 25 g parmazánu (Gran Moravia)
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička soli
- 1 vejce
- 5 bílků
- bylinky
Květák jsem si očistila a nastrouhala na hrubo. Ve velké míse jsem smíchala nastrouhaný květák s kokosem, parmazánem, sodou, solí, vejci a nadrobno nakrájenými bylinkami (měla jsem pažitku a petrželku). Přendala jsem do silikonové chlebíčkové formy a dala péct asi na hodinu na 180 stupňů. Abych měla chléb ze všech stran krásně opečený, po 45 minutách jsem jej ve formě překlopila a dopekla. Není to ale nutné. Nechala jsem zchladnout a krájela.
Věřím, že se někdo pozastaví nad kombinací květáku a kokosu. Mně taky při prvním čtení receptu praštila do očí. Nicméně po vyzkoušení musím říct, že mě nijak nepohoršovala. Pokud jí však nedůvěřujete, můžete lehce nahradit pomletými oříšky, semínky nebo klasickou moukou, to už ale nebude pečení bez mouky... Chléb si samozřejmě můžete dochutit dle libosti, přidat koření, použít jiný sýr, vynechat bylinky....
Miluju květák, takže recept přímo pro mě:-)
OdpovědětVymazattak to ti určitě zachutná i "chléb" :-)
VymazatZajímavý recept...:-)
OdpovědětVymazatto je, ale není můj, jen jsem jej vyzkoušela, krapet upravila :-)
VymazatChléb z květáku by mě fakt nenapadl, ale vypadá moc hezky a vláčně. Máš opravdu originální recepty a nápady...:)Jenom bych se zeptala, kde se dá sehnat taková forma na chleby?
OdpovědětVymazattu máme od Tupperware :-)
VymazatDěkuji, podívám se po ní :)
VymazatJá mám silikonovou pečící formu na chleba z Banquet cca za 80kč.
VymazatI ta bude fungovat, je to jedno, po čem sáhnete :-)
VymazatSuper recept!!!
OdpovědětVymazatděkuji, ale není z mé hlavy :-)
VymazatMňam, to vypadá lákavě :) Ale prvně květákovou rýži, na tu už se chystám tak dlouho! :)
OdpovědětVymazattaky mám ještě nějaké záměry s květákem, tak snad i recept přibude :-)
VymazatKvěták a kokos? No to bych si nevymyslela :-)
OdpovědětVymazatjá taky ne :-)
Vymazatto zní hodně zajímavě, tu chuť si neumím vůbec představit:)
OdpovědětVymazatale dneska jsem konečně sehnala květák za normální cenu v Lidlu, a tak plánuju tvou "květákovou pizzu" :)
tak držím pěsti, ať se vydaří. Hlavně vymačkat přebytečnou vodu, ať to nemáš rozblemcaný :-)
Vymazatvypadá to krásně :) jako vždy :) i když teda kokos? :D to je dost podezřelý :D
OdpovědětVymazatno vypadá to na první pohled divně :-) ale psala jsem, kdo nemá dost odvahy, vymění za pomleté ořechy, semínka, mouku.... ale fakt to tam není nijak výrazně cítit.
VymazatVypadá opravdu krásně, už ho mám v záložkách. :) Myslím, že nahradím při pečení kokos mandlovou moukou nebo něčím podobným. :)
OdpovědětVymazatklidně nahraď, budu ráda, když pak napíšeš, jak chutnalo :-)
VymazatTak to je hodně zajímavý recept :) Květák jsem měla snad jen obalovaný a zapečený, novému se ale nebráním, takže určitě vyzkouším :)
OdpovědětVymazats květákem se dá kouzlit... stejně jako s každou jinou surovinou :-)
Vymazatvypadá to opravdu pěkně :)
OdpovědětVymazatvypadalo :-D už je dávno fuč
VymazatMoc pěkné :) Máš zkušenost taky z pizzou? Je to podobné květákové těsto, jen placaté.
OdpovědětVymazatjasně, je tu někde i recept :-)
VymazatSkvělé! Konečně nějaký vyzkoušený recept :)
VymazatŠkoda, že květák, stejně jako brokolici, nemusím.
OdpovědětVymazat:-D koukám, že se ti trefuji do chuti
VymazatVypadá to zajímavě. Jen si nedokážu představit chuť květáku a kokosu! :)
OdpovědětVymazatkokos můžeš vyměnit třeba za pomleté oříšky nebo jakoukoliv celozrnnou mouku. Toho kokosu je tam kousek, takže ho tam ani pomalu necítíš.
VymazatJako všechny holky se divím nad tím kokosem:D! Zajímavý nápad:).
OdpovědětVymazatA hrozně mě potěšíl receptík:). Akorát hrozně nerada to potom dávám na svůj blog:D. Vždy přidávám zdroj, ale stejně mi přijde jako kdybych kradla:D! Ale tohle musím vyzkoušet-je to zdravé a určitě mega dorbé:)! Moc děkujuuu:). Miluju tvůj blog♥
když je přiložený odkaz, vůbec bych to neřešila a šířila dobrý recept dál :-) smutné je, že si tohle spousta lidí neuvědomuje a vesele kopíruje texty, obrázky, aniž by uvedly zdroj :-(
VymazatJá víím:). Ale stejně si připadám blbě:/. Ale proč ho nešířit, pravda:).
VymazatJo taky mě nebaví tyhle kopírky! Neznají slovo zdroj!
tak si nepřipadej, chceme, aby lidé vařili zdravě a kvalitně :-)
VymazatTo vypadá chutně už jenom díky tvaru :). Já mám teď speciální hubnoucí režim, kde je hlavně ovoce a zelenina, takže takovéhle recepty vítám :).
OdpovědětVymazatjá sice nehubnu, ale připravuji většinu pokrmů ze zeleniny a ovoce, takže snad tu najdeš spoustu inspirace :-)
VymazatZajímavé.. a ten květák se nijak nevaří? Dává se tam syrový? Já se toho bojím :) Protože jsem zrovna nedávno chtěla dělat květákový kuskus a dopadlo to dost špatně.. dával se tam totiž taky skoro syrový květák (jen jsem ho povařila v omáčce) A i když jsem to pak dala zapéct, už to nepomohlo.. květák byl takový hořký..
OdpovědětVymazatano syrový, já teda "chléb" hořký neměla. Jinak na kuskus se taky chystám :-)
VymazatMožná, že jsi měla nějaký špatný kus Pastelko:).
Vymazatmyslis, ze by sel vynechat parmezan? syry proste bohuzel nepozru a vypada to fakt nadherne :-)
OdpovědětVymazatnebála bych se parmazánu, nejde tam cítit, ale když nechceš, nahradila bych jej kokosem.
Vymazatvyzkouším jej, ale bez parmezánu, snad vyjde :) supr tip!
OdpovědětVymazatChléb jsem nedávno zkoušela a moc jsem si pochutnala! Jen kombinace parmezánu s uvedeným množstvím soli, zapříčinila poněkud slanější chuť, příště množství soli snížím a bude to to tiptop! Děkuju za inspiraci:-)
OdpovědětVymazatkaždý solí jinak, takže je třeba samozřejmě recept upravit dle vlastních chutí :-)
VymazatMilion komentářů ale jen jeden člověk ochutnal a svůj dojem napsal. Jak mám pak vědět, jesi to celé nevyhodím do koše.
OdpovědětVymazatto bohužel neovlivním, co čtenáři píší...
VymazatChutove skvělý. Ale vazne si na něj dáváte pomazánku? Spíš mi připomíná nákyp nebo přílohu k masu než "náhradu" za pečivo. Ty bílky šlehate do sněhu?
OdpovědětVymazat