Obecně se nevyžívám v přeslazených věcech. Už jako dítě jsem dávala přednost hořké čokoládě před mléčnou, oblíbené gumové bonbonky? Kyselé žížalky, oblíbené sušené ovoce? Brusinky, třešně, višně. U nás vždy frčelo kyselé. Těch okurek, co jsme se nazavařovaly.... a do půlky zimy jsme se o ně my kobylky (se ségrou) postaraly...
Takže asi chápete, že sušené datle ani fíky nepatří k mým oblíbencům. Nicméně jsem byla pár balíčky během zimy obdarována a přece se to nevyhodí...
Inspirace: http://mynewroots.org
Těsto
Těsto
- 1 lžíce chia semínek
- 3 lžíce čaje rooibos (já měla jahodový)
- 100 g ovesných vloček
- 1/4 lžičky sody
- 1 lžička skořice
- 5 lžic kokosového oleje (másla)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce medu
- 125 g sušených fíků
- 1/2 hrnku čaje rooibos
- pár kapek citrónové šťávy
Nejdříve jsem si uvařila silný čaj. Pokud nemáte sypaný jako já, použijte 2 sáčky, aby byl opravdu silný. Čaj zalijte jen do 3/4 hrnku a nechte louhovat 15 minut. Poté jsem odebrala 3 lžíce čaje, promíchala se lžící chia semínek a nechala vsáknout. Mezitím jsem si rozmixovala vločky, smíchala se sodou, skořicí, kokosovým olejem, nasáklými chia semínky, extraktem, javorovým sirupem a medem. Vypracovala jsem těsto, které jsem zabalila do potravinové fólie a dala odpočívat do lednice asi na hodinu.
Fíky jsem si pokrájela na malé kousky a přendala do kastrůlku. Zalila jsem je zbylým čajem, citrónovou šťávou. Vařila jsem je za stálého míchání asi 15 minut. Kdyby se začaly připalovat, přilijte kapku vody. Tuto směs jsem si rozmixovala.
Těsto jsem si rozválela na pečícím papíru na co nejtenčeji a přenesla na plech. Prostředek jsem pokladla náplní a okraje přehnula a nakrájela na tenké plátky. Pekla jsem asi 20 minut 180 stupňů. Nechala jsem vychladnout a mohlo se podávat.
Rolky vypadaly trošku světleji než v původním receptu. To přičítám absenci sypaného čaje. Jinak byly moc dobré. Není to vyloženě snídaňový koláč, kterého si ukrojíte kus a posnídáte. Je to spíš taková sladkost k dobrému čaji, kávě, když Vás honí mlsná...
Vypadá to teda báječně! :)
OdpovědětVymazattak tohle bych hned snědla! :) jen tu mít ty ingredience a už bych šla péct :P
OdpovědětVymazattak nezbývá než dokoupit :-)
Vymazatjeee to vypadá skvěle... musím brzo zkusit :))
OdpovědětVymazatbudu ráda :-)
VymazatPřesně tak, vypadá to úžasně, já mám fíky strašně moc ráda - hlavně takhle v zimě. Věřím, že ke kafíčku by tenhle dezertík bodl každému. Ach, proč jsou tvoje recepty tak úžasné... :D :)
OdpovědětVymazatna mě jsou fíky moc sladký, ale sem tam si dám.
Vymazatvypadají skvěle :) obdivuji tě, za tvá těsta bez mouky. Mě by se to určitě rozpadlo. :)
OdpovědětVymazatale kdepak, určitě by to šlo :-)
VymazatAhoj, recept mě láká, ale nemám ještě zkušenost s chia semínky. Jsou běžně k dostání? Kde se dají spolehlivě koupit? Díky, Adéla
OdpovědětVymazatzatím jsem je viděla v každé zdravé výživě, markety je nevedou.
VymazatTo vypadá báječně a hrozně zajímavě! Určitě vyzkouším :))
OdpovědětVymazatbudu jen ráda, ozvi se, jestli chutnalo :-)
Vymazattohle si musím udělat! vypadá to dokonale!!!
OdpovědětVymazattak čekám reakci, jak se vyvedly :-)
VymazatHmm zajímavé! A fíky miluju:)
OdpovědětVymazattak to jsou jako stvořeny pro tebe Jani :-)
VymazatNádhera :-)
OdpovědětVymazatděkuji :-)
Vymazatto je vskutku netradiční dobrota, která stojí za vyzkoušení! :-)
OdpovědětVymazatto určitě :-) nemusí být furt klasika...
Vymazatto mi připomíná takové fíkové sušenky, co jsem si kupovala v chorvatsku, vypadalo to podobně a taky to bylo plněné....ale nepochybně stokrát méně zdravé než ty tvoje:))
OdpovědětVymazatna ty jsem v Chorvatsku nikdy nenarazila, ale složení bude určo lepší :-)
Vymazatmyslíte si, že by dala chia nahradit sezamovými semínky? Díky
OdpovědětVymazatv žádném případě! chia mají zvláštní vlastnost, s vodou nabobtnají a vytvoří takový sliz, něco jako tapioka.
VymazatTak to vypadá zajímavě, zaujal mě hlavně ten čaj v přísadách :) A díky mám celkem ráda - kupuji v DM nedoslazované a ty jsou teda výborné :)
OdpovědětVymazatjá fíky snad ani doslazované neviděla, samy o sobě už jsou děsně sladký.
Vymazatto vypadá úžasně :) ukládám a zkouším :)
OdpovědětVymazattak, ať se vydaří :-)
VymazatModifikace z My New Roots? ;-)
OdpovědětVymazattak, tak, zdroj uvádím v článku :-)
VymazatSuper! Já jsem do náplně přidala ještě lžičku borůvkového likéru.
OdpovědětVymazatPoprvé jsem tyhle sušenky vyzkoušela v USA, ale kupované z obchodu a zamilovala si je....teď se je marně snažím najít tady u nás, ale bezvýsledně :-/....budu si je teda muset vyrobit sama :)...zkusím tvůj recept...vypadá i docela zdravě, žádná mouka :))...jen nakoupit ingredience ;)
OdpovědětVymazatJak dlouho vydrží Případně skladovat v temnu a chladu? Plánuji je upéct na Vánoce...Děkuji
OdpovědětVymazatu nás se snědly do týdne, takže... bohužel neporadím. samozřejmě v chladnu jako ostatní cukroví
VymazatTýden bude perfektní! Zítra vyzkouším. Díky!
Vymazat