Pečení bez mouky....Life-Changing bread podle My New Roots

Kdo trošku brouzdá po food-blozích, hádám, že musel na tento chléb narazit. Asi neznám populárnější recept v poslední době. K původnímu receptu se váže téměř 500! komentářů, to mluví za vše. Opět jde o recept bez mouky, takže je jasné, že se dostal na můj list, co musím bezpodmínečně uvařit/upéct, a to prosím na přední příčku. Kdo kdy netoužil po chlebu bez mouky? 






Chléb jsem dělala zatím dvakrát, chtěla jsem ho udělat ještě jednou, než jej zveřejním, protože jsem nebyla s výsledkem stoprocentně spokojena. Můžete vidět i na fotkách, že se mi trošku drobil, což by nemělo být. Jsem přesvědčena, že to bylo mým lajdáctvím, pořádně jsem nepromíchala všechny suroviny a psyllium nezafungovalo jak mělo. Ale už jsem to prostě nevydržela a potřebovala jsem se svěřit s dalším skvělým receptem...



Life-Changing bread podle My New Roots

Inspirace: http://mynewroots.org


  • 145 g ovesných vloček
  • 135 g sluneč. semínek
  • 90 lněných semínek
  • 65 g lískových oříšků
  • 2 lžíce chia semínek
  • 4 lžíce psyllia
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce javor. sirupu
  • 3 lžíce másla
  • 350 ml vody



Vločky, všechna semínka a oříšky včetně psyllia jsem si opravdu důkladně promíchala přímo v silikonové formě, ve které jsem chléb později pekla. Přidala jsem sůl, javorový sirup, rozpuštěné máslo a vodu. Vše jsem zase promíchala zarovnala lžící a nechala odpočívat, aby psyllium nabobtnalo a díky tomu vše spojilo. Nejlépe nechte chléb odpočívat přes noc. Druhý den jsem chléb pekla v silikonové formě 20 minut na 180 stupňů. Poté jsem opatrně chléb překlopila na plech vyložený pečícím papírem a pekla dalších 30 minut asi na 160 stupňů. Poté jsem nechala chléb pořádně vychladnout na mřížce a krájela.






Ještě na závěr dodám pár tipů, které jsem vypozorovala během přípravy. Je důležité všechny suroviny pořádně promíchat, aby se pak nestalo, že vám zůstane psyllium na dně chleba a ten se pak bude rozpadat (dobře mi tak). Také prosím nevynechávejte psyllium. To byl vůbec můj první pokus a opravdu je to stěžejní surovina celého receptu. Klidně vyměňte lískové oříšky za mandle, kešu či jiné ořechy, slunečnicová semínka za dýňová atd. Psyllium prostě náhradu nemá. Jako pojivo se občas používají lněná semínka nebo chia, ale myslím, že v tomhle případě to nestačí. Nepřehánějte to s teplotou, aby se Vám semínka a oříšky nespálily (moje druhá varianta byla trošku snědší). Nebojte se experimentovat, sáhněte po semínkách, oříšcích, co máte právě doma, přidejte sušené ovoce...




Opravdu to není klasický chléb, na který si namažete máslo atd. Ale to vůbec nevadí, protože je sám o sobě tak dobrý, že nebudete chtít nic víc... Zkuste :-)

40 komentářů:

  1. skvělý název, po tom chlebíku koukám už dlouho, ale pořád jsem si nekoupila psyllium.. nešlo by to nějak nahradit ? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ne, ne opravdu ne. Zkoušela jsem a nechce pak držet.

      Vymazat
  2. Taky už jsem na něj několikrát narazila a dost mě lákal. A u tebe vypadá opět tak skvěle! :) Akorát nemá to psyllium no, co jsem měla, tak jsem vyhodila, protože mi nechutnalo a nepoužívala jsem ho :D Škoda, že nejde nahradit těmi chia semínky no. Možná zkusím aspoň zapátrat po nějaké obdobné variantě bez psyllia :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D tak to jsme na tom stejně, moje jahodové taky letělo, ale teď si to nové bez příchutě aspoň občas přimíchám do jogurtu, ať mám víc vlákniny.

      Vymazat
  3. ježiš to je super! mamka je bezlepkářka, já veganka, tak máslo vyměním za něco rostlinného a ovesné vločky za nějaké jiné a pošmáknem si!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vločky můžou být samozřejmě taky jakékoliv :-) i máslo jde vyměnit za olivový olej, kokosový olej...

      Vymazat
  4. teda, to musí být mňámka!:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. byla, určitě budu ještě opakovat a zkoušet různé varianty :-)

      Vymazat
  5. Další super nápad. Chci se zeptat, máš nějaký oblíbený food blogy? :) A jaký?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jasně, ale to by bylo na dlouho. Stačí projet recepty, vždy uvádím zdroj, kde jsem se inspirovala :-)

      Vymazat
  6. Tak myslím, že je to takové chlebové musli, které by mě uspokojilo jako svačinka:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. i tak to jde nazvat :-) já chléb jedla různě, ke snídani nasladko, naslano, kousek k salátu...

      Vymazat
  7. Wau! To vypadá úžasně! Ukládám a snad i brzo vzkouším. Děkuji Ti za úžasné recepty! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. není zač, já děkuji za milé čtenáře :-)

      Vymazat
  8. Vypadá to hrozně hezky! Ale asi si na to netroufnu, mám problémy i s normálním chlebem :D

    OdpovědětVymazat
  9. Vypadá to úžasně :). Já preferuju jídla bez mouky. Vlastně když takového něco dělám tak je to celeé nepečené..ale pečení bez mouky :p?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. také jsem zredukovala mouku na minimum a jde péct i bez :-)

      Vymazat
  10. Tak něco podobného jsem viděla už tady: http://www.maskrtnica.cz/vicezrnny-bochnik/, je to skvělé, vlastně taková óbr müsli tyčinka :-)
    A jako pojivo jsou v receptu uveden ajen lněná semínka, tak když tak vyzkoušejte, já se na něj taky brzo chystám!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ono je lněné semínko i tady, a když jsem dělala poprvé bez psyllia, tak to tak dobře nedrželo jako s. Jedině přidat více semínek

      Vymazat
  11. Hm, tak to jsem nalákaná. A používáš formu na biskupský chlebíček nebo nějakou větší?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. máme formu od Tupperware, objem 1,5 l.

      Vymazat
  12. vypadá to jako taková velká musli tyčinka :D určitě to bude moc ráda, všechna možná semínka a oříšky mám moc ráda :) zítra konečně upeču nějaký ořechový nebo semínkový chléb - odpoledne budu mít čas, a jsem odhodlaná to zkusit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to říká hodně lidí :-D tak doufám, že se zdaří a počtu si o něm :-)

      Vymazat
  13. sice nejsem fanoušek psyllia, ale tenhle chléb vypadá tak dobře, že uvažuji o tom, že bych mu dala druhou šanci:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já taky ne, ale dá se hezky využít v kuchyni :-)

      Vymazat
  14. no vypadá opravdu fantasticky. Ještě že jsi psala ty postřehy..jak jsem četla ingredience, říkám si physilum neemám, čím ho nahradím:D no tak ničím, určitě vyzkouším

    OdpovědětVymazat
  15. Vyborny chlieb-nechlieb ; )) Maximalne obmedzujem klasicku muku a tento recept spadol z neba. Uz mam upeceny treti musli chlieb! Kate

    OdpovědětVymazat
  16. super chlebik, chystam sa urobit si aj sladku verziu:)dada

    OdpovědětVymazat
  17. jak dlouho vydrží? než se zkazí?

    OdpovědětVymazat
  18. DEKUJI MOC ZA RECEPT..VYZKOUSELA JSEM A MOOOC SE POVEDL... MNAM:-)

    OdpovědětVymazat
  19. Právě jsme dopekla svůj první Life changing bread tak snad se povedl :) a obdarovaného potěší a podělí se :) abych svůj výtvor také ohodnotila :D

    OdpovědětVymazat
  20. Dobrý den, šel by vynechat javorový sirup, aby byl chlebík na slano ? Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. chléb slaný je, ale samozřejmě jej vynechat můžete :-)

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)