Je duben. To by měl být každý food blog plný receptů z ředkviček, jarní cibulky, pažitky, špenátu, rebarbory... Když se ale podíváme z okna, je jasné, že je něco špatně. Hrozně mi už chybí tyto jarní suroviny, nemůžu vydržet, až začnu vymýšlet a zkoušet různé recepty, ale přírodě prostě neporučím. A raději si počkám, než si kupovat jahody bez valné chuti, vypěstované kdo ví kde... A tak se dále cpu jablky, pomeranči, řepou, mrkví...
Kromě toho jsme měly doma ještě pár domácích dýní hokkaido, které přečkaly zimu, a tak byl nejvyšší čas s nimi zatočit, než nás navštíví konečně to jaro....
Zapečené těstoviny s dýní a sýrem
(2-3 porce)
- 120 g jakýchkoliv celozrnných těstovin
- 1/2 dýně (hokkaido, máslové...)
- 1 lžička olivového oleje
- sůl, pepř
- 200 ml mléka
- 1 lžička dijonské hořčice
- 25 g parmazánu
- 100 g čedaru
Dýni jsem si omyla, vydlabala a nakrájela na menší kostky. Rozprostřela jsem do zapékací misky vyložené pečícím papírem, pokapala lžičkou olivového oleje, důkladně posolila, opepřila a pořádně promíchala. Dala jsem péct do trouby asi na 20 minut. Mezitím jsem si uvařila těstoviny v osolené vodě dle návodu. Do velké mísy jsem si nalila mléko, ve kterém jsem si rozšťouchala 1/3 dýně a přimíchala jsem hořčici, čedar, polovinu parmazánu a na závěr těstoviny a zbytek dýně. Touto směsí jsem naplnila zapékací misku, posypala parmazánem a dala na 20 minut zapéct.
Apetit mě opět nezklamal, i když jsem si recept upravila do zdravější podoby. Jde o pokrm ideální do krabičky, dobrý ihned vytažený z trouby, stejně tak zastudena. Přidejte k němu Váš oblíbený zeleninový salát a zdravý oběd je na světě :-)
Hmm tak tohle bych si hned dala, skvělá kombinace:)
OdpovědětVymazattaky bych si dala, dostávám hlad :-)
VymazatJá se přiznám - dýni jsem ještě snad nikdy nejedla. Pořád se odhodlávám a pořád nevím. Musím ji někdy zkusit, protože zapečená s těstovinami vypadá úžasně. Já miluju těstoviny zapečené s krůtím masem, sýrem a špenátem. :)
OdpovědětVymazatvůbec bych neváhala, zkusit se má všechno, teda skoro, ale dýně není žádnej strašák.
VymazatNo to je ohromné! Škoda, že doma nemáme dýni, těším se až zase bude jejich čas a tuhle pochoutku si dám :)
OdpovědětVymazatmy už taky ne, tohle byla poslední polovina, kterou jsem spotřebovala. teď musím vydržet do podzimu :-(
Vymazatdalší úžasný recept, mňam :)
OdpovědětVymazatto vypadá krásně :)) taky by se mi hodila dýně, výdávám ji v hodně zdravých receptech :)
OdpovědětVymazats dýní se toho vymyslí spousty. Nezbývá než koupit, nemusíš použít jen hokkaido.
Vymazatmňam! to musí chutnat úžasně :) kdybych na to měla ingredience, tak už zapékám.. :D
OdpovědětVymazattak hokkaido už dnes bude problém sehnat, ale máslovou dýni vídávám pořád v marketech :-) ostatní je běžně dostupné
VymazatNádhera :-)
OdpovědětVymazatděkuji :-)
VymazatVypadá to krásně, taky proto, že je to krásně nafocené:). Já zatím dýním odolávám, nějak se mi do nich nechce :).
OdpovědětVymazatto je ale škoda, je skvělá, zkus dýňové risotto a podlehneš jí.
VymazatTaková jídla mám ráda, vypadá to moc dobře.:)
OdpovědětVymazatděkuji, taky chutnalo :-)
VymazatDýni nemám ráda, takže bych ji vynechala :D
OdpovědětVymazatto by byla ale nuda :-P
VymazatTak začala dýňová sezóna, ze svojí první dýní jsem si udělala quiche a zítra se vrhnu na tenhle recept :). Chtěla jsem si udělat dýňovou omáčku, ale budu hodně cestovat a na to se asi omáčka nehodí. To bude třetí zapečený oběd po sobě, tak co už.
OdpovědětVymazatDýňovou omáčku jsem měla dnes já, brzy bude recept :-)
VymazatČedar a hořčice? To zní jako fajn doprovod k dýni, ingredience pasují i barvou. Jako milovnice těstovin určitě vyzkouším, úroda dýní je veliká.
OdpovědětVymazatMohu se zeptat na kolik stupňů ji péct? Děkuji:)
OdpovědětVymazatzhruba 180 :-)
VymazatDobrý den, recept už jsem dělala a je chutná božsky! Jen se chci zeptat, jestli ta gramáž těstovin je v syrovém nebo vařeném stavu. Děkuji!
OdpovědětVymazatvždy uvádím v suchém stavu :-)
Vymazat