Zapečené těstoviny s dýní a sýrem




Je duben. To by měl být každý food blog plný receptů z ředkviček, jarní cibulky, pažitky, špenátu, rebarbory... Když se ale podíváme z okna, je jasné, že je něco špatně. Hrozně mi už chybí tyto jarní suroviny, nemůžu vydržet, až začnu vymýšlet a zkoušet různé recepty, ale přírodě prostě neporučím. A raději si počkám, než si kupovat jahody bez valné chuti, vypěstované kdo ví kde... A tak se dále cpu jablky, pomeranči, řepou, mrkví... 

Kromě toho jsme měly doma ještě pár domácích dýní hokkaido, které přečkaly zimu, a tak byl nejvyšší čas s nimi zatočit, než nás navštíví konečně to jaro....  




Zapečené těstoviny s dýní a sýrem

(2-3 porce)




  • 120 g jakýchkoliv celozrnných těstovin
  • 1/2 dýně (hokkaido, máslové...)
  • 1 lžička olivového oleje
  • sůl, pepř
  • 200 ml mléka
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 25 g parmazánu
  • 100 g čedaru





Dýni jsem si omyla, vydlabala a nakrájela na menší kostky. Rozprostřela jsem do zapékací misky vyložené pečícím papírem, pokapala lžičkou olivového oleje, důkladně posolila, opepřila a pořádně promíchala. Dala jsem péct do trouby asi na 20 minut. Mezitím jsem si uvařila těstoviny v osolené vodě dle návodu. Do velké mísy jsem si nalila mléko, ve kterém jsem si rozšťouchala 1/3 dýně a přimíchala jsem hořčici, čedar, polovinu parmazánu a na závěr těstoviny a zbytek dýně. Touto směsí jsem naplnila zapékací misku, posypala parmazánem a dala na 20 minut zapéct.   






Apetit mě opět nezklamal, i když jsem si recept upravila do zdravější podoby. Jde o pokrm ideální do krabičky, dobrý ihned vytažený z trouby, stejně tak zastudena. Přidejte k němu Váš oblíbený zeleninový salát a zdravý oběd je na světě :-)



26 komentářů:

  1. Hmm tak tohle bych si hned dala, skvělá kombinace:)

    OdpovědětVymazat
  2. Já se přiznám - dýni jsem ještě snad nikdy nejedla. Pořád se odhodlávám a pořád nevím. Musím ji někdy zkusit, protože zapečená s těstovinami vypadá úžasně. Já miluju těstoviny zapečené s krůtím masem, sýrem a špenátem. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vůbec bych neváhala, zkusit se má všechno, teda skoro, ale dýně není žádnej strašák.

      Vymazat
  3. No to je ohromné! Škoda, že doma nemáme dýni, těším se až zase bude jejich čas a tuhle pochoutku si dám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. my už taky ne, tohle byla poslední polovina, kterou jsem spotřebovala. teď musím vydržet do podzimu :-(

      Vymazat
  4. další úžasný recept, mňam :)

    OdpovědětVymazat
  5. to vypadá krásně :)) taky by se mi hodila dýně, výdávám ji v hodně zdravých receptech :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. s dýní se toho vymyslí spousty. Nezbývá než koupit, nemusíš použít jen hokkaido.

      Vymazat
  6. mňam! to musí chutnat úžasně :) kdybych na to měla ingredience, tak už zapékám.. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak hokkaido už dnes bude problém sehnat, ale máslovou dýni vídávám pořád v marketech :-) ostatní je běžně dostupné

      Vymazat
  7. Vypadá to krásně, taky proto, že je to krásně nafocené:). Já zatím dýním odolávám, nějak se mi do nich nechce :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to je ale škoda, je skvělá, zkus dýňové risotto a podlehneš jí.

      Vymazat
  8. Taková jídla mám ráda, vypadá to moc dobře.:)

    OdpovědětVymazat
  9. Dýni nemám ráda, takže bych ji vynechala :D

    OdpovědětVymazat
  10. Tak začala dýňová sezóna, ze svojí první dýní jsem si udělala quiche a zítra se vrhnu na tenhle recept :). Chtěla jsem si udělat dýňovou omáčku, ale budu hodně cestovat a na to se asi omáčka nehodí. To bude třetí zapečený oběd po sobě, tak co už.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dýňovou omáčku jsem měla dnes já, brzy bude recept :-)

      Vymazat
  11. Čedar a hořčice? To zní jako fajn doprovod k dýni, ingredience pasují i barvou. Jako milovnice těstovin určitě vyzkouším, úroda dýní je veliká.

    OdpovědětVymazat
  12. Mohu se zeptat na kolik stupňů ji péct? Děkuji:)

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den, recept už jsem dělala a je chutná božsky! Jen se chci zeptat, jestli ta gramáž těstovin je v syrovém nebo vařeném stavu. Děkuji!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)