Avokádové tartaletky

Začíná mě bavit vymýšlet vlastní recepty. Neříkám, že to vždy klapne, takové ambice ani nemám, chybami se člověk učí, ale o to větší radost mám, když se recept vydaří a chutná. 




Občas si připadnu jako důchodce. V obchodě jsem narazila na avokáda za luxusní cenu přitom v bezvadné kondici, a tak rychle utíkaly do košíku. I když jsem neměla přesnou představu co s nimi. Přece jen nejsem ten pravý pojídač samotného avokáda. Ale co, řekla jsem si, když mě nic nenapadne, namažu je na pečivo či rozmixuji na smoothie. Nakonec jsem dostala chuť pustit se do něčeho sladkého. Prvně mi na mysl padly brownies. Chtěla jsem ale něco, řekněme luxusnějšího. Doma se nám válí ségřiny nevyužívané formičky na tartaletky, tak bylo rozhodnuto....



Avokádové tartaletky (4 ks)

Těsto

  • 3/4 hrnku ovesných vloček
  • 3 lžíce mletých mandlí 
  • 1 lžíce kakaaového prášku
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce bílého jogurtu


Náplň

  • 1 zralé avokádo
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce kakaového prášku
  • 1 bílek
  • pár mandlí na ozdobu


Ze všeho nejdřív jsem si vločky rozmixovala na mouku. Poté jsem je smíchala s namletými mandlemi, kakaovým práškem, přidala žloutek a bílý jogurt. Vypracovala jsem v hladké těsto, které jsem dala odpočívat do lednice alespoň na hodinu. Pokud by bylo těsto příliš lepivé, přisypte mouku. Tartaletky jsem vymazala máslem a vysypala mletými mandlemi. Těsto jsem rozdělila na čtyři díly a vyplnila ním formičky. Případně můžete těsto předem rozválet, ale já si vystačila s rukama. Těsto jsem propíchala vidličkou, aby se během pečení nenafouklo. Pro jistotu můžete ještě těsto během pečení zatížit fazolemi. Formičky jsem si předpekla asi 20 minut na 180 stupňů. Mezitím jsem si umixovala avokádo s javorovým sirupem, vanilkovým extraktem, kakaovým práškem a bílkem. Formičky jsem naplnila avokádovým krémem a dopekla zhruba dalších 20 minut. Po vytažení jsem posypala nasekanými mandlemi. 






I když bylo těsto zdravé, určitě si na něm nevylámete zuby, jak by se mohlo zdát. Mám zkušenost, že díky jogurtu je každé těsto krásně vláčné. Kdo se vyhýbá lepku, může nahradit vločky za mandlovou mouku nebo třeba bezlepkové vločky. Náplň doslaďte podle chuti. Ta moje nebyla příliš sladká, ale já jsem zvyklá obecně málo sladit a nevyžívám se v přeslazených dezertech, proto ochutnávejte a upravujte tak, aby Vám chutnalo!



12 komentářů:

  1. báječné, hned si ukládám recept :)

    OdpovědětVymazat
  2. No téda, ty vypadají vážně luxusně! Jsi moc šikovná, musely chutnat božsky. Taky mám teď doma jedno avokádo a už se těším, až ho nějak zpracuji. A tvůj recet taky musím někdy vyzkoušet! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Oh nie, práve som dojedla posledné avokádo! Musím bežať do obchodu a okamžite vyskúšať, vyzerá to neskutočne výborne!

    OdpovědětVymazat
  4. Super recept. Už to avokádo konečně vyzkouším; -)))

    OdpovědětVymazat
  5. Avokádo prostě nikdy nezklame :-) vypadá to krásně :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Páni! Tak to je úžasný nápad! Ostatně jako všechny! :-) Avokádo na sladko mám nejradši, určitě recept vyzkouším. Vlastně, dala bych si hned teď, taková provokace na večer, tsss :-D

    OdpovědětVymazat
  7. ty vypadají opravdu úžasně! recept si ukládám a zaručené je vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  8. Vypadají krásně! Já čerstvé avokádo moc nemusím, ale v nich asi jeho chuť poznat nebude, je takové neutrální...:)

    OdpovědětVymazat
  9. vyzerajú super :) a určite aj chutia... well done! :)

    OdpovědětVymazat
  10. Nádhera, až koupím avokádo, hned vyzkouším, opravdu mě recept zaujal :) Díky!

    OdpovědětVymazat
  11. Vypadá to naprosto báječně, jen musím počkat až mi dozraje avokádo a vrhnu se na ně! Díky za super recept.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)