Typicky sezónní surovina, která v posledních letech zažívá doslova renesanci. Jako bychom na tuto kouzelnou zeleninu zapomněli a vyškrtli ji z jídelníčku. Naštěstí se vrací na špici popularity a naše stoly.
Chřest už se pomalu začíná objevovat na pultech, proto je třeba chytnout příležitost za pačesy a užívat si než zase zmizí. Sezónu jsem zahájila asi vůbec tou nejjednodušší úpravou. Prostě jen upekla, přelila zálivkou a doplnila pošírovaným vejcem. S tím bohužel moc spokojená nejsem, pořád jsem se jej nenaučila připravovat podle mých představ a myslím, že není správně udělané. Nemáte nějaký tip, jak na ztracené vejce? Budu také ráda za tipy, co děláte s chřestem. Já letos ještě plánuji polévku, nějaké saláty, risotto, koláč...
Zálivka
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžička medu
- 1 lžička dijonská hořčice
Bílý chřest je třeba zbavit dřevnaté části a oloupat. Poté jsem jej rozložila na pečícím papírem vyložený plech, osolila, opepřila a pokropila troškou olivového oleje. Dala jsem péct asi na 30 minut. Mezitím jsem si připravila zálivku z olivového oleje, citrónové šťávy, medu a dijonské hořčice. Na talíři jsem rozprostřela mix salátových listů, na ně upečený chřest, který jsem přelila zálivkou a na závěr doplnila pošírovaným vejcem.
Pošírované vejce dělávám tak, že přivedu k varu vodu s octem a promíchám. Vejce vyklepnu do malé misky a opatrně vliji do vody a vařím zhruba 3,5 minut. Pak opatrně vytáhnu.
Pošírované vejce dělávám tak, že přivedu k varu vodu s octem a promíchám. Vejce vyklepnu do malé misky a opatrně vliji do vody a vařím zhruba 3,5 minut. Pak opatrně vytáhnu.
Ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je krása. Na tento pokrm to dokonale sedí. Pár surovin, ze kterých lze vyčarovat velkou parádu.
Dobrou chuť :-)
to vajíčko vypadá zajímavě, akorát by mi asi nechutnalo, když se dělá v octě :)
OdpovědětVymazatten ocet tam není vůbec cítit, jen se díky němu to vajco tak obalí kolem žloutku :) dělám ho stejně a vždcky mi moc chutná, se zálivkou z dijonský hořčice a listovým špenátem mňam :)
OdpovědětVymazatchřest jsem loni dělala zapečený s kuřetem a cherry rajčátky a myslím listovým špenátem a to bylo super :)
Přesně tak, ocet má pomoci uvařit vajíčko správně :-)
VymazatTak to vypadá naprosto luxusně! :)
OdpovědětVymazatděkuji :-)
Vymazatdovolím si pridať odkaz na skvelý článok:
OdpovědětVymazathttp://vareni.ritta.cz/hlavni-jidla/bezmasa/dokonala-ztracena-vejce-podle-hestona-blumenthala/
moc děkuji :-)
Vymazat