Domácí nugeta

Víc a víc mě dostává kouzlo podomácku vyrobených dárků. Je v nich cosi osobního, kus srdce, času, který člověk věnuje přípravě, shánění ingrediencí, balení.... Proto doufám, že to stejně cítí i obdarovaní a těší se z mých dárků.





V blízkém okolí mám milovníka nugety, proto když se vyskytla příležitost, neváhala jsem ani chvíli a pustila se do domácí. Raději si nečtěte složení té kupované. I když mi bylo jasné, že nemůžu docílit totožné chuti, volila jsem cestu poctivých surovin. Nakonec snad dárek chutnal a nugeta sklidila úspěch. Já za sebe můžu říct, že mi chutnala moc. Musela jsem přece ochutnávat během přípravy, abych "neprodávala zajíce v pytli" :-) a tak trochu jsem obdarovanému sklenici 300 g rozmixovaných arašídů záviděla, ale nejsem taková lakota :-)




Domácí nugeta



  • 300 g arašídů
  • špetka soli
  • třtinový cukr dle chuti
  • 1 lžička kakaového prášku








Abych nezrušila mixér, arašídy jsem si nejdřív pomlela. Kdo má výkonný mixér, může tento krok vynechat. Poté jsem je mixovala s přestávkami, dokud se neuvolnil tuk z arašídů a získala tak máslo s krémovou konzistencí. Trvá to opravdu dlouho, ale trpělivost růže přináší :-) poté jsem dochutila špetkou soli, cukrem a kakaovým práškem. Poté jsem opět mixovala až do požadované konzistence, přendala jsem do sklenice a opatřila kartičkou s popiskem a doufala, že se bude dárek líbit.




Původně jsem nechtěla doslazovat nugetu třtinovým cukrem. I když je třtinový, pořád je to cukr, a tak raději dávám přednost jiným sladidlům. Tady ale bohužel nepochodíte. Zkusila jsem osladit medem a jenom máslo slepilo. Možná by lépe fungoval javorový sirup, který je tekutější, ale nezkoušela jsem. 



33 komentářů:

  1. Tohle jsem před spaním neměla číst..Vypadá to krásně, mně by se teda dárek určitě líbil (asi nejvíc ze všech, co jsem zatím dostala :D)! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mě by se taky líbil, třeba jednou někoho napadne :-)

      Vymazat
  2. Strašně moc závidím tomu obdarovanému :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mám info, že už padla za vlast, takže já už ne :-D

      Vymazat
    2. Fakt? :D A můžu se zeptat, jak dlouho vydržela? :)

      Vymazat
    3. něco málo přes týden :-)

      Vymazat
  3. Ty jo..tak to je super, určitě to vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  4. To bych taky chtěla dostat od známých k něčemu! :( Škoda, že se to asi nestane :D Ale já bych na toto byla asi lakomec a nakonec bych si domácí oříškové máslíčko nechala pro sebe.. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no taky nevěřím, že mě někdo tímto obdaruje, ale nebylo by to vůbec špatný :-)

      Vymazat
  5. Dneska jsem nugetu dělala a myslím, že se mi povedla :) Super nápad :)

    OdpovědětVymazat
  6. Přesně tohle jsem měla nedávno v plánu a potom jsem nenašla arašídy! :( Úžasné...:)

    OdpovědětVymazat
  7. nemá být nugeta z lískáčů? :)

    OdpovědětVymazat
  8. To vynechávání cukru je kvůli rozměru chuti (člověk nechce jíst ,,jen" sladké cosi) nebo z výživového hlediska? Sacharid totiž vždycky zůstává sacharidem - např. med má i vyšší GI než klasický bílý cukr. Sama taky u každého receptu snižuju množství cukru (a stejně je to furt sladké dost), medík je výborný atd..., tak omluvte to rýpání..profesní úchylka :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nekoukám na sacharidy.... spíš mi jde o to, jaké látky, vitamíny tělu daná surovina dodá...

      Vymazat
  9. Holky kde seženu kakaový prášek?Jinak úžasnej blok, pro mne velká inspirace!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je myšleno holandské kakao, mají ho v každém marketu.

      Vymazat
  10. Tak nugeta hotová:)Jen musím vypilovat konzistenci.Pořád i přijde málo krémová :P Ale chuť luxusní!

    OdpovědětVymazat
  11. Tak opravdu je málo krémová, nebo spíš vůbec..možná se třošku drolí!:D

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj :) můžu se zeptat co máš přesně za mixér? nechci abys tu delala reklamu, ale já si nedávno koupila mixer a absolutne zklamal :( strasne sem se tesila jak si nugetku udelam a zbyly tak oci pro plac :( Moc bys mi pomohla dekuju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. měla jsem super nový tyčák, ale zničila jsem si ho, protože jsem mixovala celé buráky. Od té doby si všechny oříšky nejdřív pomelu na prášek a až potom mixuju naším stařečkem, ale taky to jde :-) omlouvám se, že příliš neposloužím...

      Vymazat
  13. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  14. vypadá to krásně,
    ještě jsem se chtěla zeptat, jak dlouho to tak může vydržet- chtěla bvych to uděla tjako Vánoční dárek, tak aby se mi to dřív nezkazilo...
    Díky moc a máte opravdu krásný a inspirativní blog

    OdpovědětVymazat
  15. Mohu se zeptat, jaké používáte arašídy? Pražené ve slupkách? Předem díky za odpověď. Michaela
    Mimochodem, Váš blog sleduji už delší dobu a moc se mi líbí :) těším se na další zajímavé recepty.

    OdpovědětVymazat
  16. Dobrý večer,tak jsem zkusila váš receptik akorat že u nás je vice v kurzu nutela tak jsem zaměnila arašídy za lískáče a výsledek je úžasný.Už nikdy vice ji nekoupime:) Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
  17. V čem si to nejprve meleš? Děkuju za odpověd´:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. v mlýnku od Tupperware, je to tento: http://www.tupperware.cz/cz/prehled-vyrobku/mlynek-d129

      Vymazat
  18. Zdravím,
    dnes jsem se pokoušela o domácí "nutellu" z lískáčů a vlašáků, které jsem na chvilinku předpekla v troubě a pak mixovala společně s kakaem, sirupem a vanilkou.. Bohužel i po dlouhý době mixování se začal pouze uvolňovat olej a krémová konzistence se nedostavila.. Takže teď je z toho jen mastná hmota plavající v oleji.. Nemáš prosímtě nějaký tip? Je hrozná škoda vyhazovat tolik surovin :/ Předem děkuju a přeju pěkný svátky :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)