Víc a víc mě dostává kouzlo podomácku vyrobených dárků. Je v nich cosi osobního, kus srdce, času, který člověk věnuje přípravě, shánění ingrediencí, balení.... Proto doufám, že to stejně cítí i obdarovaní a těší se z mých dárků.
V blízkém okolí mám milovníka nugety, proto když se vyskytla příležitost, neváhala jsem ani chvíli a pustila se do domácí. Raději si nečtěte složení té kupované. I když mi bylo jasné, že nemůžu docílit totožné chuti, volila jsem cestu poctivých surovin. Nakonec snad dárek chutnal a nugeta sklidila úspěch. Já za sebe můžu říct, že mi chutnala moc. Musela jsem přece ochutnávat během přípravy, abych "neprodávala zajíce v pytli" :-) a tak trochu jsem obdarovanému sklenici 300 g rozmixovaných arašídů záviděla, ale nejsem taková lakota :-)
Domácí nugeta
- 300 g arašídů
- špetka soli
- třtinový cukr dle chuti
- 1 lžička kakaového prášku
Abych nezrušila mixér, arašídy jsem si nejdřív pomlela. Kdo má výkonný mixér, může tento krok vynechat. Poté jsem je mixovala s přestávkami, dokud se neuvolnil tuk z arašídů a získala tak máslo s krémovou konzistencí. Trvá to opravdu dlouho, ale trpělivost růže přináší :-) poté jsem dochutila špetkou soli, cukrem a kakaovým práškem. Poté jsem opět mixovala až do požadované konzistence, přendala jsem do sklenice a opatřila kartičkou s popiskem a doufala, že se bude dárek líbit.
Původně jsem nechtěla doslazovat nugetu třtinovým cukrem. I když je třtinový, pořád je to cukr, a tak raději dávám přednost jiným sladidlům. Tady ale bohužel nepochodíte. Zkusila jsem osladit medem a jenom máslo slepilo. Možná by lépe fungoval javorový sirup, který je tekutější, ale nezkoušela jsem.
Tohle jsem před spaním neměla číst..Vypadá to krásně, mně by se teda dárek určitě líbil (asi nejvíc ze všech, co jsem zatím dostala :D)! :))
OdpovědětVymazatmě by se taky líbil, třeba jednou někoho napadne :-)
VymazatSupr vychytávka! :))
OdpovědětVymazatděkuji :-)
VymazatStrašně moc závidím tomu obdarovanému :)
OdpovědětVymazatmám info, že už padla za vlast, takže já už ne :-D
VymazatFakt? :D A můžu se zeptat, jak dlouho vydržela? :)
Vymazatněco málo přes týden :-)
VymazatTy jo..tak to je super, určitě to vyzkouším!
OdpovědětVymazatTo bych taky chtěla dostat od známých k něčemu! :( Škoda, že se to asi nestane :D Ale já bych na toto byla asi lakomec a nakonec bych si domácí oříškové máslíčko nechala pro sebe.. :D
OdpovědětVymazatno taky nevěřím, že mě někdo tímto obdaruje, ale nebylo by to vůbec špatný :-)
VymazatDneska jsem nugetu dělala a myslím, že se mi povedla :) Super nápad :)
OdpovědětVymazatKrásně balené :)
OdpovědětVymazatPřesně tohle jsem měla nedávno v plánu a potom jsem nenašla arašídy! :( Úžasné...:)
OdpovědětVymazattak snad budeš příště úspěšnější :-)
Vymazatnemá být nugeta z lískáčů? :)
OdpovědětVymazatto je nutela :-)
VymazatTo vynechávání cukru je kvůli rozměru chuti (člověk nechce jíst ,,jen" sladké cosi) nebo z výživového hlediska? Sacharid totiž vždycky zůstává sacharidem - např. med má i vyšší GI než klasický bílý cukr. Sama taky u každého receptu snižuju množství cukru (a stejně je to furt sladké dost), medík je výborný atd..., tak omluvte to rýpání..profesní úchylka :D
OdpovědětVymazatnekoukám na sacharidy.... spíš mi jde o to, jaké látky, vitamíny tělu daná surovina dodá...
VymazatHolky kde seženu kakaový prášek?Jinak úžasnej blok, pro mne velká inspirace!
OdpovědětVymazatje myšleno holandské kakao, mají ho v každém marketu.
VymazatTak nugeta hotová:)Jen musím vypilovat konzistenci.Pořád i přijde málo krémová :P Ale chuť luxusní!
OdpovědětVymazatTak opravdu je málo krémová, nebo spíš vůbec..možná se třošku drolí!:D
OdpovědětVymazatje málo umixovaná!
VymazatAhoj :) můžu se zeptat co máš přesně za mixér? nechci abys tu delala reklamu, ale já si nedávno koupila mixer a absolutne zklamal :( strasne sem se tesila jak si nugetku udelam a zbyly tak oci pro plac :( Moc bys mi pomohla dekuju :)
OdpovědětVymazatměla jsem super nový tyčák, ale zničila jsem si ho, protože jsem mixovala celé buráky. Od té doby si všechny oříšky nejdřív pomelu na prášek a až potom mixuju naším stařečkem, ale taky to jde :-) omlouvám se, že příliš neposloužím...
VymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatvypadá to krásně,
OdpovědětVymazatještě jsem se chtěla zeptat, jak dlouho to tak může vydržet- chtěla bvych to uděla tjako Vánoční dárek, tak aby se mi to dřív nezkazilo...
Díky moc a máte opravdu krásný a inspirativní blog
Mohu se zeptat, jaké používáte arašídy? Pražené ve slupkách? Předem díky za odpověď. Michaela
OdpovědětVymazatMimochodem, Váš blog sleduji už delší dobu a moc se mi líbí :) těším se na další zajímavé recepty.
Dobrý večer,tak jsem zkusila váš receptik akorat že u nás je vice v kurzu nutela tak jsem zaměnila arašídy za lískáče a výsledek je úžasný.Už nikdy vice ji nekoupime:) Děkuji :)
OdpovědětVymazatV čem si to nejprve meleš? Děkuju za odpověd´:)
OdpovědětVymazatv mlýnku od Tupperware, je to tento: http://www.tupperware.cz/cz/prehled-vyrobku/mlynek-d129
VymazatZdravím,
OdpovědětVymazatdnes jsem se pokoušela o domácí "nutellu" z lískáčů a vlašáků, které jsem na chvilinku předpekla v troubě a pak mixovala společně s kakaem, sirupem a vanilkou.. Bohužel i po dlouhý době mixování se začal pouze uvolňovat olej a krémová konzistence se nedostavila.. Takže teď je z toho jen mastná hmota plavající v oleji.. Nemáš prosímtě nějaký tip? Je hrozná škoda vyhazovat tolik surovin :/ Předem děkuju a přeju pěkný svátky :)