Semínkové krekry

Krekry jsou neuvěřitelně variabilní záležitost. Hodí se jako součást pohoštění pro návštěvu. Spolu s různými sýry a vínem, případně dipy tvoří bezvadnou kombinaci, díky které budete určitě za hvězdnou hostitelku. Stejně tak je snadno přibalíte na cesty jako svačinu, na piknik nebo jednoduše nahradíte za pečivo, pokud jste nuceni držet bezlepkovou dietu či prostě nechcete jíst mouku. Skládají se totiž výhradně ze semínek, ani špetka mouky.




Doufám, že jsem Vás patřičně nalákala a teď už jen recept...



Semínkové krekry

Inspirace: http://wayfaringteacher.com


  • 1 hrnek lněných semínek
  • 1/2 hrnku sezamových semínek
  • 1/4-1/2 hrnku chia semínek*
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička rozmarýnu
  • špetka pepře
  • 1 hrnek vody



Lněná semínka jsem si roztloukla v hmoždíři. Poté jsem je promíchala s ostatními semínky, rozmarýnem, solí, pepřem a pomalu přilila vodu. Nechala jsem odstát, až se voda vsákla. Plech jsem si vyložila pečícím papírem a semínkovou směs rovnoměrně rozetřela po plechu a dala péct zhruba na 20 - 30 minut na 180 stupňů.  Nechala jsem je chvíli vychladnout a poté nakrájela do požadovaného tvaru. 

* recept funguje i bez chia semínek případně stačí menší množství




26 komentářů:

  1. super recept, už jsou na mém pořadníku :) čekám jen na to, kdy si koupím hmoždíř :D

    OdpovědětVymazat
  2. Kdykoliv jsem cokoliv podobného zkoušela, buď se mi to neupeklo, nebo to nešlo rozkousat. Nevím, kde dělám chybu, každopádně tvé krekry vypadají úžasně!

    OdpovědětVymazat
  3. To je nádhera! Když jsem mrkla na recept, divila jsem se, jak to může držet, ale odvážím se, třeba se mi konečně něco ze lněných semínek povede :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. drží to bez problémů, jen bych nechala odležet, ať se voda pořádně vsákne

      Vymazat
  4. Vypadá to skvěle, ale prostě nevěřím, že to může držet pohromadě :D... asi to budu muset vyzkoušet :D

    OdpovědětVymazat
  5. mňam, až si konečně pořídím hmoždíř tak si je určitě udělám

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hmoždíř určitě pořiď, užitečná věcička :-)

      Vymazat
  6. Mňam, velice lákavé, ale 1/2 hrnku chia? To je sakra drahý recept :-D:-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jde to i bez chia semínek případně ubrat množství :-) už jsem to tam doplnila.

      Vymazat
  7. Noo vypadá to skvěle, akorát, že u nás stojí CHIA 99 kč! hrůza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to je dost, já je už dlouho nekupovala, vydržela mi hroznou dobu, ale právě došla, tak jsem zvědavá, jak zvedli cenu.

      Vymazat
  8. Teda, tak to musím vyzkoušet. Akorát já to risknu bez chia semínek, v našem zapadákově je stejně nemají. Ale pokud je lnění semínko dobře rozdrcené, tak mám zkušenost, že pojí dobře. Takže díky moc, určitě vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mám vyzkoušené i bez chia a funguje :-) jen to chce nechat odležet, aby lněná semínka zapracovala :-)

      Vymazat
  9. krása :) škoda, že já semínka nějak netrávím, takže si z nich nic neseberu :)

    OdpovědětVymazat
  10. Škoda to péct na tolik stupňu v troubě. Ničí se tím užitečné enzymy :) Teď uschnou i na sluníčku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nepekla jsem je v takových pařácích a sušičku nemám

      Vymazat
  11. Já je dneska vyzkoušela! Neměla jsem tolik lněných semínek, ani sezamových, takže trochu uprovizace, přidala jsem i slunečnicové semínka. Jsou moc dobré! Jen teda, mají být takové trošku slizké ? Nebo jsem tam dala moc vody nebo měla péct dýl ? :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já je rozhodně slizké neměla, takže péct dýl :-)

      Vymazat
  12. Recept vypadá velice zajímavě. :) Jen by mě zajímalo jak dlouho tyto krekry vydrží. Předem děkuji za odpověď.:)

    OdpovědětVymazat
  13. Dekuju za tenhle recept!od doby co nesmim mouku,hledala jsem jakoukoliv nahradu a tadle je super.za posledni mesic je pecu uz potreti.jen je tam nechavam dyl v troube aby byly opravdu krupave.jelikoz Mam rada dynove seminka,davam si vic sezamu a dynovych seminek,pridam o ctvrt hrnku vic mouky a jsou pak vyborne...kazdej recept vypada vyborne a chutne..jako fotografka nusim rict,ze nafoceni je to taky super lakave..Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě těší, že sklízí krekry takový úspěch, a že se nebojíte přizpůsobovat recept Vašim chutím :-) Moc děkuji za chválu fotek, jsem jen amatér, který se má pořád co učit...

      Vymazat
  14. Ne mouky,ale vody..;)..pro jistotu dam ještě dve lžičky psylia aby to drželo..nevěřila jsem ze budou drzet pohromadě a drží teda krásne

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)