Znáte cobbler? Marně jsem pátrala, jak název tohoto pokrmu přiblížit překladem do češtiny. Někdo jej označuje za ovocný nákyp. Já si ale pod pojmem nákyp představím jedině ten rýžový. A tento raw zkrátka s ovocným nákypem má jen pramálo společného. Spíše mi vzdáleně připomíná dobře známý krambl.
Klasický cobbler je hojně rozšířen ve Státech a UK. Je to v podstatě ovoce zalité těstem. Některé varianty pracují s obrácenou alternativou. Možná bych jej přirovnala k naši bublanině, lehké těsto doplněné spoustou ovoce. Ale tohle není dnešní recept.... I když mi název na recept příliš nesedí, nechci překrucovat ten původní, a tak jsem jej zachovala.
Raw znamená, že ovoce není tepelně zpracované, to znamená, že je jen dochucené a doplněné směsí rozmixovaných ořechů a sušeného ovoce. Takto si můžete připravit jakékoliv ovoce i posypku. Já tentokrát volila jahody. K jahodám se mi líbila kombinace pistácií s mandlemi. Ale určitě do budoucna vyzkouším například mango s kešu oříšky. švestky s vlašskými ořechy, jablka s lískovými ořechy...
Raw cobbler (2 porce)
Inspirace: http://texitariankitchen.wordpress.com
- 250 g jahod
- pár kapek šťávy z limetky
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička agáve sirupu
- 30 g pistácií
- 30 g mandlí
- 5 datlí
Datle jsem si dala na hodinu namočit do vody. Poté jsem je slila a rozmixovala s pistáciemi a mandlemi. Jahody jsem promíchala s limetkovou šťávou, vanilkovým extraktem a sirupem. Skleničky, ve kterých jsem chtěla cobbler servírovat, jsem naplnila jahodami a pokladla rozmixovanými oříšky.
Mňam! :)
OdpovědětVymazatTo vypadá moc dobře. Ještě nikdy jsem o něčem takovém neslyšela, tak jsem ráda, že jsem se dověděla zase něco nového :)
OdpovědětVymazatCobbler znám jedině jako název alkoholického drinku :). Tenhle vypadá pěkně, pistácie jsou tak dobré :)..naopak rýžový nákyp nemůžu už od dětských let ani vidět :)!
OdpovědětVymazatMaláMacanda.blogspot.com
Téda mňamka:-)
OdpovědětVymazatSuper, musí to být skvělé jako dezert, takhle naaranžované ve skleničkách:)
OdpovědětVymazatto zní exoticky, ale vypadá to mňamózně :)
OdpovědětVymazat