Raw cobbler

Znáte cobbler? Marně jsem pátrala, jak název tohoto pokrmu přiblížit překladem do češtiny. Někdo jej označuje za ovocný nákyp. Já si ale pod pojmem nákyp představím jedině ten rýžový. A tento raw zkrátka s ovocným nákypem má jen pramálo společného. Spíše mi vzdáleně připomíná dobře známý krambl. 





Klasický cobbler je hojně rozšířen ve Státech a UK. Je to v podstatě ovoce zalité těstem. Některé varianty pracují s obrácenou alternativou. Možná bych jej přirovnala k naši bublanině, lehké těsto doplněné spoustou ovoce. Ale tohle není dnešní recept.... I když mi název na recept příliš nesedí, nechci překrucovat ten původní, a tak jsem jej zachovala. 




Raw znamená, že ovoce není tepelně zpracované, to znamená, že je jen dochucené a doplněné směsí rozmixovaných ořechů a sušeného ovoce. Takto si můžete připravit jakékoliv ovoce i posypku. Já tentokrát volila jahody. K jahodám se mi líbila kombinace pistácií s mandlemi. Ale určitě do budoucna vyzkouším například mango s kešu oříšky. švestky s vlašskými ořechy, jablka s lískovými ořechy...



Raw cobbler (2 porce)

Inspirace: http://texitariankitchen.wordpress.com

  • 250 g jahod
  • pár kapek šťávy z limetky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička agáve sirupu


  • 30 g pistácií
  • 30 g mandlí
  • 5 datlí



Datle jsem si dala na hodinu namočit do vody. Poté jsem je slila a rozmixovala s pistáciemi a mandlemi. Jahody jsem promíchala s limetkovou šťávou, vanilkovým extraktem a sirupem. Skleničky, ve kterých jsem chtěla cobbler servírovat, jsem naplnila jahodami a pokladla rozmixovanými oříšky. 






6 komentářů:

  1. To vypadá moc dobře. Ještě nikdy jsem o něčem takovém neslyšela, tak jsem ráda, že jsem se dověděla zase něco nového :)

    OdpovědětVymazat
  2. Cobbler znám jedině jako název alkoholického drinku :). Tenhle vypadá pěkně, pistácie jsou tak dobré :)..naopak rýžový nákyp nemůžu už od dětských let ani vidět :)!
    MaláMacanda.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  3. Super, musí to být skvělé jako dezert, takhle naaranžované ve skleničkách:)

    OdpovědětVymazat
  4. to zní exoticky, ale vypadá to mňamózně :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)