Každý lichý pátek je pro mě ve znamení článku pro http://stamgastagurman.cz/. Snažím se příspívat recepty se surovinami, které jsou právě v sezóně. I když k tomu dnešnímu mě inspirovalo léto. Mám totiž hodně, hodně ráda různé zeleninové placičky. Je to pro mě takové klasické domácí jídlo, s bramborovou kaší, zeleninou, které se ale obvykle vaří o prázdninách, kdy jsou zahrady plné cuket a jiné zeleniny.
Protože jsem ale dostala chuť na placičky teď, využila jsem jarních surovin a zkusila zas něco trochu jiného než tradiční cuketové, květákové...
Placičky se špenátem a jarní cibulkou (10 ks)
Inspirace: http://roostblog.com
- 300 g (mraženého) špenátu
- ½ hrnku mletých mandlí
- ¼ hrnku mletých ovesných vloček
- ½ lžičky jedlé sody
- 1 lžička soli
- 1 lžička kmínu
- ½ hrnku bílého jogurtu
- 2 lžíce parmazánu
- 4 jarní cibulky
- 2 vejce
Pokud máte čerstvý špenát, spařte
jej a nechte okapat, poté překrájejte. Pokud použijete mražený, stačí rozmrazit
a zbavit přebytečné vody. V jedné míse jsem si smíchala mleté mandle
s ovesnými vločkami, sodou, solí a kmínem. Ve druhé menší misce jsem
promíchala žloutky s jogurtem, čerstvě nastrouhaným parmazánem a na tenká
kolečka nakrájenou jarní cibulkou. Tuto směs jsem přendala do velké mísy
s vločkami a promíchala. Špenát jsem si pořádně vymačkala, aby nebyly
placičky příliš vodnaté a držely tvar, přidala jsem jej ke směsi a na závěr
opatrně přimíchala dotuha ušlehané bílky. Poté jsem smažila na kapce olivového
oleje menší placičky. Kdo chce, může placičky upéct.
Podávala jsem s dipem z bílého jogurtu dochuceného solí, pepřem, česnekem, citrónovou šťávou a čerstvými bylinkami a navrch posypané naklíčenými ředkvičkami. Ale podávat můžete, jak máte rádi, s bramborovou kaší, vařenými bramborami, s pečivem, zeleninovým salátem…
Příprava placiček byla více než jednoduchá a stejně i rychlá. Kdo by si chtěl práci ještě ulehčit, nemusí bílky šlehat a zamíchá rovnou celá vejce, ale upozorňuji, že placičky nebudou tak nadýchané. Na místo mletých mandlí a vloček poslouží stejně dobře jakákoliv mouka či strouhanka.
Celý článek si můžete přečíst zde.
Wow, toto je recept stvořený přímo pro mě.
OdpovědětVymazatTa kombinace špenátu, vloček, jogurtu se mi moc líbí. :))
Určitě někdy vyzkouším ;)
OdpovědětVymazatmám ráda všechny možné placičky (hlavně cuketové) a lívanečky, takže tohle je něco přesně pro mě:)
OdpovědětVymazatTyhle vypadají skvěle. A ještě lepší je to, že je tam špenát který mi teď krásně roste na zahrádce :)
OdpovědětVymazatTo je krása, špenát mám sice jen mražený, ale určitě placičky zkusím :))
OdpovědětVymazatseš hrozně šikovná, děláš skvělé kombinace, díky za recept! :)
OdpovědětVymazatNááádhera, to si musím udělat co nejdříve a už teď jsem si jistá, že mi budou moc chutnat. :)
OdpovědětVymazatvypadá to jako bramboráčky :)
OdpovědětVymazatOpět další zajímavý recept :)
OdpovědětVymazatVyzkoušela jsem a jsou moc dobré.Jste šikulka.
OdpovědětVymazatVynikající, místo parmazánu jsme nastrauhala bylinkové tofu - celé, abych měla k obědu dostatek bílkovin. Přidala jsem chia semínka a lněná semínka. Upekla jsem a vznikl vynikající oběd, kolegové mlsně koukali a chtěli hned poslat odkazy na web :-D
OdpovědětVymazatDíky za další výborný nápad a inspiraci - neměla jsem na nic chuť, tak jsem jen tak zkusmo zadala heslo "špenát" a objevil se tenhle recept! Vyzkoušeno, snědeno, pomlaskávám :o)
OdpovědětVymazat