Jarní bramborový salát

V jednoduchosti je prostě síla, to mi nikdo nevymluví. Není třeba třicet ingrediencí, abychom vyčarovali vynikající pokrm. To přesně pasuje na tento salát. 




Už pěkně dlouho jsem měla chuť na nové brambory, i když nejsem paradoxně vůbec bramborová a celkově přílohová. Úplně si vystačím s tepelně upravenou zeleninou v podobě různých pyré, nudlí či jen tak pečenou. 




První věc, kterou jsem věděla, že z brambor připravím, bude bramborový salát, i když konkrétní představa nebyla. Nakonec jsem vycházela ze sezónních ingrediencí a zamíchala do něj chřest, hrášek a spoustu bylinek ze zahrady. Určitě to nebyla poslední varianta, nápadů je spousty... jen kdy to jíst :-) Během víkendu jsme si pak ještě brambůrky upekly s rozmarýnem, tymiánem, česnekem a citrónem ke pstruhovi. Těším se i na zdánlivě obyčejné pečené brambůrky s tvarohem a bylinkami :-)



Jarní bramborový salát (2 porce)

  • 250 - 300 g nových brambor
  • 200 g chřestu
  • sůl, pepř
  • 100 g hrášku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1/2 lžičky medu
  • hrst kudrnky
  • hrst pažitky
  • pár lístků máty
  • řeřicha
  • + 2 vejce 

Brambory jsem si důkladně omyla a dala vařit do osolené vody do změknutí. Chřest jsem zbavila dřevnatých konců. Stačí jej ohnout a sám se zlomí. Poté jsem jej osolila, opepřila a pokapala olivovým olejem. Dala jsem péct na 10 minut. Olej jsem si prošlehala s citrónovou šťávou, dijonskou hořčicí, medem a nasekanými bylinkami. Brambory jsem si nakrájela na menší kousky. Promíchala s hráškem, upečeným chřestem a zalila bylinkovou zálivkou. Ihned jsem podávala, ale můžete jíst i zastudena. 









21 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Och, to je zase tak krásný recept s nádhernými fotkami. Já nové brambory naprosto zbožňuju, v sobotu jsem je měla jentak s kouskem másla, tvarohem, jarní cibulkou a čerstvými bylinkami za zahrádky. Bylo to dobrota. A jak píšeš, v jednoduchosti je síla.

    Ten tvůj salát se mi taky hodně líbí, zkusím si podobný udělat. Chtěla bych se zeptat na ten hrách, ten máš za zahrádky? Já dneska právě měla první lusk ze svého záhonku a ta přijemně sladká chuť se vůbec nedá s tím mraženým srovnávat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pořídila jsem na trzích, na zahrádce musím ještě chvilku počkat :-)

      Vymazat
  3. chyběl by mi dotoho akorát nějaký jogurt jako dresing, co by to spojil :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. původně jsem chtěla udělat s kozím jogurtem, ale vsadila jsem jen na olivový olej, citrónovou šťávu, med a bylinky :-)

      Vymazat
  4. Nádhera! Nové brambory mám ráda třeba jen ve slupce vařené a na to máslo a posolit, holt ta jednoduchá jídla mají své kouzlo :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přesně na takovou základní úpravu se taky těším, mám ráda i s kyškou :-)

      Vymazat
  5. krásně jarní:)
    můžu se zeptat čím fotíš?:)

    OdpovědětVymazat
  6. ó, tomu říkám nebe na talíři (v žaludku:)) já když vidím vždycky vajíčka, tak hned dostanu chutě, miluju (bohužel hlavně žloutek) vejce snad všude! To je krááása!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nevidím problém ve vejcích v přiměřeném množství :-)

      Vymazat
  7. Mnam t vypadá moc odbře:)
    Nechtěla by jsi zkusit nějaký recept na domácí zdravou nutellu? Už jsem si všimla nugety, na tu se o víkendu chystám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dlouhodobě je v plánu, ale neslíbím, kdy se tu objeví :-) zkus prostě recept na nugetu, jen místo arašídů použij lískové ořechy.

      Vymazat
  8. jak uchováváš bylinky aby neztratily aroma? Nebo máš pořád přístup k čerstvým?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. co nám vyrostou na zahradě tak si je každý víkend vozím vlastně až do zimy. Začala jsem je dávat do vody a do lednice, takhle vydrží krásné i dva týdny. Jinak přes zimu jsem bohužel odkázaná na květináče z marketu. Jen petrželku si mrazíme, letos chceme i pažitku. V krajním případě sáhnu po sušených.

      Vymazat
    2. no mamka pažitku a petrželku na zimu nakrájí a dá do tvořítka na led, dá to zmrazit, pak to vyloupe do sáčku a používá jako porcovky do polívky. Já jsem si tuhle zimu taky dala nějaké bylinky do mražáku, jak jsou tam ale dýl tak už to aroma ztratí no. Díky za tip s tou vodou, to určitě vyzkouším :)Jezdím totiž domů tak jednou za měsíc, tak jsem trochu ochuzená o denní přísun čerstvých bylinek ze zahrádky :)

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)