To co bylo pro mě kdysi vrcholem zdravé stravy, dnes už jako takovou hitparádu nevidím. Například klasická snídaně, žitný chléb s lučinou a šunkou, k tomu nějaká zelenina. Jasně, že to není nic, z čeho bych se otrávila. Je to tisíckrát lepší snídaně než rohlík s margarínem a salámem, ale i tak vím, že to jde ještě lépe.
Začneme pečivem. Samozřejmě domácí, z celozrnné mouky a ještě lépe úplně bez mouky, například tento kouzelný chléb. Pečivo by bylo, teď čím jej namazat. Musím říct, že jsem téměř vyřadila všechny možné žervé, lučiny, Almette, Philadephie, krémové sýry a podobné. Když už mám na něco podobného chuť, nejsem líná a vrhnu se na výrobu domácí lučiny. Kdybych si měla vybrat v obchodech, určitě bych sáhla po "čisté" variantě, to znamená žádná příchuť, žádné bylinky, křen, rajče a kdo ví co, stejně je chuti většinou docíleno různými aromaty. To všechno si můžu dodělat doma z čerstvých surovin. Stačí přimíchat bylinky, sušená rajčata, ředkvičky, čerstvě nastrouhaný křen atd. Také bych nesáhla po odtučněné variantě, která bývá "obohacena" o bramborový škrob a jiná zahušťovadla. Prostě chci, aby tam byla smetana, mléko, mlékárenská kultura, sůl. Toť vše. Tomu vyhovuje klasická lučina, čerstvý sýr z Lidlu nebo přírodní termizovaný sýr z Alberta. A co že si to teda vlastně mažu na pečivo? Buď nic, stačí mi dobrý tvrdý sýr, vejce, zelenina nebo avokádo, dochucené solí, citrónem, či limetkou, to jsem si v poslední době zamilovala nebo různé luštěninové pomazánky. Variant je nespočet, klasikou je hummus, který si můžete libovolně dochucovat. Stejně můžete zpracovat i všechny druhy fazolí, hrachu... Novým objevem je pak pro mě tato semínková pomazánka.
Slunečnicovo-rajčatová pomazánka
Inspirace: http://mynewroots.org
- 1 a 1/2 hrnku slunečnicových semínek
- 80 g sušených rajčat
- hrst bazalkových listů
- pár kapek citrónové šťávy
- kapka medu
- 1 stroužek česneku
Slunečnicová semínka jsem si přes noc namočila ve vodě. Sušená rajčata jsem zalila vroucí vodou a nechala je odležet 20 minut, aby změkla. Poté jsem rozmixovala semínka s okapanými rajčaty, bazalkovými lístky, citrónovou šťávou, kapkou medu a prolisovaným stroužkem česneku. Pokud by byla pomazánka příliš tuhá, můžete zředit trochou vody z rajčat. Podle chuti můžete také osolit, opepřit, ale já nijak nedochucovala, rajčata jsou dost slaná.
A jak s pomazánkou naložit? Každého zřejmě napadne klasika, namazat na pečivo. Ale tím to nekončí. Já si ji například přidala na večeři do salátu. Můžete ji také promíchat s cuketovými nudlemi. Použít jako slanou náplň do palačinek. Namazat ji na kolečka okurek a získáte tak zdravé pohoštění pro návštěvy nebo pro sebe luxusní svačinu. Použít jako dip k na špalíčky nakrájené mrkvi, okurkám, řapíkatému celeru, kedlubnám...
že bych šla namočit semínka přes noc :) ?? určitě se na ní vrhnu :)
OdpovědětVymazatto bude super :-)
VymazatTaky už nějaký ten pátek zjišťuji, že všechna ta gervais a almette(co mi přišly dříve superzdravé) moc top nejsou...oblíbila jsem si sojovou svačinku od sunfood(na obalu je nějaká myš nebo co :D), doporučuju ochutnat, je moc dobrá a složení je také fajn :)
OdpovědětVymazatA sušená rajčata miluju, takže mě tahle pomazánka hodně láká :)
taky jsem ty myši kdysi kupovala :-D ale stejně nejvíc chutná to domácí...
Vymazatpodobně jsem si dělala rajčatové pesto, jen s piniovými oříšky :)) (já vím, mají tam být mandle do správného rajčatového, ale tak co ×D) ale zamíchala jsem to do gnocci, škoda, že mě nenapadlo dát si to jako klasicou "pomazánku" :D
OdpovědětVymazatjá občas taky zaměňuji různá semínka, oříšky v pestech, jsou horší prohřešky :-)
Vymazatsušená rajčata sháním už dlouho, oni se prodávají v těch plechovkách, že? :)
OdpovědětVymazatne, nepoužívám ty naložená v oleji, prodávají se jako klasické sušené ovoce v sáčcích nebo na váhu ve zdravé výživě.
VymazatSušená rajčata miluju, tohle budu muset vyzkoušet! :) Ještě dokoupím slunečnicová semínka, myslím, že už mám doma jen na dně sklenice...
OdpovědětVymazatMňam, sušená rajčata miluju:-)
OdpovědětVymazatjá taky :-)
Vymazattak nevím, jestli mám ty sušená rajčata zkusit :/
OdpovědětVymazatklasická rajčata totiž nejím..
sušená rajčata jsou nesrovnatelná s klasickými. Ale nepovím ti, jestli ti budou chutnat, musíš vyzkoušet.
VymazatTeda tak tahle pomazánka je opravdová bomba. Já sice poslední dobou moc nepomazánkuju, ale tuhle nádheru určitě brzy vyzkouším!
OdpovědětVymazatAhoj Lucko, recept se mi libi, ale asi bych nejprve seminka oprazila a az potom rozmixovala. Nezkouselas to takhle? Jestli ano, ktera varianta je lepsi? Diky.
OdpovědětVymazatCílem je semínka aktivovat! Ale opražit by se taky samozřejmě mohly, jen už nebudou tak prospěšná pro naše tělo.
VymazatTento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
OdpovědětVymazatZkusila jsem tenhle recept trochu jinak a byl taky vyborny. Seminka jsem nejdriv oprazila v troube a pak je rozmixovala s vodou, cerstvymi a susenymi rajcaty a bazalkou.
OdpovědětVymazatto je ale škoda, semínka využijeme maximálně právě díky jejich namáčení...
VymazatAhoj prosím tě, kde kupuješ sušená rajčata?? A za kolik? Nechci abych koupila nějaké hnusné. Děkuji :))
OdpovědětVymazatKupuji ve zdravé výživě na váhu.
VymazatDobrý den,
OdpovědětVymazatjak dlouho je možné tuhle pomazánku skladovat?
Děkuji
týden by měla vydržet v lednici.
VymazatDalší úžasná dobrůtka, která všechny nadchla na Silvestra :)
OdpovědětVymazatSkvělý nápad a ještě báječnější fotky. Díky za typy na pomázanku - zkusím na obložené chlebíčky
OdpovědětVymazatPo prvýkrát som zabudla semienka namocit...viackrát sa to uz (nastastie) nestalo... :-). Vyborna so zeleninou (uhorky, stopkovy zeler, mrkva)!
OdpovědětVymazatParáda, akorát jsme zbouchali celou sklenici :) já tyhle pomazánky kupuje v dm, nejlepší je s lilkem,ale tam nevím jak na to,neměla bys receptik? :)
OdpovědětVymazatBohužel ne, lilek nevyhledávám. ale nebude problém přečíst si složení...
VymazatMiluji pomazánky ze slunečnicových semínek - je to úžasná dobrota a je možno vícero variant. Tato se sušenými rajčaty nemám chybu - dobrota !!!!
OdpovědětVymazat