Slunečnicovo-rajčatová pomazánka

To co bylo pro mě kdysi vrcholem zdravé stravy, dnes už jako takovou hitparádu nevidím. Například klasická snídaně, žitný chléb s lučinou a šunkou, k tomu nějaká zelenina. Jasně, že to není nic, z čeho bych se otrávila. Je to tisíckrát lepší snídaně než rohlík s margarínem a salámem, ale i tak vím, že to jde ještě lépe. 




Začneme pečivem. Samozřejmě domácí, z celozrnné mouky a ještě lépe úplně bez mouky, například tento kouzelný chléb. Pečivo by bylo, teď čím jej namazat. Musím říct, že jsem téměř vyřadila všechny možné žervé, lučiny, Almette, Philadephie, krémové sýry a podobné. Když už mám na něco podobného chuť, nejsem líná a vrhnu se na výrobu domácí lučiny. Kdybych si měla vybrat v obchodech, určitě bych sáhla po "čisté" variantě, to znamená žádná příchuť, žádné bylinky, křen, rajče a kdo ví co, stejně je chuti většinou docíleno různými aromaty. To všechno si můžu dodělat doma z čerstvých surovin. Stačí přimíchat bylinky, sušená rajčata, ředkvičky, čerstvě nastrouhaný křen atd. Také bych nesáhla po odtučněné variantě, která bývá "obohacena" o bramborový škrob a jiná zahušťovadla. Prostě chci, aby tam byla smetana, mléko, mlékárenská kultura, sůl. Toť vše. Tomu vyhovuje klasická lučina, čerstvý sýr z Lidlu nebo přírodní termizovaný sýr z Alberta. A co že si to teda vlastně mažu na pečivo? Buď nic, stačí mi dobrý tvrdý sýr, vejce, zelenina nebo avokádo, dochucené solí, citrónem, či limetkou, to jsem si v poslední době zamilovala nebo různé luštěninové pomazánky. Variant je nespočet, klasikou je hummus, který si můžete libovolně dochucovat. Stejně můžete zpracovat i všechny druhy fazolí, hrachu... Novým objevem je pak pro mě tato semínková pomazánka.







Slunečnicovo-rajčatová pomazánka

Inspirace: http://mynewroots.org



  • 1 a 1/2 hrnku slunečnicových semínek
  • 80 g sušených rajčat
  • hrst bazalkových listů
  • pár kapek citrónové šťávy
  • kapka medu
  • 1 stroužek česneku





Slunečnicová semínka jsem si přes noc namočila ve vodě. Sušená rajčata jsem zalila vroucí vodou a nechala je odležet 20 minut, aby změkla. Poté jsem rozmixovala semínka s okapanými rajčaty, bazalkovými lístky, citrónovou šťávou, kapkou medu a prolisovaným stroužkem česneku. Pokud by byla pomazánka příliš tuhá, můžete zředit trochou vody z rajčat. Podle chuti můžete také osolit, opepřit, ale já nijak nedochucovala, rajčata jsou dost slaná.




A jak s pomazánkou naložit? Každého zřejmě napadne klasika, namazat na pečivo. Ale tím to nekončí. Já si ji například přidala na večeři do salátu. Můžete ji také promíchat s cuketovými nudlemi. Použít jako slanou náplň do palačinek. Namazat ji na kolečka okurek a získáte tak zdravé pohoštění pro návštěvy nebo pro sebe luxusní svačinu. Použít jako dip k na špalíčky nakrájené mrkvi, okurkám, řapíkatému celeru, kedlubnám...





29 komentářů:

  1. že bych šla namočit semínka přes noc :) ?? určitě se na ní vrhnu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky už nějaký ten pátek zjišťuji, že všechna ta gervais a almette(co mi přišly dříve superzdravé) moc top nejsou...oblíbila jsem si sojovou svačinku od sunfood(na obalu je nějaká myš nebo co :D), doporučuju ochutnat, je moc dobrá a složení je také fajn :)

    A sušená rajčata miluju, takže mě tahle pomazánka hodně láká :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky jsem ty myši kdysi kupovala :-D ale stejně nejvíc chutná to domácí...

      Vymazat
  3. podobně jsem si dělala rajčatové pesto, jen s piniovými oříšky :)) (já vím, mají tam být mandle do správného rajčatového, ale tak co ×D) ale zamíchala jsem to do gnocci, škoda, že mě nenapadlo dát si to jako klasicou "pomazánku" :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já občas taky zaměňuji různá semínka, oříšky v pestech, jsou horší prohřešky :-)

      Vymazat
  4. sušená rajčata sháním už dlouho, oni se prodávají v těch plechovkách, že? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ne, nepoužívám ty naložená v oleji, prodávají se jako klasické sušené ovoce v sáčcích nebo na váhu ve zdravé výživě.

      Vymazat
  5. Sušená rajčata miluju, tohle budu muset vyzkoušet! :) Ještě dokoupím slunečnicová semínka, myslím, že už mám doma jen na dně sklenice...

    OdpovědětVymazat
  6. Mňam, sušená rajčata miluju:-)

    OdpovědětVymazat
  7. tak nevím, jestli mám ty sušená rajčata zkusit :/
    klasická rajčata totiž nejím..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. sušená rajčata jsou nesrovnatelná s klasickými. Ale nepovím ti, jestli ti budou chutnat, musíš vyzkoušet.

      Vymazat
  8. Teda tak tahle pomazánka je opravdová bomba. Já sice poslední dobou moc nepomazánkuju, ale tuhle nádheru určitě brzy vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Lucko, recept se mi libi, ale asi bych nejprve seminka oprazila a az potom rozmixovala. Nezkouselas to takhle? Jestli ano, ktera varianta je lepsi? Diky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cílem je semínka aktivovat! Ale opražit by se taky samozřejmě mohly, jen už nebudou tak prospěšná pro naše tělo.

      Vymazat
  10. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  11. Zkusila jsem tenhle recept trochu jinak a byl taky vyborny. Seminka jsem nejdriv oprazila v troube a pak je rozmixovala s vodou, cerstvymi a susenymi rajcaty a bazalkou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to je ale škoda, semínka využijeme maximálně právě díky jejich namáčení...

      Vymazat
  12. Ahoj prosím tě, kde kupuješ sušená rajčata?? A za kolik? Nechci abych koupila nějaké hnusné. Děkuji :))

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den,
    jak dlouho je možné tuhle pomazánku skladovat?
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
  14. Další úžasná dobrůtka, která všechny nadchla na Silvestra :)

    OdpovědětVymazat
  15. Skvělý nápad a ještě báječnější fotky. Díky za typy na pomázanku - zkusím na obložené chlebíčky

    OdpovědětVymazat
  16. Po prvýkrát som zabudla semienka namocit...viackrát sa to uz (nastastie) nestalo... :-). Vyborna so zeleninou (uhorky, stopkovy zeler, mrkva)!

    OdpovědětVymazat
  17. Paráda, akorát jsme zbouchali celou sklenici :) já tyhle pomazánky kupuje v dm, nejlepší je s lilkem,ale tam nevím jak na to,neměla bys receptik? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel ne, lilek nevyhledávám. ale nebude problém přečíst si složení...

      Vymazat
  18. Miluji pomazánky ze slunečnicových semínek - je to úžasná dobrota a je možno vícero variant. Tato se sušenými rajčaty nemám chybu - dobrota !!!!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)