Zelenina na červeném víně

V 99 % případů něco uvařím/upeču, a až pak vymýšlím, jak daný pokrm naaranžovat. Jakou použiji utěrku, látku, prkna, tabuli, nádobu a další dekorace. Ale nedávno jsem na chalupě objevila tento úžasný kastrůlek a bylo jasné, že do něj musím něco uvařit a ukázat ho "světu". I když je starý, oprýskaný... většina populace by jej dávno vyhodila, pro mě má své kouzlo a nevyměnila bych jej za žádný super moderní. 




Premiéru si v tomto kastrůlku vysloužila zelenina na červeném víně z mého oblíbeného blogu Green Kitchen Stories. Vlastně se jedná o adaptaci slavného beef bourguignon, jen chybí hlavní ingredience, hovězí maso, které směle nahrazuje červená řepa. 



Zelenina na červeném víně

Inspirace: http://www.greenkitchenstories.com

  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 4 střední červené řepy
  • 4 střední mrkve 
  • sůl, pepř
  • čerstvý tymián
  • 1 hrnek červeného vína
  • 2 hrnky vývaru (vody)
  • 3 bobkové listy
  • 200 g drobných žampionů
  • 1 lžička kukuřičného škrobu


Na olivovém oleji jsem si osmahla cibuli, poté jsem přidala asi jen na minutu na tenké plátky nakrájený česnek. Dejte pozor, snadno zhořkne. Poté jsem přidala oloupanou a nakrájenou červenou řepu a mrkev. Osolila jsem, opepřila, přidala tymián a chvíli míchala. Poté jsem zalila červeným vínem, vodou, přidala bobkové listy a nechala vařit asi 10-15 minut. Mezitím jsem si na kapce olivového oleje restovala očištěné drobné žampiony. Kdybyste měli větší, doporučuji rozpůlit či nakrájet ještě na menší kousky. Osolila jsem je a přidala k řepě a mrkvi. Celé jsem ještě vařila, dokud nebyla řepa zcela měkká. Pokud budete chtít omáčku hustější, můžete na závěr zamíchat lžičku kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce vody. Dochutila jsem, ozdobila čerstvým tymiánem a podávala. 




Díky červenému vínu získá zelenina takovou nakyslou chuť, která nemusí každému vyhovovat. Nicméně já už pár pokrmů na červeném víně jedla a vůbec mi nevadí, naopak. Většinou se beef bourguignon podává s bramborovou kaší, ale není to vůbec nezbytné, dobré bude i kvalitní pečivo. Pokrm je to spíše zimní, ale do posledních dnů jako dělaný, pěkně zahřál :-)


11 komentářů:

  1. ještě řešit dekorace, pff:D to je senza! a kastrůlek je fakt pěkný :)
    na víně jsem dělala zatím jen masíčko a grilovanou cuketu, ale tohle musí být mazec, kort s pečivem!

    OdpovědětVymazat
  2. Miluju tenhle tip fotek! Je to nádheerný, kastrůlek, jídlo a chuť musela být také báječná!

    OdpovědětVymazat
  3. Takové kastrůlky má babička, do fotek jsou krásné, ale zvenku se už maličko loupou, čili nic moc do pusy :D A musela to být určitě dobrota, červené víno a červená řepa zní jako skvělá kombinace :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. samozřejmě jsem v něm nevařila :-) navíc je hodně maličký, akorát tak na servírování jedné porce.

      Vymazat
  4. Kastrůlek je krásný, líbí se mi hlavně proto, že je starý a oprýskaný ;) Takové věci mám ráda. A dostala jsem chuť na řepu bourguignon... :P

    OdpovědětVymazat
  5. vínu jsem na chuť nepřišla, ale celkem by mě zajímalo, jestli při vaření třeba tu chuť nějak nezmění..? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. samozřejmě je chuť krapet jiná, ale těžko říct, jestli ti zachutná v jídle, nezbývá než vyzkoušet :-)

      Vymazat
  6. Super recept, na červeném víně vařím docela často, naposledy to byla líčka a to bylo top :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)