Cizrnovo-burákovo-čokoládové cookies

Na tuto plechovou krabici mám krásné vzpomínky. Přivezla jsem si ji z jedné nezapomenutelné dovolené v jižní Francii. Sním o tom, že si ji jednou vezmu do našeho domu, získá čestné místo v kuchyni a vždy bude plná doma upečených sušenek. Budu je podávat muži a hostům ke kávě, dětem, když budou žadonit sladkosti... ale dost pohádky, vraťme se na zem.




Vůbec poprvé jsem do ní něco upekla, a to ji budu mít dobrých pět let. Takové pocty se dostalo cizrnovo-burákovo-čokoládovým cookies. Jejich příprava je až směšně jednoduchá. Jedinou zdržovačkou je máčení a následné vaření cizrny. Ale jak říkám pořád, radši ten čas obětuji, než sahat po plechovce, která není ani tak zdravá a pěkně se Vám prodraží. Pak už jde o pěknou rychlovku, půl hodiny práce včetně pečení.




Chuťově mi velmi připomínají cizrnové blondies, ještě aby ne, složením si jsou víc než podobné. Cookies mají ale jednu výhodu. Mnohem pohodlněji si je zabalíte jako svačinu na cestu nebo jen tak zobnete jako mls, až Vás bude honit mlsná. 



Cizrnovo-burákovo-čokoládové cookies (18 ks)

Inspirace: http://www.texanerin.com




  • 100 g cizrny v suchém stavu
  • 2 lžíce agávového sirupu
  • 2 lžíce burákového másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 20 g hořké čokolády*





Cizrnu jsem si přes noc namočila. Poté jsem slila vodu a vařila v nové vodě doměkka. Opět jsem přecedila a rozmixovala s agávovým sirupem, burákovým máslem, vanilkovým extraktem a práškem do pečiva. Na závěr jsem nalámala čokoládu na malé kousky a opatrně přimíchala. Rukama jsem tvarovala menší kuličky. Z uvedeného množství mi vyšlo 18 menších kousků. Pekla jsem v předehřáté troubě 15 minut na 180 stupňů.




* měla jsem 90% Lindt


10 komentářů:

  1. No tedy, zrovna večeřím vaše jáhlové lívance (s karamelovým tvarohem a čerstvýma jahodama) a jsou perfektní. A teď další bezvadný bezlepkový recept! Kam vy na ty nápady chodíte? :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. wau, s tvarohem a jahodami musí být úžasné. Vyřadila jsem téměř z jídelníčku mouku, tak hledám a vymýšlím bezlepkové recepty :-)

      Vymazat
  2. krabička je nádherná, a cookies o nic méně! :)
    já jsem dneska měla poprvé k obědu cizrnové lívanečky, udělané přímo z cizrny, ne z prášku jako obvykle, a byla to neskutečná dobrota:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak doufám, že přidáš recept, cizrnové lívance jsem ještě neměla :-)

      Vymazat
  3. já myslela, že cookies jsou placatý :D ale tyhle jsou dokonalý :)

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to celé úžasně stylově, včetně té "pohádky" o věčně plné krabičce. A to by bylo, aby se jednou nestala pravdou, každá skvělá kuchařka by měla mít i skvělou rodinu a dům ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. zdrave mldani no parada :-P ja se musim priznat ze arasidove maslo jsem se jeste neodvazila koupit i pres vsechny vase nadsene ohlasy :-D arasidy samotne mi totiz moc nechutnaji tak nevim jestli to nebude stejne :-D :-D :-D

    OdpovědětVymazat
  6. Hmm, nedalo mi to a dnes som sa na tento recept odhodlala. Nemali v Dm-ke agave sirup, tak som dala med. Ako som si zmyvala dole masu z ktorej som robila gulky, tak som aj ochutnala a chuti ako snickers, alebo k tomu by som to najviac prirovnala. Uz netrpezlivo cakam kedy mi zacne pipat truba, kedze sa neviem dockat - ja milujem cicer v akejkolvek poodobe :)
    Uz mam viacero veci, ktore urcite vyskusam. Urobila som prvy krok a objednala si chia semiacka, tak som velmi zvedava..

    OdpovědětVymazat
  7. Prosim, prosim, nemate zvazene, kolko je 100g suchej cizrny po uvareni? Ja ju uz mam uvarenu v mrazaku, presne aby som nemusela dlho macat a varit, ale takto neviem kolko jej ma pouzit :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luštěniny nabudou na objemu zhruba o 135 procent :-)

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)