Láká mě to, láká... Doma mi trůní první vypěstovaná hokkaido, ale odolám jí. Nebude polévka, nebude risotto, aspoň prozatím. Nejdříve se musí spotřebovat zbytek cuket, rajčat, rybízu, ostružin, mirabelek, broskví a jiné letní úrody.
Poslední menší cukety padly na carpaccio. Poprvé jsem ho zahlédla u Vandy a musím říct, že je to pecka. Zase existuje milion variant jako u všech receptů. Můžete přidat různé bylinky, bazalku, oregano, pažitku, petrželku, případně jejich kombinaci, sýr, třeba fetu, parmazán, oříšky, semínka...
Cuketové carpaccio (2 porce)
- 2 menší cuketky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citrónové štávy
- 1 lžička medu
- pár lístků čerstvé máty
- sůl, pepř
- hrst mandlí
- + sýr (feta, parmazán...)
Cukety jsem si omyla a škrabkou na brambory jsem nakrájela tenké plátky. Pokud máte, můžete použít mandolínu. Jde to i nožem, ale chce to trochu trpělivosti :-) V menší uzavíratelné nádobce jsem protřepala olivový olej s citrónovou šťávou, medem, natrhanou mátou, solí a pepřem. Cuketové plátky jsem rozprostřela v nízké nádobě a přelila zálivkou. Dala jsem marinovat do lednice, alespoň na hodinu. Pokladla jsem na talíře, posypala další mátou, případně sýrem.
A ještě jedna varianta...
Téda, to vypadá krásně, já osobně jsem si syrovou cuketu děsně oblíbila :)
OdpovědětVymazatMňami, vypadá to úžasně :)))
OdpovědětVymazatVypadá to krásně :-) já taky ještě odolávám hokkaido a užívám posledích letních dobrot.... i když počasí si vyložené žádá teplou dýňovou polévku :-)
OdpovědětVymazatco ty ještě nevymyslíš :) krásné :)
OdpovědětVymazatNekonečné množství cuketových receptů, paráda:)
OdpovědětVymazatNekonečné množství cuketových receptů, paráda:)
OdpovědětVymazatMňam! Dala bych si:)
OdpovědětVymazat