Cuketové carpaccio

Láká mě to, láká... Doma mi trůní první vypěstovaná hokkaido, ale odolám jí. Nebude polévka, nebude risotto, aspoň prozatím. Nejdříve se musí spotřebovat zbytek cuket, rajčat, rybízu, ostružin, mirabelek, broskví a jiné letní úrody. 


Poslední menší cukety padly na carpaccio. Poprvé jsem ho zahlédla u Vandy a musím říct, že je to pecka. Zase existuje milion variant jako u všech receptů. Můžete přidat různé bylinky, bazalku, oregano, pažitku, petrželku, případně jejich kombinaci, sýr, třeba fetu, parmazán, oříšky, semínka...



Cuketové carpaccio (2 porce)




  • 2 menší cuketky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citrónové štávy
  • 1 lžička medu
  • pár lístků čerstvé máty
  • sůl, pepř
  • hrst mandlí


  • + sýr (feta, parmazán...)



Cukety jsem si omyla a škrabkou na brambory jsem nakrájela tenké plátky. Pokud máte, můžete použít mandolínu. Jde to i nožem, ale chce to trochu trpělivosti :-) V menší uzavíratelné nádobce jsem protřepala olivový olej s citrónovou šťávou, medem, natrhanou mátou, solí a pepřem. Cuketové plátky jsem rozprostřela v nízké nádobě a přelila zálivkou. Dala jsem marinovat do lednice, alespoň na hodinu. Pokladla jsem na talíře, posypala další mátou, případně sýrem. 



A ještě jedna varianta...



7 komentářů:

  1. Téda, to vypadá krásně, já osobně jsem si syrovou cuketu děsně oblíbila :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mňami, vypadá to úžasně :)))

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to krásně :-) já taky ještě odolávám hokkaido a užívám posledích letních dobrot.... i když počasí si vyložené žádá teplou dýňovou polévku :-)

    OdpovědětVymazat
  4. co ty ještě nevymyslíš :) krásné :)

    OdpovědětVymazat
  5. Nekonečné množství cuketových receptů, paráda:)

    OdpovědětVymazat
  6. Nekonečné množství cuketových receptů, paráda:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)