Cuketové nudle s čočkovým krémem a cibulkou

Jako k Markétce patří cukety a kuskus, B* burákové máslo.... tak moje budou asi cuketové nudle... Těch variant co jsem už zkusila... Aby toho nebylo málo, je tu další.


Stále více se snažím vyřazovat ze svého talíře živočišné produkty a nahrazovat je luštěninami, ořechy a semínky. A musím říct, že nemám žádný pocit strádání. Nejsem vegan, ani stoupenec žádného jiného směru, jím, co mi chutná, tak, abych se cítila dobře, takže si i ráda dám pěkný kus masa, ryby, sýr... 


Tímto receptem bych Vám chtěla ukázat, že i po veganském pokrmu se můžete olizovat ještě týden. Nemusíte zasypávat cuketu kilem sýra, skvěle poslouží čočkový krém. Jde pouze o uvařenou červenou čočku, lehce dochucenou a rozmixovanou. Pro zvýraznění chuti jsem doplnila zkaramelizovanou cibulkou se šalvějí. 


Cuketové nudle s čočkovým krémem a cibulkou (2-3 porce)

Inspirace: Apetit 7/2010

Čočkový krém

  • 1 lžička olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g červené čočky
  • 500 ml vody
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • sůl, pepř
Karamelizovaná cibulka se šalvějí

  • 1 lžička olivového oleje
  • 3 větší cibule
  • hrst šalvějových lístků
  • sůl
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 lžíce vinného octa
Cuketové nudle

  • 1 lžička olivového oleje
  • 2 menší cukety
  • sůl, pepř

Začala jsem čočkovým krémem. Na lžičce olivového oleje jsem restovala na tenké plátky nakrájený česnek. Jakmile se rozvoněl, přisypala jsem propláchnutou čočku, párkrát promíchala a zalila vodou. Dochutila jsem bobkovým listem, koriandrem, solí, pepřem, přiklopila poklicí a vařila zhruba 20 minut. Poté jsem  vyjmula bobkové listy, rozmixovala, ochutnala a případně dochutila. 

Na karamelizovanou cibulku jsem si rozehřála olivový olej a přisypala cibuli nakrájenou na tenká kolečka. Přidala jsem šalvěj a cibuli osolila. Jak cibule lehce změkla, zasypala jsem cukrem a míchala, aby se cibule nepřipálila a zkaramelizovala. Nakonec jsem ještě přilila ocet a odstavila. 

Cuketu jsem si důkladně omyla a zbavila konců. Škrabkou na brambory jsem loupala na tenké plátky, které jsem poté nožem nakrájela na co nejtenčí nudličky. Na pánvi jsem si rozehřála olivový olej a přidala jsem cuketu. Tu jsem osolila, opepřila a restovala asi deset minut, až cuketa krásně změkla.

Na závěr jsem nudle rozdělila do misek, přelila čočkovým krémem a pokladla cibulkou.




23 komentářů:

  1. Správně, správně, bez kuskusu s cuketou ani ránu! :D
    O tyhle tvoje nudle už jsem se pokoušela, ale máme jen takovou starou komunistickou škrabku a vůbec mi to nešlo, tak to radši dělám vždycky jen na kolečka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to pořiď třeba v Ikei, stojí pár korun :-) přijde mi, že na nudle chutná cuketa úplně jinak :-)

      Vymazat
  2. Nedávno som hľadala nejaký fajn recept na šošovicu, ale nič ma zatiaľ neuspokojilo, teda jej varenie odkladám. Ale tento recept ma nadchol, pravdepodobne sa do budúcnosti inšpirujem, ďakujem :)

    OdpovědětVymazat
  3. Cuketové nudle mám taky moc ráda, ale bohužel už cuketky nechtějí růst :D
    Tvůj recept je kouzelný, dlouho jsem neměla červenou čočku, takže to musím určitě napravit. Jednou jsem ji dělala podobně jako ty (ještě s mrkví), ale takhle mixovaná mi moc nechutnala. Nemáš nějaké tipy na jinou přípravu červené čočky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky už máme po cuketách :-( ale zase bude období dýní... :-) mně červená čočka chutnala v polévce a taky v garam masala omáčce, oba recepty jsou na blogu...

      Vymazat
  4. ta čočka mi připomíná spíš hrachovou kaši :) jak ráda bych si dala čočku s cibulkou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. co ti brání? :-) každá rozmixovaná luštěnina vypadá jako kaše...

      Vymazat
  5. červená čočka je moje favoritka. cuketové nudle se podle tebe chystám už dlouho vyzkoušet, takže tento recept, se u nás doma určitě brzy rozvoní;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. teda, já myslela, že cuketové nudle zkusil už každý :-) tak šup šup...

      Vymazat
  6. To vypadá fakt úžasně! Budu to muset vyzkoušet, cuket na dva způsoby u nás doma mám už plný zuby, tak tohle bude aspoń změna :)

    http://bezlepkovebrno.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  7. Haha, to je hezký když mě máte s něčím spojenou! :D
    Vypadají krásně!! :)

    OdpovědětVymazat
  8. Je to výborný recept, ale přijde mi to nějak málo (jako porce) :P zkusila jsem kombinaci těstovin a do toho cuketové nudle a to čočkové pyré (vynechala jsem cibulku) a bylo to také boží! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý je jiný jedlík :-) škoda, že jsi vynechala cibulku, ta jídlo výborně dochutí

      Vymazat
  9. Ahoj,
    tak jsem to včera zkoušela. Akorát jako Lauře, i mě to přišlo pro 2 málo, měla jsem doma 2 malé cukety, ale příště bych dala 3...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to už záleží na každém, na jak velké porce je zvyklý :-)

      Vymazat
  10. Hmm je to výborný, sice ty mé nudle nevypadají jako na obrázku, ale je to opravdu dobré. A souhlas s holkama, že to chce více nudlí :o) Děkuji za recept. Oli

    OdpovědětVymazat
  11. Lucinko, prosím tě, ty šalvějové lístky tam necháš? Asi ničemu nevadí, že?
    Včera jsem namočila červenou čočku, cuketu ještě mám, ikdyž jsem čekala, že bude plosit déle, ale nějací myšáci mi komplet okousali kořeny a cuketa vzala za své. Příští rok více sazenic!!
    Děkuji za krásné inspirující recepty.
    Krásné ndy.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tepelně opracované šalvějové lístky by neměly vadit, ale klidně oddělat, i tak bude pokrm šalvějí navoněný a někomu lístky můžou vadit. My včera cuketu vytrhali, začala už hnít :-( cukety není nikdy dost :-)

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)