Pohankové palačinky s borůvkami a skořicovým tvarohem

Mít dobrý recept na palačinky je základ. Stejně jako ovocné knedlíky, i palačinky máme rádi snad všichni. Možná protože jsou tak univerzální. Nejlepší je nechat strávníky, aby si je sami naplnili, čím mají rádi, domácí marmeládou, povidly, nugetou, oříškovým máslem, tvarohem, ovocem, ořechy, semínky... nebo vyznavači slané varianty špenátem, dobrým sýrem, šunkou, zeleninou... Je to prostě nekončící příběh palačinky.




I já už mám svůj oblíbený zdravý recept, a to díky Hance Zemanové. Palačinky jsem dělala poprvé s cuketou a karamelizovanou cibulkou podle Hanky, mňam. Úroda borůvek mě k nim ale opět svedla... Když byly tak výborné ve slané podobě, musí být úžasné na sladko s borůvkami a tvarohem. Tvaroh jsem ozvláštnila skořicí, pomerančovou kůrou, vanilkovým extraktem a medem....


Pohankové palačinky s borůvkami a skořicovým tvarohem (12 ks)

Inspirace: H. Zemanová, BioAbecedář

  • 250 g pohankové mouky
  • 50 g ovesné/celozr. pšeničné mouky
  • špetka soli
  • 2 menší vejce
  • 800 ml rostlinného mléka
  • 1 lžíce olivového oleje

  • 250 g tvarohu
  • 50 g bílého jogurtu
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička pomerančové kůry
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička skořice

  • 250 g borůvek

V míse jsem smíchala pohankovou mouku s ovesnou a solí. Pomalu jsem začala přilévat mléko s rozkvedlanými vejci a olejem a šlehala tekutější těsto. Těsto jsem dala odležet do lednice.

Mezitím jsem si umíchala tvaroh s jogurtem, medem, pomerančovou kůrou, vanilkovým extraktem a skořicí. 

Palačinky jsem smažila na trošce másla, ale není to nezbytně nutné. Pomazala jsem polovinu palačinky tvarohem, posypala pořádnou dávkou borůvek, přehnula polovinu a pak ještě jednou. Na závěr jsem pokladla kopečkem tvarohu a dalšími borůvkami.








14 komentářů:

  1. No vypadají exkluzivně :P Zkusím se špaldovou moukou, poměr zanechám a uvidíme :P U mě je problém si udělat palačinky třeba na snídani, protože jsem většinou tak natěšená na jídlo že začnu něco zobat a pak už musím udělat nějakou rychlovku :DDDD V kaši už mám praxi to zvládám docela rychle, ted natrénovat palačiny :D

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za recept! Pohankovou mouku jsem si koupila nedávno a právě palačinky jsem z ní měla v plánu dělat, takže určitě využiji. Tvoje vypadají skvěle. Už jen sehnat borůvky, aby byly dokonlé, jako ty tvé :)

    OdpovědětVymazat
  3. Borůvky můžu kdykoli nejlépe čerstvé jen tak do jogurty. Z pohankové mouky mám nejradši francouzské palačinky "galettes" naslano.

    OdpovědětVymazat
  4. ještě nedávno jsem uměla dělat palačinky a lívance a teď už z nich mám zase jen kaše, achjo :D

    OdpovědětVymazat
  5. Mňami :) Je to krásný :) Moc se ti povedly :)

    OdpovědětVymazat
  6. To musí být výborný!:) Já dělala z pohankové mouky zatím jen tyhle sušenky http://life-with-food-ann.blogspot.cz/2013/08/pohankove-susenky-bez-lepku-mleka-vajec.html :) Určitě vyzkouším tyhle paličinky, musí být exkluzivní! A také se chystám na chléb z pohankové mouky:)

    OdpovědětVymazat
  7. palačinky mám nejradši, ve všech variantách :)
    ale naopak jsem asi jedna z mála, kdo ovocné knedlíky nejí, vůbec je nemám ráda a jako malá jsem se u oběda na táborech nebo ve škole vždycky trápila, když jsme je měli :D

    OdpovědětVymazat
  8. Lákavé, luxusní palačinky :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Z pohankové mouky už jsem zkoušela muffiny a palačinku s kombinací švestek a mákem...a tahle palačinka vypadá taky božsky. Miluji palačinky!! Ať jsou slané,sladké a jakákoliv kombinace :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Je to velký rozdíl, když bych palačinky dělala z klasického mléka místo rostlinného? Kromě chuti i v nutričních hodnotách? Děkuji..

    OdpovědětVymazat
  11. těch palačinek je z této dávky asi milión:)

    OdpovědětVymazat
  12. Pohanku si obvykle dopřávám po ránu spíše jako "ovesnou" kaši a tohle je pro mě moc zajímavý recept k vyzkoušení. Taky to máš moc hezky nafoceno! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)