Rajčatová polévka s pestem a mozzarellou

Každý druhý pátek tvořím recept pro Štamgast a Gurmán. Ani tentokrát tomu nebylo jinak. I když jsem už dnes v kuchyni zahájila podzim v podobě milovaného dýňového risotta, mňam, mňam, na blogu si ještě chvíli zanecháme letní náladu díky úrodě rajčat...


Není lepší příležitost, kdy vařit rajčatovou polévku, než v sezónu, kdy rajčata rodí jak zběsilá. Pokud tedy máte bohatou úrodu, kterou nestihnete spotřebovat, směle do polévky... 




Pokud milujete caprese, budete milovat i tuto polévku. Chuťově je výborná sama o sobě, ale doplněná o rozpouštějící se mozzarellu a úžasné pesto, je ještě o třídu výš. Pesto použijte, jaké máte. Nejčastěji to asi bude bazalkové, ale vyrobit si jej můžete doma z čehokoliv. Není nic jednoduššího. Stačí Vám k tomu semínka/ořechy, olivový olej, bylinky, sůl, parmazán a pesto je na světě. Pokud se budete chtít držet předpisu, mrkněte do seznamu receptů. 



Rajčatová polévka s pestem a mozzarellou (2 – 3 porce)

  • 500 g rajčat
  • Sůl, pepř
  • 1 lžička třtinového cukru
  • hrst čerstvé bazalky
  • hrst čerstvého oregana
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 250 ml passaty
  • 250 ml vody
  • 1 koule mozzarelly
  • pesto

Rajčata jsem si omyla a nakrájela na menší kousky. Pokladla jsem do pečícím papírem vyložené zapékací nádoby. Osolila je, opepřila, posypala třtinovým cukrem, bazalkou, oreganem a dala péct zhruba na 30 minut do předehřáté trouby.

Na lžíci olivového oleje jsem opékala cibuli, poté na minutu přidala na tenké plátky nakrájený česnek a vložila upečená rajčata, přilila passatu, vodu a přiklopila poklicí. Vařila jsem asi jen 10 – 15 minut. Poté jsem opatrně rozmixovala tyčovým mixérem a případně dochutila solí, pepřem, třtinovým cukrem. Podávala jsem s natrhanou mozzarellou, pestem a bazalkou. 

Pozornější čtenáři si asi všimli, že jsem podávala ještě s malými "koláčky" potřené pestem a mozzarellou... "Koláčky" jsou jen zbytky z výroby domácího ovesného mléka. Jednoduše jsem zbytky vloček nasucho opražila na pánvi z obou stran.



Článek najdete zde.



12 komentářů:

  1. Včera jsem jí měla k večeři! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam, vypadá to hrozně moc krásně :)))

    OdpovědětVymazat
  3. Jo tak tohle je přesně můj šálek/talíř polévky :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Teda. Teď si mi nasadila brouka do hlavy. Máme doma rajčatový prales, ale zatím všechny zelené... Včera jsme přinesli 3 oranžové... :) Asi je to u nás trochu opožděné :)

    OdpovědětVymazat
  5. miluji polévky, akorát mě moc nezasytí :)

    OdpovědětVymazat
  6. Zrovna dnes jsem nasbírala 3 vrchovaté mísy rajčat a podusila je, nakonec jsem přidala domácí bylinky a směs zamrazila, v zimě se bude hodit na omáčky na špagety a podobně. Na oběd jsem měla špagety s domácím bazalkovým pestem, labužnický orgasmus!

    OdpovědětVymazat
  7. no zrovna mám opravu úrodu rajčat z babiččiny zahrádky a přemýšlela jsem co s tím;)

    OdpovědětVymazat
  8. mňam))... miluji tuhle polévku (různé krémové) a hlavně kobinaci rajčata, mozarela, bazalka je to prostě italský sen ♥

    OdpovědětVymazat
  9. Pod páteční post s receptem na minestrone ( http://www.kusanec.cz/2013/11/podzimni-polevky-minestrone.html) jsem přidala odkaz na tento recept. Doufám, že ti to nevadí. Až seženu vhodná rajčata, určitě ho vyzkouším. Vypadá výborně. Tvůj blog jsem objevila teprve nedávno, určitě se budu vracet. Skvělá inspirace!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)