Celozrnné placky s cuketou, parmazánem a sušenými rajčaty

Tak to dopadá, když si "odskočím" k holiči... Původně drobné bulečky, akorát do ruky se proměnily v už ne tak drobné placky. Chuťově sice byly vynikající, ale vzhledově mě příliš nepotěšily. Nebo spíš já sebe nepotěšila, prostě jsem je nechala překynout. A z toho plyne pro mne ponaučení, nikam neodbíhat, obzvláště ne na tři hodiny pro novou hlavu :-) Protože jste si ale hojně psali o recept, máte jej mít...

 
Sestra se mi vydala na exkurzi, a tak jsem byla zaúkolována, patřičně ji vybavit, aby mi tam hlady neumřela. Kecám, že zaúkolována, udělala jsem to moc ráda :-) Takový výlet si žádá něco trvanlivého, co v pohodě vydrží dlouhou cestu a pokud možno i pobyt, alespoň pár dní. Sáhla jsem po několika osvědčených receptech, musli tyčinkách, pečené cizrně, cookies. Navíc jsem jí chtěla napéct i nějaké zdravější pečivo. Účel skvěle splnily tyto placky, i když to měly být bulky :-)



Celozrnné placky s cuketou, parmazánem a sušenými rajčaty

Inspirace: http://www.halfbakedharvest.com

  • 1/2 kostky čerstvého droždí
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 hrnek vody
  • 2 a 1/2 hrnku celozrnné pš. mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 malé cukety
  • 2 lžíce parmazánu
  • 1 stroužek česneku
  • 2 sušená rajčata
  • hrst čerstvé bazalky

Droždí jsem zasypala cukrem, rozmačkala vidličkou, zalila trochou vody a promíchala. Dala jsem stranou a počkala, až mi vyběhl kvásek. Mezitím jsem ve velké míse promíchala celozrnnou mouku se solí, přidala jsem olivový olej, zbytek vody a kvásek. Vše jsem důkladně promíchala, překryla čistou utěrkou a dala odpočívat na teplé místo minimálně na hodinu. 

Na posyp jsem si v misce promíchala nastrouhanou cuketu, parmazán, stroužek česneku, nakrájená sušená rajčata a bazalku.

Vykynuté těsto jsem rozdělila na šest částí. Pomoučenýma rukama jsem vytvarovala bulky, které jsem posypala směsí a opatrně přitlačila. Můžete ještě předtím pomazat rozšlehaným vejcem, ale já vynechala. Dala jsem ještě kynout na 20-30 minut a pekla v rozehřáté troubě na 180 stupňů zhruba 30 minut. 




9 komentářů:

  1. Tak mám jasno do čeho se pustím zítra :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Určitě to vyzkouším :))) Vypadá to královsky :))

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem plackový typ... tak dík za krásný tip, určitě vyzkouším :-)

    OdpovědětVymazat
  4. a cuketa je kde?uz ju v postupe nespomínaš...

    OdpovědětVymazat
  5. su super, prave ich papame:)dakujeme za skvele recepty!dada

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to jsem ráda :-) vyšly ti bulky nebo je máš taky takový placatější?

      Vymazat
  6. Ahoj, musím říct, že jsou moc dobré. Řekla bych, že i bez té posypky budou výborné. Jen bych do těsta přidala malinko víc soli. Jinak mi vyšly opravdu bulky :o) . Těsto jsem nechala kynout 1 a 1/2 h + 25 min. na plechu. Děkuji za recepty, máš moc prima stránky ;o) Oli

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)