Dýňovo-čočková polévka

Nedám si pokoj. Vždycky si řeknu, když se mi zdaří něco, co nám chutná, že nebudu dál experimentovat a budu se držet ozkoušeného receptu, který je prostě dobrý. 


A stejně mi to nedá. To pokušení, že můžu přijít na nový, třeba i chutný recept, je silnější. A tak když se ke mně přitočila letošní první pěkně velká domácí hokkaido, vědělo se, že z půlky bude risotto a z půlky polévka. 



Chtěla jsem udělat skvělý, ozkoušený krém s kokosovým mlékem, ale zase jsem se porozhlédla po nové variantě dýňové polévky a bylo jasné... tentokrát bude s červenou čočkou. A nebyla vůbec špatná...



Dýňovo-čočková polévka (cca 3 porce)

Inspirace: N. Slater, The kitchen diaries

  • 1/2 velké dýně hokkaido
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • 1/2 hrnku červené čočky
  • 1 lžička kurkumy
  • 1/2 lžičky chilli

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule
  • 1 stroužek česneku

Dýni jsem omyla a nakrájela na menší kostky. Osolila jsem ji, opepřila a dala péct do předehřáté trouby asi na 20 minut. Mezitím jsem si na lžíci olivového oleje restovala nadrobno nakrájenou cibuli, na minutu jsem přidala na plátky nakrájený česnek a zázvor. Přisypala jsem čočku, dochutila kurkumou, chilli, zalila 3 hrnky vody a dala vařit na 15 minut. Upečenou dýni jsem rozmixovala a přidala k čočce. Ještě chvíli jsem prohřála, případně dochutila a podávala posypané cibulkou. Tu jsem jednoduše orestovala na lžíci olivového oleje s plátky česneku.



7 komentářů:

  1. Dýňová potěší v jakékoliv podobě :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to ráda vyzkouším :-)) Na zahradě nám zrovna dozrávají...

    OdpovědětVymazat
  3. taky jsem si zrovna dneska na večeři udělala jednu dýňovou, sice trochu zjednodušenou, ale s červenou čočkou je to taky moc dobrý nápad;)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak jsem si včera polévku uvařila - je vynikající, děkuju za skvělý recept! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)