Jablkovo-cizrnový koláč

Jestli si říkáte, co ona furt s tou cizrnou má, tak jste mě odhalili. Prostě mě baví péct z cizrny, a vlastně obecně z luštěnin a v duchu se usmívat při dohadech strávníků, z čeho to teda vlastně je. Dá to totiž celkem práci rozpoznat ve sladkém dezertu chuť cizrny, fazolí atd. 


Líbí se mi, že tak vznikne chutný dezert bez špetičky mouky. Jasně, že jsou i jiné možnosti, například ořechy, semínka, kokos, mák, které mouhou směle zastoupit mouku, ale proč nevyužít luštěniny :-)


Určitě doporučuji prokládat koláč ve více vrstvách jablky, je pak krásně šťavnatý. Osobně mi tam chyběly vlašské ořechy, které mi tak nějak k jablkům a skořici sedí, proto je uvádím v receptu, příště tam rozhodně budou! Výborné musí být i rozinky, ale opět pozor na kvalitu!


Jablkovo-cizrnový koláč (koláčová forma o průměru 18 cm)

Inspirace: atastylovestory.com

Koláč
  • 225 g uvařené cizrny (80 g v suchém stavu)
  • 35 g strouhaného kokosu
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 vrchovatá lžíce medu (50 g)
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky kardamomu
  • 1/2 lžičky hřebíčku
  • 1/2 lžičky zázvoru
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 1 lžíce citrónové kůry
  • 3 vejce 
  • hrst vlašských ořechů
  • cca 6 malých jablíček, příp. 2 velká
 Poleva
  • 125 g tvarohu
  • 1 lžíce medu
  • pár kapek citrónové šťávy

Uvařenou cizrnu jsem důkladně rozmixovala společně s kokosem, práškem do pečiva, solí, medem, kořením, vanilkovým extraktem, citrónovou kůrou a vejci, až mi vzniklo hladké těsto. Vmíchala jsem ořechy. Polovinu jsem vlila do vymazané a vysypané pečící formy, pokladla jsem jablky zbavenými slupky a nakrájenými na měsíčky. Zalila druhou polovinou těsta a opět pokladla zbytkem jablek. Koláč jsem dala péct do předehřáté trouby zhruba na 40 minut. 


Mezitím jsem si připravila polevu. Smíchala jsem tvaroh s medem a citrónovou šťávou. Jakmile byl koláč upečený a zchládný, potřela jsem jej polevou a dala do lednice. Před podáváním jsem ozdobila kolečky jablek, které jsem pokalapa citrónovou kůrou, aby ihned nezhnědly. 




33 komentářů:

  1. Úchvatný recept! Osobně cizrnu můžu na všechny způsoby a tohle určitě vyzkouším! Nehledě na to, že je to přirozeně bezlepkové - pecka! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Super recept, zrovna hledám něco na snídaně bez mouky :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jůůůů tak asi první recept bez mouky, který mě oslovil. Už dávno jsem přišla na to, že po pečivu tloustnu (asi víc, než bych měla :) ), zároveň mi ale bylo líto vyhodit peníze za tunu mandlí, pohankovou mouku atd atd.
    Tohle určitě vyzkouším!!!
    (a co se týče kombinace jablek a ořechů, jsme na stejné vlně :) )

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, recept vypadá dobře:-), ale chtěla bych se zeptat kolik gramů v suchém stavu je uvařená cizrna 225 g? Díky

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělý recept :-) Také by mě ale zajímalo kolik té cizrny navážit v suchém stavu :-) a jestli by nestačila jen 2 vejce :-) Děkuju moc.

    OdpovědětVymazat
  6. Zrovna jsem si říkala, že bych si něco dala... :D Škoda, že není upečený přede mnou. :)

    OdpovědětVymazat
  7. No neee, zakládám! :) Vypadá fakt krásně, a teď nám začne padat ze stromů tuny jablek, čim víc receptů, tím líp! :)

    OdpovědětVymazat
  8. Taky miluju cizrnu, takže rozhodně vyzkouším! teda, kam vy na ty recepty chodíte, téměř každý den tu najdu nějaký poklad, který bych ráda vyzkoušela.

    OdpovědětVymazat
  9. Veľmi zaujímavý recept. Z cíceru som ešte nič nepiekla a vlastne som ani nepočula, že by sa to dalo. Ale cez víkend asi vyskúšam.

    OdpovědětVymazat
  10. V albertu mají cizrnu v plechovce za 20ku, tak si ho upeču :D:)

    OdpovědětVymazat
  11. Vypadá to naprosto fantasticky! Taky mám ráda hidden veggies! :)

    OdpovědětVymazat
  12. Piekla som v 24 cm tortovej forme, bol nizučký vyskúšam zvýšiť dávku ako v pôvodnom recepte. Inak je dosť aromatický, hlavne po kardamone ale výborný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to musel být nízký, já použila menší formu, ale na chuti snad neubralo :-)

      Vymazat
  13. Recept je zajimavy, zkousim ho a hlavne ta kombinace koreni je luxusni. Jen teda nevim jestli je zrovna zdravy, sice je bezlepkovy, ale to velke mnozstvi vajec v kombinaci s cizrnou je doslava bilkovinna bomba, coz je docela zahul na ledviny. Detem bych asi nenabizela.

    OdpovědětVymazat
  14. Tak tohle je můj absolutní favorit !! K tomuhle koláči se budu neustále vracet, dlouho jsem si na něčem tak moc nepochutnala. Pekla jsem si ho na svačinky, no a vydržel mi jenom tři dny:-) Opravdu úžasný!

    OdpovědětVymazat
  15. Zajtra chcem piecť tento koláč, doteraz som sa k tomu nedostala. Len sa chcem opýtať, na koľko stupňov vyhriať rúru?

    OdpovědětVymazat
  16. Vynikající! Včera jsem ho dělala a můžu se po něm utlouct :) Jednoduché, svěží, chutné... Díky za recept :)

    OdpovědětVymazat
  17. Vypadá to perfektně, zrovna to zkouším, akorát teda moje cizrna po uvaření má jen 164g (suchá měla 80g) Tak dám všeho trochu míň..
    Kristýna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak je toho polovina malého srnčího hřbetu..takže příště dám rozhodně dvojitou dávku :-) Jinak pekla jsem 40 minut na 160 - obě tělesa a bylo to málo. Takže příště aspoň na 170, nebo zapnu horkovzduch. Vypadá a voní parádně :-)
      Kristýna

      Vymazat
  18. Před chvílí jsem dopekla ... jako že zítřejší snídani :-)) ... ale musela jsem ochutnat a je to naprosto luxusní záležitost.....dokonalé, jednoduché, rychlé.... díky za recept!!

    OdpovědětVymazat
  19. Máte můj obdiv za všechny recepty, jsem ráda, že jsem Váš blog objevila.Tento recept jsem zkusila, je báječný,já musela vyměnit jablíčka za meruňky(dcera je snědla:-D), přidala jsem banán do těsta a vypustila kardamon,zázvor a hřebíček.Díky za recept. . .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. fantazií se meze nekladou :-) jako letní varianta perfektní

      Vymazat
  20. Báječné! Konečně něco i bez vloček a mouky! Zanedlouho si upeču :)

    OdpovědětVymazat
  21. Můžu se zeptat, jaká je konzistence toho koláče? Vláčný, suchý, lehký, hutný, atd... Díky moc :)

    OdpovědětVymazat
  22. Takze jsem zkusila primo z cizrnove mouky, te jsem dala 110g plus pul lzicky muškátového orisku. Moc toho neni tak jsem delala tri vrstvy v pulovicnim srncim hrbetu. Dopadl vyborne. Diky za recept.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)