To, že jím zdravě, neznamená, že
jím pět porcí denně v pravidelných intervalech a vše mimo tyto intervaly mi
je zapovězené. Myslím, že je důležité naučit se poslouchat vlastní tělo.
Nebudu do sebe tlačit tři hodiny po vydatném obědě svačinu. Jíst po 4, 5 hodinách? Nepředtavitelné, jednalo by se přeci o hladovění a všechno by se nám ukládalo jako zásoba... Stejně tak nebudu odpočítávat minuty, abych se už mohla najíst,
když jsem měla k obědu něco lehkého, prostě si to dám, protože si o to
mé tělo říká. To, že mi minule jistá porce stačila, neznamená, že mi
bude stačit dnes. Každý den je jiný a tak bychom k němu měli i
přistupovat... Každý jedinec je jiný. No a, že tomu stačí k večeři zeleninový salát a druhý by nemohl hlady usnout. Najím se tak, abych půl dne nefuněla a zároveň nešilhala hlady...
To, že se někdo rozhodne jíst zdravě, nebo raději říkejme plnohodnotně, také neznamená, že si nemůže dopřát nějakou tu dobrotu třeba k večernímu posezení u vína s přáteli, předpokládám, že neposedává každý den :-). Je tolik možností... Oříšky, semínka, případně je můžete nasucho orestovat nebo šupnout do trouby na pár minut pro zvýraznění chuti, okořenit... Můžete si upéct cizrnu, připravit nejrůznější krekry, zeleninové chipsy, hummus a jiné pomazánky nebo tyto semínkové tyčinky...
Semínkové tyčinky
Inspirace: http://g0lubka.blogspot.cz
- 1/2 hrnku slunečnicových semínek
- 1/2 hrnku drcených lněných semínek
- 1 stroužek česneku
- 1/2 lžičky uzené papriky
- 1/2 lžičky pepře
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 1/2 lžičky soli
- špetka chilli
Semínka jsem si každé zvlášť namočila ve vodě a nechala přes noc odstát. Další den jsem slila přebytečnou vodu. Nasypala do jedná nádoby spolu s česnekem, paprikou, pepřem, tymiánem, oreganem, solí a chilli. Vše jsem rozmixovala a pokladla pomocí lžičky na plech vyložený pečícím papírem. Pekla jsem na co nejnižší teplotu. Jakmile byly tyčinky z jedné strany křupavé, otočila jsem je a pekla i z druhé strany. Je možné, že se během pečení trošku rozjednou, proto jsem je dotvarovávala pomocí rukou, aby měly požadovaný tvar.
Kdo má sušičku, klidně sáhněte po ní. Péct můžete i na vyšší stupeň v troubě, ale čím vyšší teplota, tím větší riziko, že semínka spálíte a zbavíte se tak všech jejich benefitů.
A podávejte, s čím máte rádi. Namáčejte je do různých dipů, pomazánek, třeba jako já s bazalkovým hummusem, nebo prostě jen tak křoupejte. Nejlepší jsou samozřejmě ještě teplé z trouby.
Mňam! jako zobání na běžný den i zvláštní příležitost určitě super :))
OdpovědětVymazatk televizi k filmu vypadají naprosto úchvatně, kam se hrabou kupované! :)
OdpovědětVymazatTo vypada super! Ale protoze budu lenosna, tak asi spis vytvaruju lzickou krekry :)
OdpovědětVymazatNa Vaše originální recepty se nemůžu vynadívat a vždycky mě zamrzí, když často recept, který bych ráda zrealizovala, vyžaduje užití mixeru...vážně uvažuji, že už si ho konečně pořídím - prozradíte mi, jaký máte Vy? Ráda bych takový, aby zvládl i oříšková másla. Děkuji! Eva
OdpovědětVymazatbez mixéru si nedokážu představit vařit, všechny krémy, smoothie, másla... pomocník k nezaplacení, proto koupi rozhodně doporučuji. Žádný konkrétní Vám bohužel neporadím, sama budu potřebovat nový...
VymazatMňam, mňam, tak ty musím vyzkoušet!
OdpovědětVymazatmŇam.. :))
OdpovědětVymazat>>> N i k o l a M i l l s - beauty and fashion blogger